Доступність посилання

ТОП новини

Уряду Македонії вигідно говорити про тероризм у країні?


Студенти вийшли на протест у Скоп'є проти поліцейського керівництва Македонії, 8 травня 2015 року
Студенти вийшли на протест у Скоп'є проти поліцейського керівництва Македонії, 8 травня 2015 року

«Багато людей вважають, що влада більш ніж здатна розіграти терористичний напад, щоб залишитися при владі»

Етнічно мотивований тероризм не є новиною у Балканських країнах – як і уряди, готові використовувати етнічні суперечки, щоб проштовхувати власні інтереси. Македонці пам’ятають це і сьогодні, намагаючись зрозуміти, що саме сталося 9 травня під час перестрілки між правоохоронцями й імовірними терористами у місті Куманові, що неподалік кордону з Косово та Сербією. Подробиці сутички є уривчастими, відтак в аналітиків є численні запитання.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Перестрілка відбулася на тлі тривалої політичної кризи, яка кидає тінь на мотиви македонського уряду. Нещодавнє оприлюднення прослуханих телефонних розмов членів уряду країни начебто вказує на те, що вони мало на чому зупиняться, щоб утримати владу у власних руках.

Вісім поліцейських загинуло, 27 було поранено у рейді 9 травня проти «терористичної групи» етнічних албанців. За даними влади, 14 ймовірних бойовиків було вбито, а 30 захоплено правоохоронцями. Поліція також захопила великий запас зброї.

«Одна з найнебезпечніших терористичних груп на Балканах була нейтралізована», – сказав прес-секретар Міністерства внутрішніх справ Македонії журналістам 9 травня. За його словами, бойовики планували атаки на державні установи по всій країні.

Прем’єр-міністр Нікола Ґруєвський оприлюднив власну заяву про проведення операції 10 травня.

«Це була дуже професійна, патріотична та героїчна акція, під час якої вдалося нейтралізувати терористів, які планували масові вбивства у Македонії, націлені на її дестабілізацію», – сказав він.

У заяві, пізніше оприлюдненій в албанській пресі начебто групою під назвою «Національно-визвольна армія», мовиться, що рейд був націлений проти її бійців і що вони продовжать «тривалу боротьбу за свободу та національну гідність» етнічних албанців у Македонії.

Просто злочинці?

Однак місцеві жителі Куманова та аналітики не впевнені у версії уряду.

«Якщо це терористична група, як заявляє Міністерство внутрішніх справ, вони б потребували логістичної підтримки від місцевого населення, якщо б вони хотіли досягти якоїсь мети, – сказав Владімір Півоваров, колишній офіцер розвідки Македонії. – Крім того, вони потребують допомоги міжнародної спільноти, якщо б вони хотіли досягти чогось, якихось прав (етнічних меншин – ред.)».

Він додав, що необхідно провести розслідування, щоб визначити, чи були бойовики групою організованих злочинців, а чи вони дійсно мали політичну мотивацію.

Політолог Нассер Зібері зі Скоп’є також сумнівається, що банда з Куманова мала якісь зв’язки з албанськими політичними силами.

«Я не бачу жодної політичної підтримки від будь-якої албанської політичної платформи. Скоріш за все, це група найманців. Я чув доповіді про це. Можливо, їхня мета пов’язана з групами джихаду у Боснії. Але я не бачу албанського політичного варіанту», – сказав він.

…Або відчайдушний уряд?

Можливим є й інше пояснення. Вже декілька місяців Зоран Заєв, голова основної опозиційної партії Соціальних демократів у Македонії, оприлюднює прослухані телефонні розмови, які вказують на причетність правлячої партії ВМРО-ДПМНЄ (Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія македонської національної єдності) до кількох скандалів довкола зловживання владою, зокрема й приховання фактів, пов’язаних із вбивством студента офіцером спецпідрозділу поліції у 2011 році.

Хоча державні ЗМІ Македонії майже не висвітлюють записи Заєва, приблизно 1000 протестувальників – переважно студентів – вийшли на вулиці 5-6 травня, вимагаючи відставки Ґруєвського.

На цьому тлі «час (інциденту в Куманові – ред.) здається багатьом спостерігачам доволі підозрілим», вважає дослідник Лондонської школи економіки та політології Джеймс Кер-Ліндсей.

«Порушуються питання про те, чи не влада організувала це, щоб відвернути увагу від скандалу. Враховуючи докази серйозного зловживання з боку уряду, багато людей вважають, що влада більш ніж здатна розіграти терористичний напад, щоб залишитися при владі», – сказав він.

Куманово розташоване приблизно за 40 кілометрів на північний схід від Скоп’є. Місто є у так званому косовському трикутнику, центрі албанської організованої злочинності. Вважається, що регіон є транзитним пунктом для перевезення героїну до Західної Європи. Ймовірно, що частина прибутку від наркоторгівлі використовувалася для фінансування проалбанських бойовиків у минулому.

Населення Македонії сягає близько 2 мільйонів, серед них – 64 відсотки етнічних македонців, православних слов’ян, і близько 25 відсотків етнічних албанців, переважно мусульман. У країні також мешкають значні турецькі, ромські, сербські та боснійські меншини.

Над матеріалом працювали Марія Тумановська, Роберт Коалсон та Анна Шаманська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG