Доступність посилання

ТОП новини

Македонія: бій у Куманові


Спецпідрозділи поліції на вулицях міста Куманово, Македонія, 9 травня 2015 року
Спецпідрозділи поліції на вулицях міста Куманово, Македонія, 9 травня 2015 року

Бойовики, які прибули «із сусідньої країни», вбили вісьмох і поранили десятки поліцейських

Белград – Спеціальні підрозділи поліції Македонії в третьому за величиною місті Куманово на півночі країни продовжують акцію проти озброєної групи. Від ранку час від часу чути постріли, невідомі підпалили кілька будинків. Офіційні джерела не уточнюють, хто стріляв. Влада проголосила дводенну жалобу за загиблими. У македонській столиці відклали міжнародний марафон, що мав відбутися 10 травня.

Речник МВС Македонії Іво Котевський стверджує, що до околиць міста Куманова кілька днів тому прибула група, «в складі якої було 50–80 терористів, озброєних автоматами, снайперськими гвинтівками та бомбами». Їхньою метою, твердить речник, було скоєння нападів на державні органи та мирне населення. Міністр внутрішніх справ Ґордана Янкулоска сказала, що йдеться про терористів «з однієї сусідньої країни».

Деякі оглядачі припускають, що вона мала на увазі Косово, в якому понад 95% становлять етнічні албанці. Косово проголосило незалежність 2008 року, республіку визнали понад 100 країн.

Президент Македонії перервав візит до Москви

В інтернеті поширене повідомлення так званої «Визвольної народної армії», яка бере на себе відповідальність за напад на поліцію. Угруповання під такою назвою організувало повстання етнічних албанців 2001 року.

Після досягнення домовленості з владою в столиці Македонії Скоп’є повстанці були амністовані, їхні лідери ухвалили рішення про саморозпуск. Від того часу в складі кожної правлячої коаліції була одна з партій етнічних албанців, міжетнічних інцидентів не було. Етнічні албанці становлять третину від загалом двомільйонного населення країни. Упродовж минулого десятиліття не було інформації про будь-які нелегальні організації албанців.

За даними місцевих ЗМІ, здалися приблизно 30 бойовиків. Однак не були оприлюднені фотографії, відеозаписи чи будь-які інші документи, що підтвердили б таку інформацію. Не оприлюднені також докази офіційних тверджень, що значна частина озброєних нападників ліквідована. З огляду на це деякі жителі Куманова заявили сербським журналістам, що влада перебільшує інцидент.

Президент Македонії Джордже Іванов через драматичне ускладнення ситуації в країні перервав візит до Москви й скликав надзвичайну сесію державної Ради безпеки. На сесію запросили й лідерів опозиційних партій.

Сусідні країни занепокоєні

До Сербії минулої ночі й у неділю з Македонії прибули понад 400 цивільних – етнічних албанців та кількадесят сербів, заявив сербський прем’єр Александар Вучич. Він додав, що до прикордонної смуги направили додаткові підрозділи жандармів. Белград, за словами Вучича, вважає неприйнятними всі спроби дестабілізації Македонії та регіону в цілому.​

Евакуація цивільних з лінії вогню, Куманово, Македонія, 9 травня 2015 року
Евакуація цивільних з лінії вогню, Куманово, Македонія, 9 травня 2015 року

Влада Албанії засуджує всі акти насильства, заявив міністр закордонних справ Датмір Бушаті.

Поліція заблокувала квартал, у якому йшли бої з невідомими особами, і обшукує прилеглі будинки. Більшість місцевих жителів залишили свої домівки в тій частині міста.

Драма в місті Куманові сталася в час, коли Македонія переживає глибоку політичну кризу. Вже кілька тижнів тривають протести опозиції проти підслуховування політичних діячів і журналістів та інших скандалів, у причетності до яких звинувачують членів владної партії на чолі з Ніколою Ґруєвським.

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG