Доступність посилання

ТОП новини

Що заважає українській енергетиці заробляти гроші?


©Shutterstock
©Shutterstock

Експерти радять прибрати зайві регулятори та знизити рентні ставки

Питання енергоефективності в Україні давно вийшло за рамки галузі. Наразі власний видобуток газу та нафти, а також їхнє ефективне споживання – це і питання безпеки та незалежності політики. Експерти прийшли до висновку, що для реформування необхідно прибрати зайві регулятори, знизити рентні ставки та запровадити стабільні правила для гравців на нафтогазовому ринку.

Наразі Україна веде енергополітику, що є однією з найбільш неефективних серед європейських країн. Як наслідок, це підтримує рівень корупції та гальмує економіку. Таку думку висловив посол США в Україні та представник Бюро енергетичних ресурсів Державного департаменту США Джеффрі Пайєтт.

Основні проблеми він вбачає у чому, що НАК «Нафтогаз» залишається «чорною дірою в корупції» енергетичного сектору, а правила гри на ринку змінюються надто часто. Він рекомендує переглянути рентні ставки, а також розділити виробництво, транспортування та реалізацію газу в Україні. Це, на думку посла, сприятиме інвестиційній привабливості.

Водночас від імені уряду США Пайєтт схвально оцінив роботу команди Арсенія Яценюка. За словами посла, тенденція є позитивною: тарифи на комунальні послуги підняли, а для незахищених прошарків населення передбачили субсидії. Утім, це – лише перші кроки, надалі реформа має базуватись на співпраці уряду, парламенту і приватного сектору.

«Це зробить Україну привабливішою для інвестицій у нафтогазову сферу. І з того, що я чув від приватного сектору, частина цих інвестицій прийде від американських фірм»,– додав Пайєтт.

Реформи енергополітики мають зменшити вплив Росії - посол США
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Рентні ставки зависокі, але так наповнюють бюджет – депутат

За законодавчу базу для реформ відповідає парламентський комітет із питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та безпеки. Перший заступник голови комітету Олександр Домбровський («Блок Петра Порошенка») розповів: важливі для сектору законопроекти про ринок електроенергії та про незалежні регулятори вже майже готові.

Він згоден із тим, що рентні ставки в Україні завищені, та зауважує, що є одним із авторів законопроекту про їхній перегляд. Домбровський наголошує: завищеність стягнень розуміють і в уряді, і в парламенті, проте наразі це – вимушена міра для наповнення бюджету. «Розуміючи при цьому, що будуть проблеми на 2015-2017 рік, якщо ці правила не збалансувати», – додає він.

Рентні ставки зависокі, але так наповнюють бюджет – депутат
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

Мінекономіки запукає «регуляторну гільйотину»

Радять переглянути кількість регуляторів, які гальмують сектор, і міжнародні експерти. Зокрема, у плані дій для українського уряду, який підготував керівник аудиторської та консалтингової команди Deloitte Дональд Герцман, рекомендація №1 – знищити зайві регулятори.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус із рекомендаціями згоден і планує запустити «регуляторну гільйотину». Пояснює: йдеться про модель ревізії перешкод для бізнесу, яку розробив американський економіст Скот Джейкобс. «Україна має близько 14 тисяч регуляторних актів. І якщо ми реалізуємо «регуляторну гільйотину», то сформуємо комітет для перевірки кожного акту: чи відповідає він практиці вільного ринку, стандартам Євросоюзу та чи не містить корупційної складової», – пояснив Абромавичус.

Міністр уже анонсував, що Скот Джейкобс консультуватиме Україну для швидкої ревізії державної системи. Надалі, додає Абромавичус, потрібно буде подбати, щоб непотрібних і шкідливих регуляторів у цьому секторі в Україні більше не було.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG