Доступність посилання

ТОП новини

Демілітаризація Широкина є здачею території – комбат «Донбасу»


Батальйон «Донбас» залишив Широкине в рамках планової ротації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Батальйон «Донбас» у Широкині змінили морські піхотинці. Добровольці поки не знають, чи отримають наказ повертатись

Вперше з лютого цього року, коли після наступальних дій полку «Азов» село Широкине опинилось під контролем українських сил, основними силами, які триматимуть оборону в населеному пункті, будуть не добровольці, а військові Збройних сил України. Зокрема, йдеться про очаківський батальйон морської піхоти. До цього позиції, змінюючи один одного кожні п’ять днів, утримували батальйон «Донбас» та полк «Азов».

Демілітаризація Широкина є здачею території – комбат «Донбасу»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Остання наразі ротація донбасівців закінчилася 28 липня. Наказу заступати на передові позиції в Азові вже не отримували. Чи зможуть повернутись в Широкине, в полку наразі не знають. Жодних пояснень від керівництва сектору щодо змін не отримували, пояснив прес-секретар підрозділу Степан Байда.

Ми, хоч такого рішення не підтримуємо, наказ виконати змушені. І відповідальність за це бере начальник Генштабу Віктор Муженко і Президент
Степан Байда

«Всі підрозділи, які належать до компетенції МВС були виведені з передових позицій. «Азов» отримав наказ, коли його там навіть не було. Ми, хоч такого рішення не підтримуємо, наказ виконати змушені. І відповідальність за це бере начальник Генштабу Віктор Муженко і Президент», – заявив Байда.

В Широкині залишаться військові зі стрілецькою зброєю – Лисенко

Самі добровольці пов’язують нововведення з домовленостями щодо демілітаризації Широкина. Як відомо, Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі невдовзі повинна підписати угоду про створення 30-ти кілометрової буферної зони, з якої сторони конфлікту повинні вивести важке озброєння калібром менше 100 міліметрів.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Як заявляють у штабі АТО, військові не залишатимуть Широкине. Оборону триматимуть з стрілецькою зброєю. Водночас, як заявив речник адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко, готуються і до можливих порушень домовленостей з боку сепаратистів.

Українське командування прийняло рішення про створення резерву негайного реагування, який застосують у випадку активних наступальних дій з боку ворога
Андрій Лисенко

«Зважаючи на ту загрозу, яка зараз є, виходячи з моніторингу ситуації, а також інформації про наявність важкої техніки та артилерії з боку бойовиків, українське командування прийняло рішення про створення резерву негайного реагування, який застосують у випадку активних наступальних дій з боку ворога», – повідомив Лисенко.

Морпіхам бракує техніки – журналіст

Андрій Цаплієнко
Андрій Цаплієнко

Тим часом, бійці миколаївського батальйону морської піхоти вже встигли прийняти перший бій в Широкині. Про нього Радіо Свобода розповів військовий журналіст Андрій Цаплієнко, який побував на передових позиціях морпіхів. З обох сторін застосовувалась стрілецька зброя. Обійшлось без втрат.

Є в миколаївців і певні проблеми на новому місці. Так, за інформацією журналіста, наразі бракує певної військової техніки та знання місцевості. Цаплієнко вважає, що в Широкині перші кілька днів доречно було б застосувати практику сумісного бойового чергування з добровольцями, аби морпіхи пристосувались до нового місця.

Морським піхотинцям доводиться самим освоювати топографію Широкина
Андрій Цаплієнко

«Цього натомість не було зроблено і морським піхотинцям, наскільки я розумію, доводиться самим освоювати топографію Широкина, небезпечні напрямки і обживати укріплені райони, які там є», –сказав журналіст.

Демілітаризація є здачею території – комбат «Донбасу»

Загалом же добровольці досить скептично ставляться до ідеї демілітаризації Широкина. Командир батальйону «Донбас» Анатолій Виногродський вважає, що відведення озброєння з передових позицій може призвести до втрати контролю над Широкиним.

Говорити зараз про демілітаризацію – це говорити про здачу наших територій. Ми вже демілітаризували Крим, Донецьк, Луганськ
Анатолій Виногродський

«Говорити зараз про демілітаризацію – це говорити про здачу наших територій. Ми вже демілітаризували Крим, Донецьк, Луганськ. Замість того, щоб вжити заходи і звільнити їх. Впродовж цього року ще жодного разу, ніякі домовленості росіянами і їхніми спільниками не були виконані», – заявив Виногродський.

Водночас, комбат «Донбасу» зазначив: якщо висоти біля Широкина займуть сепаратисти, то Маріуполь, який розташований за двадцять кілометрів від цього села, буде відкритий для обстрілів з артилерії сепаратистів.

На цю ж тему:

28.07.2015
Маріупольці не задоволені відповіддю Порошенка

«Ми хочемо робити демілітаризацію від Саханки і до Росії» далі
28.04.2015
Росія готує наступ на Маріуполь – вояки й експерти

«Зараз у районі Новоазовська зібрана величезна кількість російської бронетехніки» – Білецький далі
28.04.2015
Демілітаризація Широкина відкриє бойовикам браму до Маріуполя – речник полку «Азов»

На думку полку «Азов», така демілітаризація забезпечить агресору доступ до міста із заводами та портом далі
24.04.2015
Маріупольці проти «демілітаризації» Широкина

«Це – прямі ворота для взяття Маріуполя, а Маріуполь – прямі ворота для взяття всієї України» далі
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG