Доступність посилання

ТОП новини

Найбільше ЗМІ «джинсували» у Харкові – медіа-експерти


 (©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Регіональні медіа (преса та друковані сайти) опублікували майже 40% замовних матеріалів під час передвиборчої кампанії, серед них половина – політична «джинса». Про це каже виконавчий директор Інституту демократії імені Пилипа Орлика Світлана Єременко.

За даними моніторингу, який організація проводила за місяць до виборів, найбільше друковані ЗМІ «джинсували» у Харкові, Донецьку, Житомирі, Дніпропетровську, Одесі і Сумах.

Найменше, згідно з даними моніторингу, замовних матеріалів експерти виявили у львівських медіа – менше 11%.

Серед всеукраїнських інтернет-порталів найбільшу кількість замовних матеріалів моніторинг Інституту масової інформації виявив на сайті «Обозреватель» та «Уніан», а найменше чи не виявив взагалі – на сайтах «Ліга.net» та «Укрінформ».

За словами експерта Інституту масової інформації Олени Голуб, під час передвиборчої кампанії в центральних ЗМІ найбільше піарився Віталій Кличко, а в регіональних медіа лідером політичних замовлень стала партія «Укроп».

Що ж до центральних телеканалів, то у виборчий період частіше порушували стандарт балансу думок телеканали, які підтримують «Опозиційний блок», зокрема «Інтер» та «Україна», такі дані моніторингу наводить голова правління громадської організації «Телекритика» Наталія Лігачова. Крім того, моніторинг виявив, що канали «СТБ», «ICTV» також підтримують «Опозиційний блок».

«Можна казати про те, що сформувався макрохолдинг, який складається з різних холдингів з різними власниками, який відстоює інтереси насамперед «Опозиційного блоку» та інших політиків, які просувають вигідні колишнім «регіоналам» меседжі», – коментує Лігачова.

Серед негативних тенденцій під час виборчої кампанії на центральних українських телеканалах експерти виявили залучення до сюжетів представників різних політичних сил як експертів у темах, в яких вони не є компетентними.

За словами Лігачової, найбільш чесні новини виходили на телеканалі «UA:Перший».

У листопаді минулого року моніторинг регіональних видань, який провів Інститут демократії імені Пилипа Орлика, напередодні позачергових парламентських виборів у жовтні 2014 року показав чергове зростання «джинси», у друкованих регіональних медіа тоді кількість матеріалів із ознаками замовності та немаркованої реклами у жовтні сягнула 43% (середній показник).

XS
SM
MD
LG