Доступність посилання

ТОП новини

Національний банк здешевлює кредити


Рівень кредитних і депозитних ставок комерційних банків не зміниться, кажуть експерти

Київ – Національний банк України відсьогодні, 25 вересня, знижує свою облікову ставку – із 27-ми до 22 відсотків. Регулятор зазначає, що продовжує пом’якшення грошово-кредитної політики, розпочате у минулому місяці, та сподівається на пожвавлення економічної активності. Натомість експерти сумніваються, що дії НБУ вплинуть на економічні процеси в країні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Попередні два роки облікова ставка лише зростала і в березні 2015 року сягнула 30%. В результаті кредити стали майже недоступними, але зупинилося падіння гривні. Пом’якшення грошово-кредитної політики, вже друге за місяць, та поступова відмова від політики «дорогих грошей» стала можливою завдяки стійкому зниженню ризиків для цінової стабільності в Україні: у липні-серпні була зафіксована дефляція, а базова інфляція була близькою до нуля, пояснила на прес-конференції голова Національного банку Валерія Гонтарева.

Цінова динаміка буде уповільнюватися і надалі. Наш прогноз на 2016-й рік становить 12 відсотків інфляція
Валерія Гонтарева

«Четвертий місяць поспіль триває уповільнення інфляції. За нашими оцінками, цінова динаміка буде уповільнюватися і надалі. Наш прогноз на 2016-й рік становить 12 відсотків інфляція», – сказала Голова НБУ.

Зниження облікової ставки вона назвала важливим кроком для ринку, що має підтримати поступове відновлення економічної активності. За підсумками 2016 року НБУ прогнозує зростання реального ВВП на 2,4%.

«Національний банк не реформував свою монетарну політику» – експерт

Кроком у правильному напрямі назвав зниження облікової ставки НБУ економіст і фінансист, колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко. Але, на його переконання, це мало позначиться на рівні кредитних і депозитних ставок комерційних банків.

«Національний банк ще не реформував свою монетарну політику і не запровадив політику інфляційного таргетування, коли є жорсткий зв’язок між рівнем інфляції та процентними ставками не лише Національного банку, але і банківської системи», – каже експерт. В разі запровадження європейської політики інфляційного таргетування він очікує подальшого зниження облікової ставки.

«Наступного року рівень інфляції очікується Національним банком 12%, значить облікова ставка має бути 13, максимум 13,5 відсотків», – зазначив Савченко.

Ще один експерт, колишній міністр економіки Володимир Лановий також вважає, що нинішні заходи НБУ мало впливатимуть на економічні процеси, оскільки облікова ставка залишається все ще далекою від нинішньої майже 50-відсоткової інфляції.

Відсоткова ставка має бути вищою за інфляцію. Тоді вона позитивна, тоді вона впливає
Володимир Лановий

«Відсоткова ставка має бути вищою за інфляцію. Тоді вона позитивна, тоді вона впливає. Але інфляція має бути в певних межах. А не така зухвала, надзвичайна. Це скоріше символізм, в наших умовах це символ», – зауважив Лановий.

Експерт також схиляється до думки, що основною метою монетарної політики має бути низький рівень інфляції.

«Цінова інфляціє б’є по економіці, через декілька років все повертається на круги своя, відбувається депресія, відбувається втрата державою тих доходів, які зароблені інфляцією», – зазначив Володимир Лановий.

Облікова ставка є одним із інструментів, за допомогою якого центробанк встановлює для банків орієнтир щодо вартості залучених і розміщених коштів. Фактично вона визначає ціну грошей. Для порівняння: базова ставка Європейського центрального банку нині становить всього 0,05%, а Федеральної резервної системи США – від 0 до 0,25%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG