Доступність посилання

ТОП новини

Європейський суд з прав людини для Росії не указ: реакції і вплив на в’язнів з України


Акція на підтримку українських політв'язнів біля будівлі МЗС України, Київ, червень 2015 року
Акція на підтримку українських політв'язнів біля будівлі МЗС України, Київ, червень 2015 року

Рівно рік тому, 15 липня, ЄСПЛ розпочав провадження у справі Надії Савченко проти Росії

Москва – Конституційний суд Росії визнав необов'язковим виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), якщо вони можуть спричинити порушення російської конституції. Думки експертів щодо фактичного ігнорування Кремлем висновків міжнародних судових інституцій розділилися. Водночас таке рішення може мати прямий стосунок до українських бранців, утримуваних на території Росії.

14 липня російський Конституційний суд оголосив: Москва може не виконувати рішення Європейського суду з прав людини, якщо при цьому порушуються основні конституційні норми Росії. При цьому Конституційний суд наголосив, що Росія не має наміру ухилятися від виконання рішень ЄСПЛ, якщо вони не суперечать національному законодавству. Крім того, в постанові суду йдеться про те, що Росія залишається під юрисдикцією Страсбурзького суду.

«Конституція Росії містить норми, які, без сумніву, користуються пріоритетом, і це відображає концепцію існування суверенної держави. Тому, в тому випадку, якщо ЄСПЛ ухвалювалися судові рішення, які не відповідають Конституції Росії, то ці рішення навряд чи можна виконувати», – прокоментував рішення Конституційного суду Росії голова комітету Держдуми з конституційного законодавства і державного устрою Володимир Плігін.

За словами Плігіна, до таких рішень можуть належати ті, що стосуються осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі.

Перша реакція на рішення Конституційного суду в російських ЗМІ зводилась здебільшого до тези на кшталт – Європейський суд з прав людини нам не указ і виконувати його рішення ми не будемо. Фахівець з конституційного права, доктор юридичних наук Олена Лук’янова називає рішення Феміди «пристойним», але таким, що не ставить російську конституцію над європейською конвенцією.

«Воно (рішення – ред.) дещо невизначене. Там є якась діра, яка не закрита. А саме, як і яким чином відбуватиметься процедура визнання того чи іншого рішення, чи відповідає воно конституції? А в цілому, рішення дуже пристойне. Воно не поставило, як це трактують наші ЗМІ, російську конституцію вище європейської конвенції. Це не нова суперечка. Це суперечка стара. Це продовження дискусії. Рано чи пізно це питання постало б перед Конституційним судом», – каже Олена Лук'янова.

Справа Савченко і кількох українських в’язнів досі на розгляді ЄСПЛ

Рівно рік тому, 15 липня, Європейський суд з прав людини розпочав провадження у справі Надії Савченко проти Росії, надавши справі статус пріоритетної. У ЄСПЛ є скарги і від інших українських ув'язнених, які перебувають у російських в'язницях.

За словами одного з адвокатів української льотчиці Іллі Новікова, він і його колеги сподіваються, що Савченко опиниться на волі раніше, ніж Європейський суд ухвалить рішення.

На початку тижня стало відомо, що розгляд справи Надії Савченко відбуватиметься в місті Донецьку Ростовської області. Адвокат Савченко Ілля Новиков розповів Радіо Свобода, що ця новина у сторони захисту викликала деяке занепокоєння.

«Я не бачив офіційної постанови, чим мотивується таке рішення, але я підозрюю, що це прив'язали до офіційної теорії про те, де вона переходила кордон. Тому що офіційно вона переходила кордон саме в тому самому російському Донецьку. Нас бентежить тільки те, що Донецьк – це загальновідомий перевалочний пункт для всіх терористів, які їдуть з Росії на схід України – в «ДНР» і «ЛНР». І весь останній рік місто кишить людьми, які або їдуть на війну, або повертаються з війни. Зрозуміло, що нічого хорошого в атмосферу, в якій буде проходити суд, така обстановка не внесе. Аж до того, що ми можемо побоюватися за життя Савченко», – каже Новіков і додає, що розгляд справи Савченко в російському Донецьку її захист має намір оскаржити.

Розгляду справи Надії Савченко в суді можна очікувати вже найближчим часом. Менш ніж через тиждень в Ростові починається також суд над Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком.

Коментуючи рішення Конституційного суду Росії про право не виконувати рішення ЄСПЛ, українське МЗС зазначило: «Російська держава запроваджує вибіркове правосуддя і позбавляє об’єктивного, неупередженого і відповідального судового захисту мільйони осіб, що звертаються до Суду за захистом своїх прав».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG