Доступність посилання

ТОП новини

«І Донбас, як гиря на нозі!» (Огляд преси)


Ставлення українців до росіян за останні півтора року погіршилося вдвічі – соціологи

Схід України нині є найбільшим гальмом для розвитку економіки держави, пише газета «Україна молода». Видання констатує, що нині дуже багато залежить від ситуації на Донбасі. Зупинка війни, звісно, позбавить Україну мільйонних витрат. Але якщо зруйнований Донбас очистять від російських банд, на державний бюджет України ляже тягар його відновлення. Плюс соціальні виплати, які у цьому регіоні були традиційно дуже високими. Ну а якщо частина території країни перетвориться на «Придністров’я-2», то це також означатиме мінус від українського ВВП. Думки економістів із питання, що було би краще для України, нині розходяться. На думку західних аналітиків, кращим розв’язанням проблеми було б не вішати собі на шию сплюндрований регіон. Українська економіка стала би меншою, але не слабшою. Фінансові втрати від відокремлення Донбасу будуть дуже незначними. Насправді він ніколи не приносив великих коштів у державну казну. Тож Київ не був би змушений виплачувати дотації і більше не страждав би від дефіциту бюджету. На цьому наголошується в статті «І Донбас, як гиря на нозі!».

Ставлення українців до росіян за останні півтора року погіршилося вдвічі, зазначають соціологи. У вересні позаторік позитивно відгукувалися про північного сусіда 88 відсотків українців, у лютому 2015-го – 34 відсотки. Найменший цей показник на заході України – 15. У східних областях він упав із 96 до 55. Подібне дослідження в Росії засвідчило, що 84 відсотки її жителів вважають саме існування України нелегітимним. Як наголошує експерт тижневика «Країна», росіяни історично – кочівники, мисливці й рибалки. Тому їм притаманна ненависть. Українці ж – переважно хлібороби. Миролюбиві, спокійні, толерантні. Українців треба дуже зачепити, щоб почали когось ненавидіти. Але рано чи пізно це мало статися. За радянських часів про справжнє ставлення до росіян говорити вголос не можна було. А сказати було що, наголошує експерт видання. Однак емоції від втрати козаччини, УНР московський центр завзято приглушував. Звідси й такий високий відсоток толерантних українців до північних сусідів, що тримався донедавна. Симпатики росіян на Донбасі – це або люди, які не хочуть думати, розвиватися, або прихильники російської політичної культури, яких уже нічим не переконаєш, зазначає експерт.

Вже в найближчі місяці українці можуть отримати право легально володіти і застосовувати для самозахисту зброю. Раніше силовики виступали різко проти продажу звичайним громадянам навіть травматичної зброї, побоюючись зростання побутової злочинності. Однак нині своє «за» сказав генпрокурор Віктор Шокін. Свою позицію він аргументував тим, що через війну на Донбасі криміналітет озброївся нелегальною зброєю, а пересічні законослухняні громадяни не можуть дати їм гідну відсіч. Однак експерти газети «Сегодня» наголошують, що за благими намірами проглядається інтерес збройового лобі, яке отримає величезний ринок збуту – зброя, боєприпаси, приналежності, навчання, ремонт і т. д. Поки в країні війна, краще утриматися від поширення зброї, вважають експерти. Психологи також попереджають, що люди і так перебувають в стресовому стані – вони більш агресивні, ніж рік-два тому. І вони стануть ще більш нервовими, знаючи, що кожен перехожий може виявитися озброєним. Людина почне в кожному бачити ворога, зазначають психологи.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG