Доступність посилання

ТОП новини

Чи може Україна позбутись російського газу, як поганої звички?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Більшість газу, який купує Україна, – реверс. А з початку 2016 року Київ готовий відмовитись від російського газу

Україна купуватиме газ в Росії лише за умови привабливої ціни. А якщо таку в першому кварталі не запропонують – узагалі відмовиться. Це обіцяє голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. Європейські експерти пояснюють таку позицію Києва тим, що загальний обсяг споживання блакитно палива суттєво зменшився за останні роки. Водночас, реверс «розв’язав» Україні руки та зменшив вплив Кремля на політику Києва. Чи здатна Україна взагалі відмовитись від російського газу?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вартість газу, яку Україні запропонує російська сторона, – це питання окремих переговорів на початку наступного року, говорить Андрій Коболєв.

Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

«Ми чекаємо і сподіваємося на те, що наші російські продавці газу будуть розсудливими і запропонують нам конкурентну ціну. Якщо цього не буде, це означатиме, що ми увесь газ купуватимемо в Європі», – сказав він в ефірі «5-го каналу».

Київ та Москва регулярно повертаються до суперечок щодо умов поставок російського газу та його транзиту в інші частини Європи. Утім, все наполегливіше Україна працює над тим, щоби диверсифікувати джерела енергії. Особливо прагнення позбутись залежності від російського газу посилилось після анексії Криму та підтримки Кремлем незаконних бойових угруповань на Донбасі.

Коболєв встановив дедлайн, за яким питання ціни на перший квартал 2016 року слід визначити не пізніше грудня поточного року. Він додав, що в жовтні Україна та Європа купуватимуть російський газ за 227 доларів за тисячу кубічних метрів.

Чи зможе Київ холоднокровно «обрубати кінці»?

Водночас Україні легше вирішити на словах, аніж практично, і в момент відмовитись від російського газу. Сприятиме в цьому зменшення споживання газу через конфлікт на сході, загальне подорожчання комунальних послуг для населення, а також диверсифікація джерел палива.

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Міністр енергетики Володимир Демчишин сказав, що Україні потрібно до кінця року накопичити в підземних сховищах близько 19 мільярдів кубічних метрів газу для зимового сезону. Наразі вже є 17,1 мільярд, оголосили 2 листопада.

Росію неодноразово звинувачували в тому, що вона використовує блакитне паливо як інструмент політичного тиску на Україну: Кремль «перекривав кран» Києву, щонайменше, чотири рази з 2005 року. Наприклад, у 2009 році це закінчилось короткотривалим перекриванням поставок газу до Європи і далі на захід.

І, незважаючи на те, що через бойові дії російсько-українські відносини наразі перебувають на історичному мінімумі, газову залежність остаточно подолати поки не вдається. Тим не менше, в липні Україна його купувати перестала, тому що «Нафтогаз Україна» та «Газпром» не змогли домовитись про передплату поставок у третьому кварталі. А в вересні «Газпром», «Нафтогаз» та посередники з Євросоюзу, які отримують від Росії близько третини всього палива, розробили спеціальну угоду. Там було прописано, що «Газпром» постачатиме Україні 2 мільярди кубічних метрів газу із 1 жовтня 2015 до 31 березня 2016 року. У «Газпромі» заявили, що відновили поставки газу до України 12 жовтня, коли отримали 234 мільйони доларів із узгоджених 500 мільйонів за жовтень.

10 років тому Україна споживала газу вдвічі більше – експерт

Утім, заява Коболєва вказує, що Україна цілком може обійтись без російського газу. Ґеорґ Цахман, експерт із енергетики дослідницької організації Bruegel, пояснює це тим, що Україна загалом за останні два роки скоротила свої потреби в блакитному паливі. А в контексті десятиліття – успіх ще помітніший.

«Зараз треба близько 40-45 мільярдів кубічних метрів на рік, тоді як 10 років тому споживали вдвічі більше», – говорить він.

І хоч українська економіка ще не може показати позитивного зростання, утім залежність зменшується, наголошує експерт. І на це, швидше за все, роблять ставку українські політики, адже ціни на газ для населення суттєво зросли, каже Цахман.

«Ціни на газ зросли майже в чотири рази. А це означає, що домогосподарства дуже відчують різницю взимку, коли матимуть платіжки. Логічно очікувати, що це стимулюватиме, щоби споживати менше», – зазначає експерт.

Для українських родин подорожчання газу – це, звісно, погана новина, говорить Цахман. Ймовірно, українське суспільство підштовхуватиме «Нафтогаз» видобувати більше газу в межах держави. У 1980-х Україна добувала близько 80 мільярдів кубічних метрів газу – наразі цього обсягу було би достатньо для усіх потреб. Наразі ж, за словами Цахмана, добувають в чотири рази менше – близько 20 мільярдів кубічних метрів.

Реверс газу

Більшість газу, який купують, надходить до України з реверсу, тобто Київ закуповує його в інших європейських країнах. Хоча від цього його російське походження, звісно, не зменшується.

«У 2013 році Україна могла імпортувати з Польщі та Угорщини лише близько двох мільярдів кубічних метрів. Утім, потім держава зробила своєрідну «задню петлю» – реверс зі Словаччини. І весь реверс зараз на рівні 20 мільярдів кубічних метрів на рік», – каже експерт.

У висновках дворічного розслідування ЄС, опублікованих у квітні, йдеться, що «Газпром» зловживав своїм домінуючим становищем у відносинах із Польщею, Угорщиною та шістьма іншими країнами Східної Європи шляхом створення «штучних бар'єрів», щоби перешкодити газовим потокам.

Над матеріалом працювали Tony Wesolowsky та Яна Полянська

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG