Доступність посилання

ТОП новини

Росія піде далі, якщо її не зупинити в Україні – Гербст


Джон Гербст, 11 квітня 2005 року
Джон Гербст, 11 квітня 2005 року

«З моменту укладення мінських домовленостей проросійські сили окупували ще 200 квадратних кілометрів території, вбили 178 українських військовослужбовців»

Джон Гербст – один з найпослідовніших у Вашингтоні прихильників рішучих дій США щодо агресії Росії проти України. У минулому професійний дипломат, посол США в Україні та Узбекистані, Гербст керував Центром складних операцій в Університеті національної оборони США, очолював Офіс координатора з реконструкції та стабілізації при Держдепартаменті. Зараз посол Гербст керує Центром Євразії імені Діну Патрісіу в Атлантичній раді – впливовій неурядовій організації.

В інтерв’ю кореспонденту Грузинської служби «Голосу Америки» Ії Меурмішвілі Джон Гербст поділився своєю думкою про розвиток подій в Україні та позиції США щодо цього конфлікту.

За визначенням Джона Гербста, Росія веде війну проти України. Вона намагається це робити потай, проте це у неї погано виходить. «Це – частина політики Кремля, яка призведе до агресії за межами України, якщо Росію не зупинити зараз», – вважає колишній посол.

У цьому зв’язку потрібні жорсткіші санкції США і Європейського Союзу проти Росії як вищу ціну за агресію, вважає Гербст. Необхідність цього очевидна, якщо оцінити триваючі порушення мінських угод. Так, за даними Гербста, з моменту укладення мінських домовленостей в лютому проросійські сили на сході України окупували ще 200 квадратних кілометрів території, захопили 28 населених пунктів, вбили 178 українських військовослужбовців. Це робиться немасштабними, малопомітними діями, підтримуючи враження, що мінські домовленості залишаються в силі.

Посол Гербст позитивно оцінив інформацію про можливі поставки Пентагоном в Україну контрбатарейного радара. За його оцінками, 75-80% втрат українських збройних сил є результатом саме далеких ракетних обстрілів проросійськими силами. Тому поставка такого радара зміцнить оборону і поможе врятувати життя українських військових. Гербст нагадав, що в підготовленій цього року доповіді Атлантична рада рекомендувала щорічно поставляти Україні військову допомогу на 1 мільярд доларів, у тому числі і сучасні протитанкові ракетні комплекси «Джавелін».

Крім того, Гербст висловився за зміцнення військової присутності в нових країнах-членах НАТО, в тому числі, розміщення американських військовослужбовців, особливо в країнах Балтії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG