Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хоче допиту в режимі відеоконференції


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Для цього його особу та відсутність тиску має засвідчити український консул чи правоохоронці країни перебування – експерт

Спробою піару назвали у генпрокуратурі пропозицію адвокатів екс-президента Віктора Януковича, аби він дав свідчення у режимі відеоконференції. Натомість експерти-правники зазначають, що отримання свідчень у такий спосіб є можливим. Але для цього необхідно дотриматися певної процедури. Тим часом, заочний суд над колишнім президентом опинився під питанням через те, що Інтерпол зняв сторінку розшуку Віктора Януковича.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна направила в Інтерпол документи щодо оголошення екс-президента Віктора Януковича в розшук у справах щодо заволодіння резиденцією «Межигір’я» та лісове угіддя Сухолуччя.

За словами начальника управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка, на даний час єдиною справою, щодо якої Януковича оголошено у міжнародний розшук і яка дає підстави для заочного судового провадження є справа про зловживання при приватизації «Укртелекому». Однак, через скаргу адвокатів Віктора Януковича, у липні Інтерпол зняв зі свого сайту оголошення про його розшук. А між тим, міжнародний розшук є необхідною передумовою для заочного судового процесу.

Коли з’являється заява адвокатів про те, що його розшукують за політичними мотивами, то Інтерпол зупиняє розшук і проводить перевірку: чи дійсно це так?
Микола Хавронюк

«Коли з’являється заява адвокатів про те, що його розшукують за політичними мотивами, то Інтерпол зупиняє розшук і проводить перевірку: чи дійсно це так? Але він таким чином виграє певний час – не більше», – вважає експерт Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк.

Януковича кличуть на допит через «Урядовий кур’єр»

Між тим, Генпрокуратура прокуратура опублікувала в офіційному «Урядовому кур’єрі» повістку про виклик Віктора Януковича на допит.

«Це формальність, передбачена Кримінально-процесуальним кодексом і спеціальним законом – щоби можна було розпочати процедуру заочного розгляду кримінального провадження в суді», – пояснює колишній голова громадсько-консультативної ради при Генпрокуратурі Володимир Бойко.

У свою чергу, адвокати колишнього президента передали в Генеральну прокуратуру заяву, в якій просять надати йому можливість свідчити в режимі відеоконференції. Однак, за словами Сергія Горбатюка, в Генпрокуратури немає офіційного підтвердження від Росії, що Віктор Янукович знаходиться на її території. А тому немає законних підстав провести відеоконференцію. У Генпрокуратурі також вважають, що колишній президент хоче в такий спосіб провести піар-кампанію, а не дати свідчення.

Українське законодавство передбачає можливість допиту в режимі відеоконференції, проте для цього необхідно витримати певну процедуру. Зокрема, якщо особа перебуває закордоном, то попервах український консул або правоохоронці відповідної країни мають встановити особу того, хто дає свідчення.

Треба бути переконаним у тому, що Янукович дає свої покази добровільно, не під примусом. Що це він дійсно вільно відповідає на запитання
Володимир Бойко

«Також треба бути переконаним у тому, що Янукович дає свої покази добровільно, не під примусом. Що це він дійсно вільно відповідає на запитання», – зазначає Володимир Бойко.

Експерт також наголошує, що між Україною та Росією залишається чинною мінська конвенція про правову допомогу по кримінальних справах. При чому, йому відомі випадки, коли українські правоохоронці досі надають подібну допомогу російським колегам.

Закон про заочне судочинство щодо осіб оголошених у міжнародний розшук був ухвалений Верховною Радою і підписаний президентом у жовтні минулого року.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG