Доступність посилання

ТОП новини

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В Україні цим вірусом інфіковано щонайменше 3% населення, проте медики пояснюють: ефективні способи припинити його поширення існують

Тетяна Люта

Київ – 28 липня у понад ста країнах відзначають Всесвітній день боротьби з гепатитом.​ Цей вірус забирає близько 3500 життів щодня, така статистика співставна лише із смертністю від ВІЛ та туберкульозу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі налічується близько 2 мільярдів людей, інфікованих гепатитом В, 180 мільйонів людей, інфікованих гепатитом С, з яких щонайменше 1,2 мільйона хворих проживають в Україні. Більшість з них навіть не здогадуються про своє захворювання, бо у 80% випадків гострий період проходить без симптомів.

За оцінкою експертів Інституту епідеміології та інфекційних захворювань імені Громашеського Національної академії медичних наук України, інфіковані вірусом гепатиту С в Україні не менше 3% громадян, а це 1350000 осіб. За даними ж досліджень Державної санітарно-епідеміологічної служби, кількість інфікованих становить близько 7% населення – 3150000 осіб. Офіційна статистика ведеться лише з 2009 року.

Чим більше інфікованих вірусом гепатиту офіційно зареєструються, тим більше вони допоможуть МОЗ України показати державні масштаби проблеми
Ольга Іжик

Міністерство охорони здоров’я України закликає громадян реєструватися у випадку інфікування. «Адже чим більше інфікованих вірусом гепатиту офіційно зареєструються, тим більше вони допоможуть МОЗ України показати державні масштаби проблеми», – каже Ольга Іжик, фахівець із звязків із громадськістю і медіа Бюро ВООЗ в Україні.

У ВООЗ зазначають, що вже близько 240 мільйонів чоловік хронічно інфіковані вірусом гепатиту В і 130-150 мільйонів – вірусом гепатиту С. Без прискореного реагування число людей, які живуть з гепатитом, за прогнозами, залишиться на високому рівні у найближчі 40-50 років. А це може грозити світові спалахом епідемії гепатиту.

Впоратися з гепатитом цілком можливо – лікарі

Також медики кажуть, що у світі існують величезні можливості побороти хворобу, які Україна не використовує. Зокрема, інфекцію гепатиту В можна зупинити за допомогою недорогої, високоефективної вакцини, а кількість захворювань гепатитом В і С можна значно знизити за рахунок заходів із підвищення безпеки ін’єкцій, переливання крові і хірургічних втручань.

Також ВООЗ радить медикам різних країн світу більше уваги приділяти просвітницьким акціям, розповідаючи людям про вірус гепатиту та наслідки, до яких він призводить. Адже великий відсоток хворих у світі припадає на тих людей, які мало поінформовані про хворобу та шляхи зараження. Не меншу важливість, на думку експертів ВООЗ, має профілактична робота: проведення діагностики та вакцинація проти гепатиту. Адже, незважаючи на усі ризики, за офіційною статистикою МОЗ, лише 7,8% дітей при народженні у 1 кварталі 2015 року були провакциновані проти вірусу гепатиту. За оцінками ВООЗ та ЮНІСЕФ, охоплення вакцинацією проти гепатиту при народженні у 2014 році склало 51%.

Ризик заразитися гепатитом у фронтових умовах –​ більше

Гостро питання зараження гепатитом постає і серед військовослужбовців, які повертаються із зони АТО. Адже в польових умовах ризик заразження збільшується. Як показало проведене нещодавно перше пробне тестування на базі Київського військового госпіталю, рівень інфікування військових, що повернулися з передової, перевищує середні показники в Україні. Але загальну картину поширення гепатиту у зв’язку з бойовими діями, за словами організаторів тестування, зможе показати лише широка загальноукраїнська кампанія.

Щоб люди більше дізналися про гепатит та тестування на цей вірус, його діагностику і лікування, Центр практик з питань ВІЛ/СНІДу, наркозалежності та гепатитів при Альянсі-Україна у
2015 році впроваджує глобальну компанію «Об’єднатися та подолати
гепатит С: знай, тестуй, лікуй».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG