Доступність посилання

ТОП новини

Попри кризу, більшість українців не хочуть протестів – соціологи


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Попри фінансово-економічну кризу і війну на Сході, рівень протестних настроїв серед українців не вищий, ніж у «мирному» 2013 році, заявила директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, посилаючись на соціологічне опитування.

Експерт зазначає, що від нинішньої фінансово-економічної кризи українці постраждали більше, аніж під час кризи 2008 року. Тоді 16,5% українців не відчули на собі ніяких наслідків, тоді як сьогодні таких лише 2%.

«Тобто можна сказати, що фактично все населення України істотно потерпає від ситуації, яка нині склалася в економіці. Дуже серйозно цю кризу відчули 59%, у грудні 2008 року таких було 33%; «певною мірою» – 37%. Очевидно, що економічна ситуація, матеріальне становище людей фактично для всього населення України істотно змінилися на гірше», – говорить Бекешкіна.

Однак, додає вона, якщо порівнювати травень 2013 та липень 2015 років, то видно, що істотно очікування протестів не змінилося: тоді очікували, що в їхніх містах і селах можуть виникнути масові протести, 26%, на сьогодні – 28% опитаних.

«Бачимо, що і в такий спокійний мирний час, і нині, в час фінансово-економічної кризи й військових заворушень, істотних відмінностей немає. Більше того, якщо ми порівняємо спокійний травень 2013 року і липень 2015 року, то готовність людей особисто брати участь у мітингах і демонстраціях, якщо вони відбудуться, навіть стала меншою. Тоді відповіли, що обов’язково візьмуть участь у мітингах і демонстраціях, 9%, зараз лише 4%. «Найімовірніше» візьмуть участь – тоді відповіли 18%, зараз 14%. Тобто бачимо, що у травні 2013 року були готові протестувати 27%, а зараз – 18%», – каже Бекешкіна.

Водночас, додає експерт, це не означає, що ризиків не існує, адже ще у січні цього року спостерігався різкий спалах протестних настроїв: на вулиці готові були вийти 42% населення. Вона пояснює це різким здорожчанням валюти – з 8 до 23 гривень за долар. «Можливі різкі спалахи, можливі різки спади. Це проблема дуже серйозна», – додає Бекешкіна.

Дослідження провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 22 по 27 липня. Опитано 2011 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донбасу. Теоретична похибка вибірки 2,3%.

XS
SM
MD
LG