Доступність посилання

ТОП новини

Цивільна оборона за понад рік війни: чому навчають населення?


Українські військовослужбовці проводять тактичні навчання для цивільних добровольців, Маріуполь, липень 2015 року
Українські військовослужбовці проводять тактичні навчання для цивільних добровольців, Маріуполь, липень 2015 року

Є план цивільного захисту на рік, відповідно до якого постійно проводяться такі навчання – голова ДСНС Чечоткін

Уляна Корицька

Київ – Більшість цивільного населення України навіть через понад рік після початку збройного конфлікту на сході не знає, як діяти, якщо воєнні дії почнуться на інших територіях держави. Керівництво Державної служби України з надзвичайних ситуацій запевняє, що навчання проводяться у всіх регіонах, проте більшості громадян, крім спеціальних підготовчих центрів та вишколів, ніде шукати такі знання.

Навчання населення діям у разі надзвичайних ситуацій є одним із основних завдань «єдиної державної системи цивільного захисту», що згадується у Кодексі цивільного захисту України. Проте централізоване навчання для мирного населення, на відміну інших держав, досі не проводиться.

За даними підручника «Цивільна оборона», у західних країнах – Нідерландах, США, Канаді, ФРН – заходи з цивільної оборони почали з’являтися ще у 50-х роках 20-го століття, а у 80-х роках система ЦО була переорієнтована на потреби мирного часу.

Юрій Костюченко
Юрій Костюченко

Юрій Костюченко, експерт із питань безпеки і ризиків, зазначає, що про підготовку цивільного населення згадується майже у всіх законодавчих системах усіх країн.

Люди мають бути забезпечені первинними засобами рятування і вказівниками, куди переміщатися в разі конкретної небезпеки
Юрій Костюченко

«На території окремих територіальних громад люди мають бути забезпечені первинними засобами рятування і вказівниками, куди переміщатися в разі конкретної небезпеки. Також повинні бути евакуаційні плани на всі випадки. Це системна робота, яка мала бути зроблена ще приблизно рік тому», – ділиться експерт.

Проте, Державна служба України з надзвичайних ситуацій запевняє, що навчання проводяться. Микола Чечоткін, голова ДСНС, каже, що лише недавно повернуся з таких навчань у Харківській області.

Є план цивільного захисту на рік, який затверджується Кабінетом міністрів України, і відповідно до якого постійно проводяться такі навчання
Микола Чечоткін

«Ці навчання проводяться для єдиної системи цивільного захисту населення. Є план цивільного захисту на рік, який затверджується Кабінетом міністрів України, і відповідно до якого постійно проводяться такі навчання», – розповів Чечоткін Радіо Свобода.

За законом, навчання поведінці у надзвичайних ситуаціях серед працюючого населення здійснюється за місцем роботи, дітей дошкільного віку, учнів та студентів тренують за місцем навчання, а непрацююче населення – за місцем проживання.

Проте, декілька годин занять не завжди вистачає простому громадянину, щоб отримати навички дій в умовах сьогоднішнього конфлікту на Донеччині та Луганщині.

В мене вдома є диплом медсестри цивільної оборони, тобто, фактично, я маю ще одну спеціальність – медсестри запасу
Анна Шевченко

«В університеті раніше повністю один день на тиждень виділявся на вивчення і практичні навики медицини, де заняття проводили не прості викладачі, а лікарі, – згадує студентські роки член спілки письменників Анна Шевченко. – В мене вдома є диплом медсестри цивільної оборони, тобто, фактично, я маю ще одну спеціальність – медсестри запасу».

Анна Шевченко розповідає, що після розпаду Радянського Союзу, в 1993-94-х роках, система була ще не злагодженою, через що на облік у військкомат її не поставили. Письменниця шкодує, що таких ґрунтовних знань тепер не надають ні студентам, ні робітникам, оскільки навіть двомісячне спішне навчання є недостатнім для волонтерів, які згарячу кинулись допомагати на передову ще на початку війни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG