Доступність посилання

ТОП новини

Плани байкерів Путіна під загрозою зриву. «Нічних вовків» не пустили до Польщі


Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

Мотоциклістів-шовіністів не пропустили до Польщі на білорусько-польському кордоні. Їхній ватажок «Хірург» каже, що буде нова спроба

Варшава – «Нічним вовкам» – представникам улюбленого мотоклубу Путіна – не вдалося потрапити не територію Польщі. У понеділок їх не пропустила польська прикордонна служба. Таким чином, анонсований «Нічними вовками» рейд через центральноєвропейські країни до Берліна опинився під великим сумнівом. Варшава пояснює своє рішення бажанням не допустити провокацій, які могли статися на території Польщі під час подорожі російських мотоциклістів.

ЗАВАНТАЖИТИ

У понеділок на польському прикордонному переході «Тересполь» зупинили десятьох російських мотоциклістів, які намагалися потрапити до Польщі з боку Білорусі. За даними польських прикордонників, ці мотолюбителі з Росії пов’язані з клубом «Нічні вовки». Після перевірки документів та розмови про мету поїздки мотолюбителям вручили рішення про відмову у в’їзді на територію польської держави.

Речник Надбужданського відділу Надвіслянської прикордонної служби Даріуш Сєніцький повідомив, що мотоциклісти назвали себе учасниками групи «Меморіал слави».

«Ця відмова спричинена тим, що ці особи не дотрималися умов в’їзду і перебування на території Республіки Польща. Ці умови описані в Законі про іноземців, а також у кодексі зони Шенгену про перетин кордонів. Там, зокрема, йдеться про дійсний документ про подорож, дійсний документ про перебування, наприклад, візу, або про мету перебування, яка відповідає задекларованій», – зазначив Даріуш Сєніцький.

За його словами, після того, як було відмовлено у в’їзді десятьом російським мотоциклістам, інші групи мотолюбителів на польському кордоні не з’явилися.

Плани байкерів Путіна під загрозою зриву

Прикордонники відмовили у в’їзді російським мотоциклістам на підставі рішення Міністерства закордонних справ Польщі.

Ґжеґож Схетина, польський міністр закордонних справ, намагання «Нічних вовків» потрапити на територію Польщі назвав провокацією.

Це була провокація, спроба політичної провокації
Ґжеґож Схетина

«Це була провокація, спроба політичної провокації. Польська держава мусить бути дуже уважною і докладною в цих питаннях. Не можна говорити, що це результат якоїсь істерії, це звичайний аналіз ситуації. Якщо хтось не вказує своїх намірів у формулярі, який заповнює для польської сторони, то може сподіватися такої відповіді», – наголосив міністр.

Ярослав Подворський, один із польських організаторів акцій протесту проти рейду «Нічних вовків» через Польщу, робить припущення, що жодній групі російських мотоциклістів-шовіністів не вдалося, так би мовити, прорватися на територію польської держави. Тож на сьогодні, вважає він, плани байкерів Путіна опинилися під загрозою зриву.

Подворський розповів Радіо Свобода, що минулого тижня група російських мотолюбителів побувала на кладовищі радянських воїнів у польському місті Бранєво, яке неподалік кордону з Калінінградською областю. Проте, наголошує Подворський, вглиб Польщі ці мотоциклісти не поїхали, оскільки у них не було відповідних документів. «Вони, – каже активіст, – мешканці Калінінградської області, які мають право подорожувати Польщею тільки в межах 50-кілометрової зони малого прикордонного руху».

Учасники європейських хочуть організувати мотопробіг до Биківні

Ярослав Подворський також прокоментував виступи деяких польських мотоциклістів, які заявили, що підтримують ідею рейду «Нічних вовків» через Польщу. За його словами, такі заяви пролунали з уст учасників так званого Катинського рейду, частина якого пролягає через територію Росії. Подворський наголосив, що лідер цього рейду Віктор Венґжин не повинен висловлюватися від імені усіх польських мотолюбителів.

«Якщо йдеться про Катинський рейд та пана Венґжина, то він не є лідером польських мотоциклістів. Ми не маємо свого лідера, є керівники окремих клубів, але нема жодного керівника усіх польських мотоциклістів», – говорить організатор протестних акцій.

Подворський вважає, що виступи Венґжина спричинені побоюваннями негативної реакції на польські протести з боку російських байкерів. Мовляв, у майбутньому вони могли б перешкоджати польським мотолюбителям у подорожуванні Росією. Крім цього, Подворський звертає увагу на те, що Венґжин активно співпрацює з польськими крайніми правими політичними силами. «Для мене пан Венґжин не є мотоциклістом, він має мотоцикл, який використовує з політичною метою та для розваг у Росії», – сказав польський активіст-мотолюбитель.

Подворський також повідомив, що ідея польських громадських діячів заборонити «Нічним вовкам» в’їзд на територію ЄС знайшла розуміння серед громадськості Чехії, Литви, Білорусі та інших країн. За його словами, наступного року мотоциклісти з цих держав організують спільний мотопробіг до української Биківні, де поховані жертви сталінських репресій.

Байкери з мотоклубу «Нічні вовки», відомі своєю підтримкою проросійських сепаратистів на сході України, збиралися проїхатися 9 травня через Берлін із так званим «прапором перемоги».

«Нічні вовки» у Луганську. Жовтень 2014 року
«Нічні вовки» у Луганську. Жовтень 2014 року

За словами Олександра Залдостанова (прізвисько «Хірург»), лідера цього російського мотоклубу, невдача на польському кордоні не знеохотила його «вовків». Він твердить, що у вівторок, 28 квітня, російські мотоциклісти знову намагатимуться потрапити на територію Польщі.

На цю ж тему:

28.04.2015
Путінських байкерів не пустять до Німеччини?

«Нічні вовки» можуть загрожувати громадській безпеці та порядку – уряд ФРН далі
22.04.2015
«Ви несете війну»: чехи і білоруси проти пробігу «Нічних вовків»

Тільки за минулий тиждень проти мотопробігу російських байкерів із клубу «Нічні вовки» Європою з’явилися дві петиції далі
13.04.2015
Полювання на друзів Путіна – «Нічних вовків»

Лідер байкерського російського угруповання «Нічні вовки» назвав супротивників мотопробігу Москва-Берлін «нащадками поліцаїв» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG