Доступність посилання

ТОП новини

Українці рятуються від безгрошів’я за кордоном


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

На роботу в Росію українці їдуть через Білорусь

Львів – Понад 80% студентської молоді бажають виїхати за кордон на навчання, роботу чи проживання. Реально такі можливості мають понад 30%, з них більша частина осіб має намір залишитись на постійне проживання за межами батьківщини. Такі дані дослідження Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою університету «Львівська політехніка». Водночас за останній рік, відколи триває військовий конфлікт на Донбасі, все більше українців їдуть на роботу у Європу, зокрема у Польщу, а ще чимало працюють у Росії.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За даними львівських прикордонників, за останній рік на 35% зросла чисельність осіб, які перетнули українсько-польський кордон на пунктах пропуску Львівщини.

У липні громадяни їдуть на відпочинок, кількість «човників» залишається стабільна. А чи поїхало більше заробітчан, хто на заробітки, хто на відпочинок? Ми просто кваліфікуємо
Володимир Плешко

«У порівнянні з липнем минулого року. У липні громадяни їдуть на відпочинок, кількість «човників» залишається стабільна. А чи поїхало більше заробітчан, хто на заробітки, хто на відпочинок? Ми просто кваліфікуємо, що їдуть громадяни країни», – наголосив Володимир Плешко, начальник Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Українська гривня суттєво знецінилась щодо польського злотого, а тому громадянам України вигідно працювати у Польщі, бо їхні доходи зросли. За даними польського міністерства праці, лише торік у Польщі офіційно у сільському і лісовому господарствах працювали понад 30 тисяч громадян України, понад 10 тисяч – на будівництві, понад 26 тисяч українців отримали дозвіл на працю в Польщі. Але багато осіб поїхали у сусідню державу на сезонні роботи, працюють на «чорно». У сусідній державі українці заробляють від 12 до 20 тисяч гривень у місяць.

Немає статистики щодо переміщення українців, зауважує директор Міжнародного інституту освіти, культури, зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська.

Зараз ми констатуємо всі форми міграції до Польщі – постійна, тимчасова, циркулярна, маятникова, це, коли їдуть і повертаються назад. Наша держава має чітко це розуміти, що ми не можемо втрачати наш потенціал
Ірина Ключковська

«Зараз ми констатуємо всі форми міграції до Польщі – постійна, тимчасова, циркулярна, маятникова, це, коли їдуть і повертаються назад. Наша держава має чітко це розуміти, що ми не можемо втрачати наш потенціал, як інтелектуальний, демографічний, бізнес ресурс», – говорить експерт.

У Росію їдуть попри АТО

Нині понад 20 тисяч студентів з України навчається у польських вишах ( у 2004 році було у десять разів менше) і щороку ця цифра зростає. Однак, як складається подальша доля випускників польських вишів з України, цього ніхто не відстежує, наголошує Ірина Ключковська. Як і того, скільки саме українців поїхали і далі їдуть працювати у Росію.

«Це не обліковане, це стихія, шляхи для міграції зовсім інші, аніж біли.. Виїжджають таки у Росію, їдуть в об’їзд України, через Білорусь, але їдуть. Тут жоден дослідник цифри не назве. Сумно стверджувати, що багато чоловіків виїжджають за кордон через мобілізацію», – зауважила експерт.

Якщо у Польщу з Західної України їдуть на роботу чоловіки і жінки, то у Росію, здебільшого чоловіки, які там працюють на будівництві. У селах Волинської області, що неподалік із білоруським кордоном, кажуть, що чоловіки змушені їхати у Росію, бо не мають роботи, не можуть утримати сім’ю. У селах люди живуть завдяки власному господарству, але на комунальні послуги, медицину, для інших потреб не мають грошей,тому і подаються в Москву і Петербург, кудиїздять роками.

Але у Росії заробітки нині наполовину менші, аніж були раніше – 500-600 доларів в місяць. Правда, про свої поїздки чи рідних у Росію люди говорять не вельми охоче. Хтось з огляду на військову ситуації в країні, хтось через мобілізацію:

– Заробляєм, щось по ремонтах, будовах.
– Жити краще не стало, мусиш.
– Комунальні послуги заплатити, нічого немає на життя.

Експерти пояснюють, що люди їдуть у Росію, бо їм не потрібна віза, як це вимагається у європейські країни, до того ж, не існує мовних труднощів, а ще їздили туди до початку АТО в Україні. Та, якщо порівнювати з попередніми роками, значно менше українців заробляють гроші у Росії, і дедалі більше шукають роботу у Європі, зокрема у Польщі. І ця тенденція посилюватиметься, прогнозують соціологи.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG