Доступність посилання

ТОП новини

Нові та місцеві партії на виборах: технологія чи змістовний тренд?


Якщо хтось із місцевих авторитетів громадської думки хоче скористатися протестними настроями, він може зробити це під дахом нової, невідомої партійної сили – Клюжев

Ярослава Трегубова

Попри те, що передвиборча кампанія офіційно тільки стартувала, на вулицях Києва уже кілька місяців можна спостерігати безліч політичних бордів, зокрема, з новими й невідомими обличчями та назвами. Експерти вважають, що саме нові та місцеві партії внесуть істотні корективи в майбутні місцеві вибори і стануть головною їх інтригою. Однак прогнозують їм локальний успіх: на загальнонаціональний контекст вони не вплинуть, але кількість мандатів, які візьмуть на місцях, буде відчутною. За словами експертів, локальна політика має великий потенціал. Натомість у маловідомих партіях вбачають небезпеку технологій та пірамід підкупу.

«На превеликий жаль, наше законодавство передбачає участь у виборах лише партій. Саме тому був створений такий механізм як партія», – говорить Олег Мусій, один із лідерів нової партії «Народний контроль», яка розпочала свою діяльність у червні цього року і вже активно готується до виборів. Сам же Олег Мусій, хоч і є обличчям партії, однак проміняти крісло депутата Верховної Ради на депутатський мандат Київради поки не готовий. А рекламує партію, бо хоче «допомогти політичній силі авторитетом».

За інформацією Міністерства юстиції, лише за останні півроку в Україні зареєструвалася 41 нова партія – це більше, аніж за увесь минулий рік. Втім, скільки з них візьмуть участь у місцевих виборах, стане відомо тільки 19 вересня.

«За ці півроку було зареєстровано Міністерством юстиції 75 політичних партій, з них 41 повністю нова. Інші просто змінювали назви. Це дуже великий сплеск, в минулому році за весь рік була менша цифра. Це пов’язано з місцевими виборами і з активністю після Майдану», – говорить перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

«Партія гармонійного розвитку», «Офіцерський корпус», «Партія простих людей», «Гідність», «Поруч», «Об’єднана Україна» – це лише невелика частина партій, які утворилися цього року. Імовірно, назви деяких з них виборці побачать у своїх бюлетенях 25 жовтня.

Політична реклама на вулицях Києва
Політична реклама на вулицях Києва

«Місцеві партії вноситимуть істотні корективи»

За результатами соціологічного опитування, яке з 22 до 27 липня цього року провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова, 15,9% українців голосуватимуть не за партію, а «за конкретного кандидата». Самі ці 15,9% експерти називають потенційною нішею для місцевих та нових партій і наголошують, що вони внесуть істотні корективи на майбутніх виборах.

Рейтинги політичних партій за результатами опитування Фонду «Демініціативи» та Центру Разумкова, проведеного з 22 до 27 липня 2015 року
Рейтинги політичних партій за результатами опитування Фонду «Демініціативи» та Центру Разумкова, проведеного з 22 до 27 липня 2015 року
У далеких регіонах є партії, про які ми нічого не знаємо, але які пройдуть до облради і, можливо, сформують десь більшість
Андрій Биченко

«Якщо загальна картина по Україні буде схожою, то ситуація в різних регіонах буде зовсім різною. У далеких регіонах є партії, про які ми нічого не знаємо, але які пройдуть до облради і, можливо, сформують десь більшість. Я скажу більше: в Києві є партії, про які ми зараз нічого не знаємо, але я впевнений, що вони, як мінімум, увійдуть до Київської міської ради. Тому місцеві партії будуть мати дуже велике значення на цих виборах», – говорить директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

Акценти зміщуються на партійні бренди

На місцевих виборах трапляється багато «несподіванок», однак цього року шанси маловідомих місцевих партій зменшаться, вважає голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

Шанси малих невідомих політичних партій із сильними особистостями на місцях будуть значно менші, аніж під час минулих місцевих виборів
Олексій Кошель

«Ми зараз маємо нову виборчу систему, яка має ознаки і мажоритарної, і пропорційної, але агітаційна кампанія на цих місцевих виборах буде відбуватись у форматі загальнодержавних кампаній. Політичні сили підтягнуться до такої потужної «телерадіобордової» реклами, що де-факто ми будемо мати виборчу систему, яка, за сприйняттям виборців, нагадуватиме чисто пропорційну систему. Тому шанси малих невідомих політичних партій із сильними особистостями на місцях будуть значно менші, аніж під час минулих місцевих виборів», – говорить Олексій Кошель.

За його словами, успіх матимуть ті партії, які мають авторитетного представника, але 5-відсотковий бар’єр на всеукраїнських виборах подолати не в змозі.

Активну рекламну кампанію малих політичних партій без упізнаваних особистостей Олексій Кошель вважає небезпечною, бо «за красивою рекламою можуть просто ховатись піраміди підкупу».

На думку експерта, варто підвищити бар’єри для місцевих маловідомих проектів на законодавчому рівні, якщо вони зареєстровані як всеукраїнські. Це змусить партії працювати в усіх регіонах і посилить партійну систему в Україні.

Політична реклама на вулицях Києва
Політична реклама на вулицях Києва

Підкуп працює?

Цьогорічні місцеві вибори можуть стати «рімейком» виборів 2010 року, таку тезу висловлює політтехнолог Тарас Березовець. І наводить приклад маловідомої тоді партії, яка «отримала» одразу двох мерів – у Полтаві й Ужгороді. Однак новостворені проекти експерт називає «чисто технологічними».

Є Остапи Бендери, які засновують партії, а пізніше продають їх місцевим бізнесменам чи чиновникам, щоб вони використовували електорат цих партій
Тарас Березовець

«Є певні авантюристи, як їх називають, Остапи Бендери, які засновують подібні партії, а пізніше продають їх місцевим бізнесменам чи чиновникам, щоб вони використовували електорат цих партій і мали можливість обиратись, – каже Березовець. – Як правило, за такими партіями стоїть великий будівельний бізнес, який зацікавлений у продовженні корупційної політики, захоплені земель і побудові корупційних схем».

Експерт прогнозує таким партіям локальний успіх. За його словами, це найімовірніше в областях з невеликою кількістю населення, де явка виборців також буде невеликою.

«Я думаю, що це будуть регіони, насамперед, Західної і Центральної України», – вважає Березовець. Однак, через «засилля реклами нікому невідомих технологічних партій» не виключає, що і в Києві ситуація може повторитися.

Я думаю, що нові технологічні проекти, на превеликий жаль, матимуть шанс
Тарас Березовець

«Враховуючи загальну економічну кризу і те, що ми бачимо на прикладі 205-го округу в Чернігові: підкуп все-таки працює, я думаю, що нові технологічні проекти, на превеликий жаль, матимуть шанс», – говорить Тарас Березовець.

Локальна політика прагне політичної децентралізації

Нові проекти кардинально не вплинуть на загальнонаціональний політичний контекст, але кількість депутатських мандатів, які вони візьмуть на місцях, статистично буде відчутною, вважає аналітик громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев.

«Ратушні» партії будуть достатньо масовим явищем, тому що, так чи інакше, протестні настрої в суспільстві є
Олександр Клюжев

«Ратушні» партії – партії, створені для того, щоб отримати перемогу в конкретній територіальній громаді, – будуть достатньо масовим явищем, тому що, так чи інакше, протестні настрої в суспільстві є, і основні претензії виборців об’єктивно йдуть у бік парламентських партій. І тому, якщо хтось із місцевих авторитетів громадської думки хоче скористатися цими настроями, то він може під дахом нової, невідомої партійної сили здобути владу на місцевому рівні», – говорить Клюжев.

Створення таких партій засвідчує великий потенціал локальної політики, а також її прагнення до самостійності, «політичної децентралізації», стверджує експерт.

«Намагання керівників загальнонаціональних проектів прив’язати локальну політику до себе, до центру не завжди будуть успішними, і це добре. Тому що ми маємо все ж таки розмежовувати локальну і загальнонаціональну політику. Ми вже проходили ситуацію, коли всі місцеві ради голосували за певні політичні питання, які не притаманні органам місцевого самоврядування, за відмашкою керівника загальнонаціональної партії. Це підміна повноважень місцевого самоврядування політичними задачами», – каже експерт.

Водночас, експерт звертає увагу на те, що партійна система має йти шляхом структуризації, бо «не ефективно, коли вплив партії обмежується офісом, в якому вона зареєстрована».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG