Доступність посилання

ТОП новини

Україна почала готувати газ влітку


Запаси газу в підземних сховищах зросли на мільярд кубометрів – паралельно зі збільшенням імпорту з Росії

Україна збільшила обсяг газу в підземних сховищах на один мільярд кубометрів. Також уряд збільшив закупівлю російського блакитного палива. В Міненерго запевняють, що Україна накопичить газ на наступну зиму протягом трьох місяців. Утім експерти нагадують, що газу може знадобитися більше, адже зима може бути холоднішою, ніж торік.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Цього року Україна додатково закачала до підземних газосховищ 1,039 мільярдів кубометрів природного газу, більшість цього обсягу накопичили упродовж квітня. Про це повідомляє державний газовий оператор «Укртрансгаз».

«Всього в українських сховищах– 8,6 мільярдів кубометрів природного газу», – ідеться в повідомленні «Укртрансгазу». На початку року газу у сховищах було трохи більше семи мільярдів кубів. Оператор додає, що нині газ закачується у сховища зі швидкістю близько 52 мільйонів кубометрів на добу, тобто – півтора мільярди на місяць.

Водночас, у травні Україна подвоїла імпорт газу з Росії, нині він становить 18-20 мільйонів кубометрів на добу, тобто менше 40% від того обсягу, який надходить до сховищ, звітують в «Укртрансгазі».

Раніше міністр палива та енергетики Володимир Демчишин заявляв, що Україна позбулася газової залежності від Росії, й має змогу обирати, в кого купувати цей ресурс. За його розрахунками, зробити газові запаси на зиму українська газотранспортна система дозволяє за три місяці. Експерти наводять дещо інші розрахунки.

Україна може наповнити підземні сховища газу на зиму за чотири місяці, оскільки має технічні можливості закачувати по три мільярди кубометрів газу на місяць, пояснює Радіо Свобода енергетичний експерт Валентин Землянський. За його оцінками, держава встигає заповнити сховища до зими.

«Швидкість закачування і постачальники газу залежать від ціни. Навіть якщо активне закачування почнеться у червні – Україна встигає. Не виключено, що в липні, у третьому кварталі, буде знижка на російський газ, і тому буде цікавіше збільшити закачування саме в цей період. Для безпечного проходження зими Україна потребує додатково 12 мільярдів кубометрів газу, один з яких вже закачали. Головна проблема – не час, і не постачальник, а пошук фінансових ресурсів на закупівлю блакитного палива. Навряд чи з ними хтось Україні допоможе», – озвучує експерт найбільшу проблему з газопостачанням України.

За словами Валентина Землянського, минулої зими Україна пропонувала Євросоюзу закупити частину газу для його потреб і зберігати її в українських сховищах, на випадок пікового споживання взимку. Однак цей проект не був реалізований. Землянський наголошує, що якби цього року згоди досягли, то додатковий європейський газ в українських сховищах став би стабілізуючим фактором для всього регіону в разі перебоїв з російським газом або дуже холодної зими. Цієї весни держава мала залишок газу у сховищах (понад 7 мільярдів кубометрів) лише завдяки надзвичайно теплій погоді.

Україна купує більше російського газу через таємні домовленості?

Те, що нині Україна збільшила закупівлі газу в Росії, більшість з якого потрапила до сховищ, аналітик пояснює лише економічною доцільністю: ціна на російський енергоресурс для України знизилася, і наразі відрізняється від вартості газу з ЄС незначно.Тоді як інший енергетичний експерт, Володимир Ларцев, припускає наявність таємних газових домовленостей з Росією.

«Реверс із Євросоюзу річ не зовсім надійна, оскільки частину газу Європа отримує з Росії, яка може блокувати постачання. Тому певну логіку в закупівлі газу в Росії можна знайти. Однак я не виключаю, що тут мають місце якісь таємні домовленості між Путіним і Порошенком, – припускає аналітик, – Наприклад, у цих домовленостях може йтися про те, що Україна повністю не відмовляється від російського газу, а Росія, зі свого боку, не проводить повномасштабного наступу на Донбасі».

Володимир Ларцев наголошує, що тих 16,7 мільярда кубометрів газу, які Україна накопичила для минулого опалювального сезону, на майбутню зиму не вистачить, адже вона може бути набагато холоднішою ніж попередня.

Українські газосховища розраховані на 30 мільярдів кубометрів газу, на початку минулої зими вони були заповнені трохи більше, ніж наполовину.

Україна видобуває з власних родовищ до 20 мільярдів кубометрів газу на рік, решту – купує в Росії та в ЄС. Упродовж останнього року частка російського газу становила менше 40% від імпорту, повідомляють в Міненерго.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG