Доступність посилання

ТОП новини

Путіна зупинив добровольчо-волонтерський рух – польський боєць


Військові тренування батальйону «Донбас» під Маріуполем, квітень 2015 року
Військові тренування батальйону «Донбас» під Маріуполем, квітень 2015 року

Доброволець намагається отримати українське громадянство. «Навіть якщо приїду і поставлю підпис, через три місяці хтось знов напише, що чогось немає»

Польський письменник Вадим Кшижаньяк, позивний «Поляк», протягом 11 місяців як доброволець воює на сході України з батальйоном «Донбас». Як стверджує Вадим, через бюрократичну тяганину він ніяк не може отримати українське громадянство, яке йому обіцяв міністр Арсен Аваков. Утім, як повідомили у Державній міграційній службі, звернення бійців-іноземців щодо надання українського громадянства за клопотанням міністра внутрішніх справ розглядаються у встановленому законом порядку, і близько 25 людей вже отримали українські паспорти або отримають їх найближчим часом​.

– Я ідеаліст. Мені подобалась ідея Майдану. Подобалось те, що народ України хоче свободи, хоче в Європу, хоче змінювати свою олігархічну систему, будувати громадянське суспільство. Добровольчі батальйони – це справжній приклад громадянської армії, громадянського суспільства. Цей добровольчо-волонтерський рух зупинив ідею «Новоросії» та зупиниів Путіна.

«У Широкині ми навчилися воювати»

– З батальйоном «Донбас» я був у Лисичанську, а потім, з лютого, – у Широкині, під Маріуполем. Коли українська армія зазнавала постійних поразок, Широкине стало прикладом справжньої перемоги. Це був піврічний бій, після якого сепаратисти пішли, втративши сотні тисяч людей, і стали намагатись захопити Широкине дипломатичними способами.

Для української армії Широкине повинне стати прикладом, як воювати

Для української армії Широкине повинне стати прикладом, як воювати, як не задавати позиції і як захищати батьківщину. Але українська держава не хоче про це говорити, насамперед, тому, що там воювали, здебільшого, добровольці. Краще говорити про Донецький аеропорт, де воювала армія, не помічаючи, що там теж воювали добровольці, там воював «Правий сектор». Їм краще робити символ з аеропорту, ніж з Широкина.

Був перший день перемир’я, 15 лютого, коли ми поїхали у Широкине. Ми ще не встигли в’їхати туди, як потрапили у засідку, втратили двох людей, шістьох поранило. У мене навіть зброї не було, автомат отримав від пораненого. Ці перші шість днів так званого перемир’я були насправді одними з найстрашніших днів, про які я можу говорити зараз. Не було ніякого перемир’я. Всі шість днів до наступної ротації нас обстрілювали з мінометів – крупнокаліберних, середньокаліберних, малокаліберних. Нас постійно обстрілювали. Там ми навчилися воювати.

«За 9 місяців громадянство так і не дали»

– Мені особисто 13 червня міністр Аваков обіцяв громадянство, коли нас разом з батальоном «Азов» нагороджували на головній площі Маріуполя у річницю визволення Маріуполя. Мені це громадянство обіцяли дев’ять місяців. Дев’ять місяців тому я надав документи, і підлеглий Авакова сказав, що міністр підписав усі документи, але сьогодні я дізнався, що це обман, і ті документи нікуди не пішли.

«Мені це громадянство обіцяли дев’ять місяців» – Вадим «Поляк»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Зараз, після дев’яти місяців, мені знову скажуть, щоб я приїжджав у Київ, щоб поставити підпис під заявою. Тому що заява повинна бути у трьох копіях, чи у двох, а є в одній. Я знаю, що навіть якщо приїду та поставлю підпис, через три місяці хтось знов напише, що там чогось немає, і треба щось донести. Якщо немає бажання надати це громадянство, допомогти людям, які приїхали допомогти Україні, вигадають будь-що, аби не дати. А якщо хочуть надати, як, наприклад, пані Гайдар, яка нічого для України не зробила, можна надати його за два дні, щоб попіаритися. Все це пропаганда, обман, все це брудно.

«Така країна не буде прикладом для росіян, не буде Росії загрожувати»

– Такої України, як зараз, президент Путін точно не буде боятися. Ця Україна нічим не відрізняється від України президента Януковича. Ті ж злочинні судді та прокурори, та ж злочинна міліція, чиновники, адміністративний апарат. Все це корумповано і працює за старою схемою. Така країна не буде прикладом для росіян, не буде Росії загрожувати. Вони всі домовляються.

Пан президент України їздить Європою і, як жебрак, просить у європейців домопогти. Але, як потрібно щось для європейця зробити, то він і його міністр не зробили нічого. Я вже просити нічого не хочу. Для мене це ганьба.​

Полковник Національної гвардії Ігор Данильчук – саме він збирає документи добровольців –​ повідомив Радіо Свобода, що він особисто зустрічався з Вадимом Кшижаньяком минулої п’ятниці, щоб допомгти зібрати документи та оформити всі анкети, які потім потрапляють до Міграційної служби.

«З «Поляком» ми спілкувалися минулої п’ятниці, переопрацювали документи, які він повинен подати до Державної міграційної служби. Я зібрав йому документи, які будуть перевірятися компетентними органами. Але я не знаю, які рішення винесуть СБУ, комісія при президентові та Міграційна служба, адже я не відповідаю за їхні рішення. Я просто їм допомагаю з офомленням документів, щоб прискорити цей процес. У кожного є проблеми з написанням. Наприклад, у «Поляка» є проблеми з написанням українською мовою», – повідомив Радіо Свобода Ігор Данильчук.

У свою чергу, голова прес-служби Державної міграційної служби Сергій Гунько зазначив, що загалом за клопотаннями міністрів внутрішніх справ та оборони на розгляді перебуває близько 25 осіб-іноземців – вони або вже отримали громадянство, або отримають його найближчим часом​.

«Якщо передбачене подання якихось документів законодавством України, то у Міграційної служби як в органу виконавчої влади немає інших варіантів, крім як виконувати законодавство», – сказав Радіо Свобода Сергій Гунько.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG