Доступність посилання

ТОП новини

Українці чекають від НАТО гарантій безпеки – експерт


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ візьме участь в засіданні РНБО України

Київ – 21 вересня з дводенним візитом до України прибуває генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Представники української влади очікують суттєвого поглиблення відносин з альянсом. У суспільстві шириться прагнення найскорішого вступу України в НАТО. Однак експерти радять зараз не поспішати з цим.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Якомога швидше провести референдум за вступ України до НАТО вимагає від влади новостворена громадська організація з красномовною назвою рух «За Україну в НАТО», яку очолив перший президент України Леонід Кравчук.

«Українська влада мусить конкретно приступити до практичних кроків по підготовці до вступу України в НАТО», – заявив Кравчук.

Останнім часом підтримка вступу України до НАТО в українському суспільстві значно зросла. За даними дослідження, проведеного наприкінці липня цього року, на ймовірному референдумі про вступ України до НАТО «за» проголосували б 64 відсотки його умовних учасників, проти були б 28,5 відсотка.

Як зазначила Ірина Бекешкіна, директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, що провів дослідження спільно з Центром Разумкова, головними мотивами підтримки членства в НАТО громадяни називали посилення безпеки та сподівання, що НАТО допоможе зміцнити й модернізувати українську армію.

Люди розуміють, що проти такого противника, як Росія, Україна самостійно не вистоїть
Ірина Бекешкіна

«Люди розуміють, що проти такого противника, як Росія, Україна самостійно не вистоїть. Я думаю, що взагалі підтримка НАТО може лише зростати», – каже Ірина Бекешкіна.

Візит очільника НАТО – стратегічна віха

На тлі високої суспільної підтримки зростають очікування від нинішнього візиту генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа в Україну, який в МЗС вже називають знаковою та унікальною подією.

У рамках цього візиту український президент і генсекретар альянсу відкриють спільні навчання Україна-НАТО з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, які проходитимуть на Яворівському полігоні на Львівщині. Очільник альянсу візьме участь у засіданні РНБО з питань реформування сектору безпеки і оборони України. Очікують підписання угоди про створення повноцінного представництва НАТО в Україні, розповів на брифінгу заступник глави Адміністрації українського президента Костянтин Єлісеєв.

«Ми також очікуємо, що за підсумками візиту буде підписано низку документів. Серед них – угоду про статус представництва НАТО в Україні – статус буде підвищено до рівня повноцінної дипломатичної установи. Йдеться також про підписання програми партнерства у галузі стратегічних комунікацій», – повідомив Єлісеєв.

А от до порушення питання про членство наразі ні Україна, ні НАТО поки не готові. Про це заявляв президент Петро Порошенко, зокрема, коментуючи ухвалення РНБО на початку вересня нової Воєнної доктрини України, яка серед іншого передбачає повноцінне членство в НАТО.

В самому НАТО наголошують, що позиція союзу залишається незмінною: Україна має право на вступ, коли Київ висловить бажання вступати і виконає необхідні умови, тож «двері завжди залишаються відчиненими».

Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Серед країн-членів НАТО немає консенсусу щодо України – експерти

Нині серед країн-членів НАТО немає необхідного консенсусу щодо вступу України в альянс, наголошує військовий експерт, колишній заступник Міністра оборони Леонід Поляков.

Щоб не було так, як 10-9 років тому, коли декларацій було дуже багато, але дуже мало реальних справ. І це лише дискредитувало ідею вступу
Леонід Поляков

«До того часу, поки в них не буде цього консенсусу, вони, напевно, будуть радити не дуже педалювати цю тему. Щоб декларації менше розходилися з реаліями. Щоб не було так, як 10-9 років тому, коли декларацій було дуже багато, але дуже мало реальних справ. І це лише дискредитувало ідею вступу», – заявив Поляков.

Таку думку поділяє й експерт з питань зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник. За його словами, зараз для України головне – це здійснювати реформи, і не лише у військовій сфері, рухатися в напрямі виконання зобов’язань і досягнення стандартів члена НАТО.

Не менш важливо мати неформальний рівень відносин. Те, що називається солідарністю, те що називається відчуттям члена єдиної європейської сім’ї
Олексій Мельник

«Дуже важливо мати формальні зобов’язання, але не менш важливо мати неформальний рівень відносин. Те, що називається солідарністю, те що називається відчуттям члена єдиної європейської сім’ї. Це те, чого бракує зараз Україні більше, ніж формалізації стосунків з НАТО чи з ЄС», – зазначив експерт. І наголосив, що усі фактори – суспільна підтримка, виконання необхідних параметрів та підтримка державами-членами НАТО – мають збігтися у часі. Тільки тоді подання заявки Україною на вступ до альянсу матиме стовідсоткову гарантію успіху.

На цю ж тему:

19.09.2015
Кравчук очолив «Рух за Україну в НАТО»

«Допоможемо владі бути рішучою» – колишній керівник МЗС України Володимир Огризко далі
14.08.2015
У липні за вступ до НАТО проголосували б 64% – соціологи

Головним мотивом підтримки членства в НАТО є питання безпеки далі
15.08.2015
Чому українці захотіли в НАТО

«Потрібно остаточно розірвати всі зв’язки з Росією аж до краху злочинного режиму цієї країни і одужання її суспільства» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG