Доступність посилання

ТОП новини

Чому українці захотіли в НАТО


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Потрібно остаточно розірвати всі зв’язки з Росією аж до краху злочинного режиму цієї країни і одужання її суспільства

(Рубрика «Точка зору»)

Опитування громадської думки, проведене в липні фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та соціологічною службою Центру Разумкова, продемонструвало абсолютно нову цифру ставлення українців до НАТО: якби в Україні цього року оголосили референдум з питання вступу до НАТО, 64% (від тих, хто візьме участь у голосуванні) громадян проголосували б за вступ до Північноатлантичного союзу.

Протягом багатьох десятиріч ця цифра здавалася недосяжною. Але російське вторгнення до України зруйнувало всі радянські пропагандистські міфи, які довгі роки залишалися головним дискурсом у ставленні більшості громадян України до власної безпеки. Не НАТО напало на Україну, а «братська» Росія. І не НАТО намагається «втягнути» Україну у свої військові операції, а українці хотіли б, щоб країни НАТО втрутилися б у війну, яку веде Росія. НАТО наочно довело, що може забезпечувати безпеку тих, хто до нього приєднався – агресор навіть і не думає порушити кордони цивілізованого світу. А українці, на жаль, поки що поза цими межами.

Ну і заодно виявилися абсолютно нереалістичними запевнення тих, хто радив не дратувати Росію можливим вступом до НАТО – тоді вона може «неадекватно» відреагувати. Ми й не дратували. А вона і так неадекватно відреагувала. А от якби вступили б – відреагувала б адекватно. Російські солдати сиділи б удома. А Крим і Донбас залишалися б українськими. І зараз над Севастополем майоріли б не прапори зрадників із Чорноморського флоту Росії, а прапори Військово-морських сил України. І, звичайно, прапори наших союзників із країн НАТО, які допомагали б нам захищати кордони цивілізованого світу від російського авторитаризму.

Так, 64 відсотки – це ще не остаточний перелом. І навіть 90 відсотків – а будуть і вони – не стануть переломом, бо для вступу до НАТО нам необхідно тепер вирішити проблеми власної країни, забезпечити її обороноздатність і територіальну цілісність, остаточно розірвати всі зв’язки з Росією аж до краху злочинного режиму цієї країни і одужання її суспільства. Але сам факт того, що українці починають мислити реалістично – це вже половина успіху. А друга половина – це готовність НАТО до прийняття України до своїх лав. За це варто боротися.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG