Доступність посилання

ТОП новини

Вибори-2015: обійшлося без адмінресурсу?


Прогрес помітний, але над законодавством треба працювати – експерт

Чи не вперше місцеві вибори в Україні пройшли без використання центрального адмінресурсу, кажуть у Комітеті виборців України. Однак експерти відзначають наявність багатьох помилок у виборчому законодавстві, які позначитися на проведенні виборів. Міжнародні спостерігачі, попри деякі порушення, заявляють, що місцеві вибори відповідали демократичним стандартам, але зауважують: виборче законодавство треба вдосконалити.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Порівняно з минулими місцевими виборами, відбувся помітний прогрес, говорить генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель. Цього року подолали одну із найсерйозніших проблем українських виборів – роботу вертикалі адмінресурсу. Є багато фактів порушень законодавства, але місцеві вибори – це складна кампанія, де є 350 тисяч кандидатів. Природньо, що кількість порушень законодавства збільшується пропорційно, зауважує Кошель.

«Цього року ми зафіксували лише поодинокі випадки використання адмінресурсу на користь чинних міських голів і їх політичних сил. Що стосується підкупу виборців, то ця хвороба залишається для українських виборів. Була велика кількість прикладів, але говорити, що йшла системна купівля голосів певної політичної сили, у нас підстав немає», – говорить Кошель.

Окремі статті виборчого законодавства є неоднозначними – Айвазовська

Використання адмінресурсу, дійсно, зменшилось і центральний адмінресурс на цих виборах України не застосовували, погоджується координатор парламентських виборчих програм «Опора» Ольга Айвазовська. Водночас багато порушень виникли через «пробіли» та недоліки в законі про місцеві вибори, зауважує Айвазовська.

«Сам текст закону прописаний таким чином, що окремі його статті можна трактувати двозначно, тому ЦВК доводилося вводити нові норми. Крім того, закон не передбачав права голосу для внутрішньо переміщених осіб, що є проблематичним з точки зору належної організації виборчого права громадян і забезпечення нормативної правової бази, як того вимагають міжнародні практики щодо створення умов голосування для внутрішньо переміщених осіб», – наголосила Айвазовська.

Політики самі занапастили явку виборців – Магда

Зрештою якість виборчого процесу позначається на якості роботи органів місцевого самоврядування. Тим більше, що новий закон про місцеві вибори лише імітує запровадження так званих відкритих списків, зауважує політолог Євген Магда.

«Виборчий закон, відверто кажучи – недолугий. І політики самі занапастили значною мірою явку виборців. Тому що, згідно з нормами українського закону, дуже складно було непідготовленому українському виборцю розібратися, тим більше в умовах, коли вибори проходили за принципом «хапай мішки, вокзал рушає». З іншого боку, відбулась лише імітація відкритих списків, тому що те, що ми бачили на місцевих виборах до обласних, міських, районних рад – це не відкриті списки», – говорить Магда.

Попри деякі порушення і невідповідності, міжнародні спостерігачі, зокрема і ОБСЄ, заявляють: місцеві вибори в Україні відповідають демократичним стандартам, але є необхідність удосконалювати виборче законодавство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG