Доступність посилання

ТОП новини

Можна з плакатом вийти, а можна стати з каністрою – Павленський про підпал дверей ФСБ


Петро Павленський в Таганському суді
Петро Павленський в Таганському суді

Репортаж із залу районного суду, який ухвлив рішення про арешт Петра Павленського «за вандалізм»

Ілля Кизиров

У вівторок Таганський районний суд Москви обрав запобіжний захід для художника Петра Павленського: він проведе під арештом найближчий місяць. Павленський звинувачується у вандалізмі з мотивів політичної або ідеологічної ненависті за підпал в ніч на 9 листопада вхідних дверей будівлі Центрального управління Федеральної служби безпеки Росії. Обвинуваченому загрожує до трьох років тюремного ув'язнення.

Судовий розгляд у справі Петра Павленського призначили на 15 годину, але суд не починався впродовж 3,5 годин. Увесь цей час близько п'ятдесяти журналістів стояли буквально на головах одне в одного в невеликому залі судових засідань. Підтримати Павленського прийшла його цивільна дружина Оксана Шалигіна і учасниця групи Pussy Riot Надія Толоконникова. Самого Павленського до того часу в суд уже привезли, а матеріали справи – ні.

«Яка у нього там стаття, я ніяк не запам'ятаю? Двісті тринадцята?» – запитала Шалигіна.

«Ні, 213-та («хуліганство» – ред.) – це моя, – відповіла Толоконникова. – У нього – 214-та («вандалізм» – ред.)».

Приблизно добу було невідомо, за якою статтею звинувачують Павленського. В інтернеті припускали: чи замах на пошкодження майна шляхом підпалу, чи замах на життя співробітників поліції. Серед варіантів, який, як з'ясувалося пізніше, здається логічним і самому обвинуваченому, був навіть тероризм. Павленського завели до зали у супроводі п'ятьох кремезних чоловіків у масках і без розпізнавальних знаків.

У короткому спілкуванні з кореспондентом Радіо Свобода художник розповів, чому не став ховатися від поліції після підпалу.

Можна з плакатом вийти, а можна стати з каністрою. Вважайте, що це – форма одиночного пікету
Петро Павленський

– А навіщо тікати? Можна з плакатом вийти, а можна стати з каністрою. Вважайте, що це – форма одиночного пікету. Просто я пропоную суспільству іншу форму протесту... (Одразу після затримання) я написав Федеральній службі безпеки Росії свою позицію щодо цього питання: палаючі двері Луб'янки – це рукавичка, кинута в обличчя терористичній загрозі. Якраз ФСБ несе загрозу для 146 мільйонів осіб. Суди пригнічують будь-який прояв свободи волі. З цим потрібно якось боротися, тому що придушення життя варте того, щоб почати з цим боротися. Палаючі двері – це жест... Держава ж закликає боротися з тероризмом, ось я теж борюся з терором. З іншого боку, я читав про такі (судові) епізоди, коли палаючі двері або урни перетворювали на тероризм, наприклад, справа Сенцова, так званих «кримських терористів». Потім, як на мене, група «Автономної бойової терористичної організації» – теж фабрикується справа. Тобто тоді виходить, що я повторив цю дію. І тоді, за логікою цієї судово-правоохоронної системи, мене повинні підозрювати не у вандалізмі, а в тероризмі. Це – або тероризм, дотримуючись цієї логіки, або жест просто.

– Петя, – Толоконникова на мобільнику показала Павленському фото його акції, – ти ж фотки не бачив! Достойно вийшло. Дуже гідно.

– Так, непогано, – відгукнувся художник.

– Вони тепер залізними листами ці двері заклали.

– Так, ну, нехай так і залишиться, – відповів Павленський, сміючись.

Нарешті суддя почала допит Павленського.

– Офіційно ви працевлаштовані?

– Я – художник.

– Художник – це в якійсь організації перебуваєте? Чи як?

Потім Павленський взяв слово: «Хороше формулювання – мотив ідеологічної ненависті. Хороше, бо дивно мати якесь ще ставлення до Луб'янки. Я хочу, щоб моя справа була перекваліфікована на статтю тероризм».

Потім Павленський відмовився від спілкування з судом доти, поки не змінять кваліфікацію його справи. Суддя ще кілька разів за інерцією звернулася до обвинуваченого, але, впевнившись у марності своїх спроб, продовжила засідання.

«Мета акціонізму – зазвичай скандальна провокація», – виступ адвоката Павленського Ольги Чавдар більше схожий на лекцію з історії мистецтв. Суддя дивилася на неї з подивом. Чавдар, однак, не просила про перекваліфікацію справи, вона вимагала відпустити Павленського: «Прошу звернути увагу на те, що Петро не зник з місця події, а навпаки – здався правоохоронним органам, які і є головними цінителями його творчості».

Художник Петро Павленський перед палаючим входом у головну будівлю ФСБ Росії. Москва, 9 листопада 2015 року
Художник Петро Павленський перед палаючим входом у головну будівлю ФСБ Росії. Москва, 9 листопада 2015 року

Суддя зачитувала матеріали справи, перераховуючи колишні «гріхи» Павленського: затримувався на Червоній площі... прибив цвяхом (без уточнення, що саме до чого саме)... осквернення, підпал... Після закінчення засідання, ближче до дев'ятої вечора, адвокат Павленського повідомила, що з постановою про арешт обвинуваченого, хоч і очікуваною, не згодна: «Ну, а щодо прохання Петра перекваліфікувати справу за статтею про тероризм – я це зараз вперше почула. Художник, що сказати...»

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG