Доступність посилання

ТОП новини

Проблема вакцинації буде тривожити Україну не один рік


Вакцинація від поліомієліту
Вакцинація від поліомієліту

Американський педіатр Ольга Галябар радить Україні вчитися з історії США, як побороти поліомієліт

19-го жовтня в Україні стартував перший раунд додаткової імунізації проти поліомієліту. Цьому передував довгий період пошуку вакцини проти вірусу й дискусії щодо її безпечності. А ще раніше – страшна звістка з Закарпаття, де цьогоріч на початку вересня Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила два випадки захворювання на поліомієліт. Вірус виявили у чотирирічної та 11-ти місячної дитини. Ці випадки стали першими в Україні після 2006-го року.

«Що таке поліомієліт в США пам’ятають хіба самі лише фахівці-педіатри», – ділиться Ольга Галябар – американський лікар-педіатр родом із Рівного, яка нині працює в Бостонській дитячій лікарні. З її слів, свого часу на поліомієліт хворів 32-й американський президент Франклін Рузвельт. Хвороба призвела Рузвельта до часткового паралічу, але не змусила відмовитись від політичної кар’єри. Як результат: Рузвельт став не лише одним із найвпливовіших політиків на загальноамериканському рівні, а й визначним світовим лідером. Але висновки і для себе, й для країни він зробив. США провели активну кампанію вакцинації проти поліомієліту.

Тепер мало хто в США може собі уявити, що ця хвороба може повернутися до країни.

«У моєму шпиталі стоїть апарат «штучна легеня», до якого колись давно підключали дітей хворих на поліомієліт. Тут його всім показують, але показують вже як пам’ятку історії медицини. І при цьому акцентують увагу на тому, що це було дуже давно, а тепер люди навіть не знають, що таке поліомієліт», – ділиться педіатр.

Ольга Галябар каже, що Україна мала б провести масштабну роз’яснювальну й освітню роботу з батьками. Адже діти віком до п’яти років є найбільш уразливою до цього вірусу групою населення. Вірус здатен викликати частковий чи повний параліч, або й смерть. І це при тому, що його розповсюдженню можна запобігти шляхом вакцинації, яка (коли проведена правильно) захищає організм на все життя.

На жаль, в Україні існують упередження щодо вакцинації
Ольга Галябар

«На жаль, в Україні існують упередження щодо вакцинації», – констатує Ольга Галябар. І саме низький рівень імунізації українців не дає жодних гарантій, що вірус не буде мутувати та розповсюджуватися. Випадки захворювання, які виникли на Закарпатті стали страшною звісткою для батьків хворих дітей, але й тривожним дзвінком для усієї країни. Після багаторічного затишшя в обговоренні проблеми браку вакцинації і Україна, і світ нарешті заговорили на критично важливу тему.

«Ми педіатри були на стороні вакцинації всі попередні роки, але люди були насторожені щодо цього. Через те, я думаю, проблема в Україні є і вона буде ще не один рік. Дуже добре, що про це нарешті почали говорити. І нарешті люди почали переживати, що може так статися, що діти почнуть хворіти чи помирати від хвороб, проти яких існують вакцини й про які розвинений світ навіть не пам’ятає», – розповідає Ольга Галябар.

Вона зізнається: ще будучи педіатром у Вашингтоні, з жахом для себе відкрила, наскільки низький рівень вакцинації в Україні порівняно зі США чи іншими країнами світу.

«Аби мати захист суспільства, потрібно щоби принаймні 95% людей були вакциновані. В Україні цей рівень був 60%. І то ця цифра може бути не зовсім правильною», – нарікає педіатр.

На її думку, одним із важливих факторів, які можуть подолати можливі спалахи поліомієліту в Україні, є громадська освіта щодо того, яким є позитиви й можливі побічні ефекти від вакцини. Педіатр каже – випадки, коли вакцина дає побічні ефекти медіа помічають частіше через їх драматизм, але важливо також розуміти: тих, кого вакцина «непомітно» рятує – набагато більше.

Брак контролю разом із браком формулювання правильної думки й обізнаності призвів до того, що зараз ми спостерігаємо спалахи поліомієліту й взагалі загрозу тяжких захворювань
Ольга Галябар

«Брак контролю разом із браком формулювання правильної думки й обізнаності призвів до того, що зараз ми спостерігаємо спалахи поліомієліту й взагалі загрозу тяжких захворювань. Ми вже мали великі епідемії кору, паротиту, – нагадує лікарка. – Діти щороку помирають від кашлюку, я вже не говорю про тисячі дітей, які помирають від грипу, через те, що вони не є вакциновані. Тобто поліомієліт – це дуже велика проблема, але це також лише частина ще більшої проблеми».

На сайті Міністерства охорони здоров’я України повідомляється про вакцину, яка вже розвозиться в регіони. Ще більше 6,5 млн. доз вакцини країні наразі бракує, визнають у Міністерстві, але й запевняють, що вже ведуть переговори з міжнародними партнерами, аби покрити цю потребу. За офіційною інформацією МОЗ, в лютому 2016 року до України прибуде міжнародна місія для аналізу результатів проведеної програми імунізації.

На цю ж тему:

09.10.2015
МОЗ: кампанія з вакцинації від поліомієліту почнеться наступного тижня

далі

12.10.2015
Україна має терміново вакцинувати дітей від поліомієліту (преса)

Українська лобістська група виступає за знищення 3,7 мільйона вакцин, які було надано ООН – The Guardian далі
12.09.2015
Вірус поліомієліту міг циркулювати по Україні два роки – МОЗ

Батьки та громадські активісти вказують на брак вакцин для щеплень далі
04.09.2015
Україна вже останніх 5-6 років ішла до епідемії поліомієліту – Сушкевич

В Україні потрібна негайна вакцинація проти вірусу поліомієліту – ВООЗ далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG