Доступність посилання

ТОП новини

Діяльність ГПУ на чолі з Шокіним є окозамилюванням – Каленюк


Щотижня у нас є перемоги у судах – прокурор Генпрокуратури Куценко

Гості передачі «Ваша Свобода»: Владислав Куценко, прокурор Генпрокуратури України; Дарія Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції.

Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:59 0:00

Олександр Лащенко: Перед тим, як ми розпочнемо нашу розмову, надам слово моєму колезі Андрію Кузнецову.

Як Генпрокуратура розслідує резонансні справи щодо Корбана, Мосійчука, Лукаш та інших?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00


– До слів мого колеги додам, що злочини проти Майдану (а 21 листопада, у суботу, буде рівно друга річниця початку Євромайдану у столиці України, Ви, пане Куценко, не уповноважені на цю тему говорити, зараз активно коментують Ваші колеги, а ще буде у п’ятниця велика прес-конференція, за день до початку другої річниці Євромайдану, ми поговоримо про інші злочини.

Сьогодні мало бути засідання у справі Геннадія Корбана, одного з наближених до відомого підприємця Ігоря Коломойського. Чергове судове засідання тепер буде, перенесли сьогодні, 1 грудня. Прокуратура наполягає на тому, що Корбан має бути під арештом, так?

Владислав Куценко
Владислав Куценко

Владислав Куценко: Однозначно. У прокуратури позиція незмінна. Ми наполягатимемо виключно на запобіжному заході у вигляді тримання під вартою.

– Щодо народного депутата Ігоря Мосійчука, щодо якого є звинувачення у хабарництві. Захист пана Мосійчука стверджує, що він захворів. Нібито він в Інституті Шалімова. Теж прокуратура наполягає, що Мосійчук має бути під вартою на час розслідування, так?

Владислав Куценко: У цьому випадку така ж сама ситуація. Наша позиція однозначна – тримання під вартою. Ми вимагаємо від суду саме цієї міри запобіжного заходу.

– А стан здоров’я, якщо справді підтвердиться, що він хворий?

Стан здоров’я дозволяє Мосійчука утримувати у СІЗО
Владислав Куценко

Владислав Куценко: Якщо про стан здоров’я підтвердиться, то рішення буде приймати суддя. На сьогоднішній день, за нашими даними, стан здоров’я дозволяє його (Мосійчука – ред.) утримувати у СІЗО. Той діагноз, який був, дозволяє його тримати там.

– Це щодо людей, що стали широко відомі вже після Майдану. Але громадськість передовсім дуже цікавить доля тих кримінальних проваджень, які стосуються діячів колишнього режиму Януковича. Зокрема Олена Лукаш. Один із таких, справді, вагомих успіхів прокуратури? Нарешті один зі знакових діячів попереднього режиму опинився за ґратами.

Але знову ж таки судове рішення – вона з браслетом під домашнім арештом. Правильно я кажу?

Владислав Куценко: Трошки ні. У неї застава з додатковими зобов’язаннями – не покидати територію міста Києва, здати паспорти, носити браслет. Але це не домашній арешт.

– У будь-якому разі ми бачили її за ґратами у сюжеті мого колеги. Але, скажіть, будь ласка, всі ці 1,5 роки Олена Лукаш після втечі Януковича була у Києві, я так розумію?

Лукаш встигла кинути дезінформацію у суспільство
Владислав Куценко

Була у Києві, з липня 2015 знаходиться у розшуку. Перебування у Києві неможливе. Можливо, десь ховалася
Владислав Куценко

Владислав Куценко: Ні. Це була та дезінформація, яку пані Лукаш встигла кинути у суспільство, коли добралася до телефону і по «112», по інших каналах завила, що вона була у Києві. Кожен з нас може відкрити офіційний сайт МВС і побачити, що з липня 2015 року вона знаходиться у розшуку. Тобто людина, яка офіційно знаходиться у розшуку, то її перебування у Києві просто неможливе. Тобто можливо, вона десь ховалася у Києві. Це знають оперативники, не ГПУ, у нас підрозділів оперативних немає.

Ми декілька разів давали доручення СБУ, починаючи з травня, бо підозра була підготовлена по Лукаш у травні, встановити її місце перебування. Оскільки місця її перебування не було встановлено, то її оголосили в розшук влітку. Зараз її знайшли і доставили до нас.

– Фактично, крім Лукаш, як стверджують критики, ніяких успіхів у розслідуваннях фактично немає? До речі, на акаунті «Вашої Свободи» у «Твітері» один з наших дописувачів, який підписався як «Сергій», так і запитує (цитую): «Скільки вкрадених грошей Януковичем і його соратниками реально вдалося повернути до бюджету?». Ви можете зараз в ефірі Радіо Свобода назвати таку суму?

Об’єднали багато кримінальних проваджень під ст. 255, діяльність злочинного угруповання Януковича
Владислав Куценко

Владислав Куценко: Я суму наразі не назву, бо у нас стільки розслідувань наразі йде. Ви ж знаєте, що ми об’єднали багато кримінальних проваджень під ст. 255 Кримінального кодексу України, тобто діяльність злочинного угруповання Віктора Януковича. А там в нас і економічні злочини, і злочини проти активістів Майдану, у тому числі такі крапельки, бо це крапелька – 2,5 мільйони гривень, у розкраданні яких сьогодні підозрюється пані Лукаш, то по цих крапельках насправді вибудовуються мільярди. Це і земельні ділянки, такі як «Межигір’я», і інші ліси, які були вкрадені за часи Януковича, і заводи, і майно, і державна власність. Все це важко наразі порахувати, бо ведуться слідчі дії, проводяться експертизи.

І гроші повертаються, і державна власність, землі повертаються. Ви знаєте, що і по окремих приватних землях Калєтніка, той же ж будинок Пшонки, зрештою. Проходять суди не тільки в Києві. По Запоріжжю повернутий Розумовський ліс, по інших містах.

– А суму повернутого можете назвати?

Алюмінієвий запорізький комбінат повернувся до державної власності
Владислав Куценко

Владислав Куценко: Нараз це важко назвати, бо у кожної земельної ділянки своя експертна оцінка і так далі. Ми на сайті ГПУ… Можете подивитися. Фактично щотижня у нас є наші перемоги у судах, у тому числі з повернення землі, повернення комбінатів. Алюмінієвий запорізький комбінат повернувся до державної власності.

– А кому належав?

Належав російській компанії
Владислав Куценко

Владислав Куценко: Російській компанії (належав – ред.). Тобто ми працюємо.

– Пані Каленюк, Ви так героїчно мовчите. Хоча знаю, Вам є що сказати. Я таку можливість Вам надаю. Як вважаєте, нинішня ГПУ, очолювана Віктором Шокіним, успішно розслідує злочини попередніх діячів, ті, які були при Януковичі, чи не зовсім, на Ваш погляд?

Дар’я Каленюк
Дар’я Каленюк

8 тисяч гривень повернуто офіційно від отриманих в результаті корупції активів
Дар’я Каленюк

Дар’я Каленюк: Я Вам назву суму. Точніше дві. 8 тисяч гривень. Це те, що було повернуто офіційно у спеціальний фонд бюджету від конфіскованих, отриманих в результаті корупції, активів. Офіційно за півроку, за перше півріччя 2015 року. Цей фонд створювався. У нього передбачалися надходження в 1,5 мільярда гривень. І ці кошти повинні були бути направлені на підвищення обороноздатності країни. Це те, що повернули. І те, що можна офіційно задокументувати.

Я не кажу про арештовані активи, тому що арешти як коштів, так і арешти підозрюваних, то це ще не кінець справи. Якщо не доведена злочинність походження коштів, то арешти знімаються. Якщо не доведено вини людини, то її мусять відпустити.

– Ще й не виключене відшкодування збитків, якщо ця людина потім зустрічний позов подасть.

Гучні затримання – окозамилювання. Арештувати людину – раз плюнути. Довести у суді вину, отримати обвинувальний вирок з конфіскацією реальних активів – немає результату
Дар’я Каленюк

Дар’я Каленюк: Звичайно. Тому всі ці гучні затримання – це ніщо більше, як окозамилювання. І суспільство вимагає реальних справ у суді. І все це відбувається в рамках досудового слідства. І арештувати людину – це, можна сказати, раз плюнути. Але довести у суді вину людини і отримати обвинувальний вирок з конфіскацією реальних активів – це зовсім інша справа. І тут немає результату.

23 мільйони доларів у Великобританії, було знято арешт за бездіяльності прокуратури
Дар’я Каленюк

Я назву ще одну суму. 23 мільйони доларів – це те, що було арештовано у Великобританії і з чого було знято арешт за бездіяльності прокуратури.

– Арешт на чию адресу?

Дар’я Каленюк: Арешт активів Злочевського у Великобританії.

– Того самого міністра режиму Януковича?

Дар’я Каленюк: Так.

Тобто, мінімум, 23 мільйони було втрачено для повернення в державу. Це те, що нам відомо. А скільки ще невідомо з того, що арештовано в Україні і закордоном, і з чого арешт знімається!

Тобто по суті, чим більше ми затягуємо розслідування саме економічних, складних корупційних злочинів колишніх високопосадовців, а витрачаємо час на окозамилювання, тим ми гаємо час і втрачаємо можливість повернути.

– За Вашими спостереженнями, на якому етапі відбувається, на Ваш погляд, затягування цього розслідування: на рівні ГПУ, на рівні судів (можливо, прокуратура все робить максимально можливо, а суди роблять те, що роблять – браслетами одаряють, а потім той же Єфремов, відомий діяч, в басейні з ними нібито ходить), або, може, на рівні найвищої політичної влади?

Все блокується на рівні ГПУ, Шокіна. Президент це толерує
Дар’я Каленюк

Дар’я Каленюк: Я впевнена, що все це блокується на рівні ГПУ. При чому на рівні генпрокурора Шокіна. І відповідно з цим згодний президент України, який, не зважаючи на величезну критику як і нашу, і громадян України, так і міжнародних партнерів, які бачать, що відбувається, і вимагають звільнити вже прямим текстом Шокіна, президент все рівно це толерує. Тобто неорганізований процес і немає бажання організувати процес так, щоб ті економічні злочини розслідувати.

Справа по Мартиненку у Швейцарії і в Чехії. Відкрите кримінальне провадження стосовно корупційних злочинів. Три рази зверталася генпрокуратура Швейцарії про правову допомогу
Дар’я Каленюк

Я вже не кажу про екс-високопосадовців. Я кажу і про нинішню владу. Тобто є справа по Мартиненку у Швейцарії і в Чехії. Відкрите кримінальне провадження стосовно корупційних злочинів. Три рази, якщо мені не зраджує пам'ять, зверталася генпрокуратура Швейцарії в країну з запитом про правову допомогу. Такий запит – це є вже по суті заявою про злочин. Прокуратура Чехії також зверталася.

– До ГПУ, за Вашими даними?

В Україні Мартиненко й досі гуляє собі по парламенту
Дар’я Каленюк

Дар’я Каленюк: Так. А в Україні Мартиненко й досі гуляє собі по парламенту.

Владислав Куценко: Я зобов’язаний прокоментувати.

Ми завжди представників громадянського суспільства запрошуємо до співпраці. А співпраця в першу чергу – це правда. От Ви сказали, що лише 8 тисяч гривень повернуто. От я безпосередньо вів справу Розумовського лісу на Запоріжжі, який ми повернули до державної власності. Сума повернення – 12,5 мільйонів гривень. Це лише одна невелика ділянка під Запоріжжям, провінція. Не говорячи вже про Київ, де треба просто підрахувати, скільки повернуто. Це саме було вкрадене за режиму Януковича, за участю губернатора Пеклушенка та інших.

Щодо пана Злочевського, то вже британське посольство повідомило, що жодних питань до українських правоохоронців немає. Насправді ми передали і підозри, копії туди, до правоохоронців Великобританії, і ухвали про…

– А цей магазин, який нібито пов’язаний зі Злочевським у Києві, що продовжує працювати нібито прямо у столиці?

Владислав Куценко: Я зараз не про цю справу, бо не є процесуальним керівником. Але я про цей скандал, який був, що начебто було звинувачення на адресу нашої держави. То британці підтвердили, що з боку українських правоохоронців було зроблено все необхідне, всі необхідні документи отримані. Шановна колего, тут є правда.

Далі. Президент сказав, що він хоче звільнити генпрокурора. Коли він таке казав? Ніколи!

– Він не задоволений, наскільки я пам’ятаю…

Владислав Куценко: А хто в нас задоволений сьогодні?!

Дар’я Каленюк: А хто сказав?

Владислав Куценко: Ви сказали!

Дар’я Каленюк: Посол США Пайєтт сказав. Але президент…

Ніколи Пайєтт не казав звільнити Шокіна!
Владислав Куценко

Владислав Куценко: Ніколи Пайєтт не казав звільнити Шокіна!

Дар’я Каленюк: Ми не можемо транслювати дипломатичну мову. Він казав, що Шокін гальмує реформу і є уособленням корупції.

Владислав Куценко: А нащо транслювати?

От, колего, бачите, я ж прошу завжди казати правду. Якщо посол сказав звільнити Шокіна, то дайте сюди на Радіо Свобода, то хай покажуть цю фразу. От я прошу сьогодні у прямому ефірі шановну колегу з Центру протидії і запобігання корупції …

Дар’я Каленюк: Ми казали і благали звільнити Шокіна. І це каже 120 депутатів Верховної Ради.

Владислав Куценко: Посол це казав?

Дар’я Каленюк: Посол? Я впевнена, не публічно це каже і казав. Але посол – це дипломатична особа, яка не може публічно це говорити. Але якщо посол говорить, що Шокін є гальмом реформ, вибачте…

Владислав Куценко: Він таке теж не говорить! Він таке теж не говорить!

Дар’я Каленюк: Він хоче працювати за… Шокіна...

Владислав Куценко: Я звертаюся сьогодні до всіх, хто нас дивиться, ще раз і прошу всіх, щоб громадянське суспільство, представники окремих організацій казали правду! Я прошу, щоб у вашому ефірі вони показали фразу, де посол просить, по-перше, звільнити Шокіна, а по-друге, де посол…

– Добре. Не тільки щодо можливої заяви посла Джефрі Пайєтта. Мартиненко…

Прийшло звернення з Чехії, чи є в Україні відкриті кримінальні провадження відносно Мартиненка. В Україні жодних кримінальних проваджень
Владислав Куценко

Владислав Куценко: По Мартиненку, по зверненню з Чехії. До нас дійсно прийшло звернення з Чехії. І я бачив це звернення. Знаєте, що у ньому написано, у тому зверненні? Будь ласка, повідомте нам, чи є в Україні відкриті кримінальні провадження відносно пана Мартиненка? Наші фахівці відкрили базу єдиного реєстру досудових розслідувань в Україні і жодних кримінальних проваджень на той час…

– Що заважає ГПУ почати таке провадження, якщо є підстави?

Владислав Куценко: Якщо для цього будуть підстави, безпосередньо воно буде почате. Але казати, що Чехія зверталася з проханням порушити кримінальні провадження…

– Не було, за Вашими словами?

Владислав Куценко: Я стверджую, що такого не було!

– Ключовий правник колишнього режиму президента Януковича Андрій Портнов переміг у Європейському суді. Ви не будете, пане Куценко, цей факт заперечувати. Більше того, пан Портнов погрожує у своїх дописах у «Фейсбук», що тепер він буде подавати позов і проти ГПУ, і проти президента Порошенка. Чи не є це поразкою і українського правосуддя, на Ваш погляд?

Владислав Куценко: Щодо пана Портнова дійсно цікава ситуація. Документи, до речі, треба вивчати. Є тут і питання відповідальності певних наших структур. І я кажу не для того, щоб перекинути відповідальність з ГПУ на якісь інші органи, зокрема Мінюст.

До речі, цю справу, оскільки вона була справою між паном Портновим і європейськими інституціями, супроводжував Мінюст України. ГПУ ще за часів керівника Махніцького лише надала лист до європейських інституцій про те, що пан Портнов може бути причетний до певних злочинів, у тому числі й відмивання активів. На цьому функція була завершена.

Далі повинні були вступити у цю справу інші. Я не хочу критикувати своїх колег. Я думаю, що вони можуть сказати так чи інакше, як це відбулося.

– Є якісь розслідування з боку українських правоохоронців, зокрема ГПУ щодо пана Портнова, на цю хвилину чи немає?

«Злочинна організація Януковича». Багато прізвищ. І Лукаш, розглядаються епізоди з Портновим
Владислав Куценко

Владислав Куценко: Щодо пана Портнова? Ви ж знаєте. Я Вам ще раз казав. У нас ст. 255 – «злочинна організація Януковича». Там багато у нас прізвищ. І Лукаш. У тому числі розглядаються і епізоди, пов’язані з паном Портновим.

– А щодо пана Клименка, колишній податківець режиму Януковича? Він зараз веде активну діяльність. І в кіно зараз знімається. Щодо нього є якісь розслідування, реальні результати?

Владислав Куценко: Як у фільмі «Дежавю». Він вже у кіно знімається.

– Так, він дуже активний. Він каже: я повертаюсь в Україну.

Є розслідування відносно Клименка
Владислав Куценко

Владислав Куценко: Є розслідування і відносно пана Клименка. Повірте, вони зараз йдуть. Але я не маю права їх розкривати, як я не є процесуальним керівником і не отримав дозвіл. Але можу запевнити і Вас сьогодні, і всіх наших і глядачів, і слухачів, що у нас розслідування йде.

– А щодо високопосадовців прокуратури Шапакіна і Корнійця? Ви можете прокоментувати цю справу?

Владислав Куценко: Аякже!

– Адже деякі високопосадовці, той же ж Ваш колега, заступник Генерального прокурора України Віталій Касько, стверджують, що, навпаки, у прокуратурі, в її керівництві, скажімо так, я дипломатично висловлюся, неоднозначне ставлення до розслідування. Мовляв, можливо, хтось і гальмує це. Це правда?

Владислав Куценко: До цієї так званої «діамантової справи» було багато прикуто уваги, у тому числі і наших американських партнерів, які робили зауваження, європейські партнери.

Генпрокурор України Віктор Шокін прийняв рішення: слідство доручити безпосередньо Віталію Каську, а процесуальне керівництво – Давиду Сакварелідзе, двом заступникам, які…

– Тобто саме ці дві особи, за Вашими словами, ведуть слідство щодо «діамантових прокурорів»?

Жоден слідчий з інших підрозділів не втручається у справу «діамантових прокурорів». Коли справа прийде до суду, може відповісти лише Касько
Владислав Куценко

Владислав Куценко: Сьогодні жоден слідчий з інших підрозділів не втручається у цю справу («діамантових прокурорів» – ред.). Сьогодні, коли справа прийде до суду, може відповісти лише пан Віталій Касько. І ми не втручаємося, жоден підрозділ, жодного тиску. Якщо є тиск – можуть бути заяви. Жодних службових розслідувань відносно нього не проводилося і наразі не проводиться.

– Ми згадували посла США в Україні Джефрі Пайєтта. Давайте з першоджерел. «Українська правда»: «ГПУ підриває реформи, захищає корумпованих прокурорів, – так вважає посол США в Україні Джефрі Пайєтт. Він висловив таку думку, виступаючи на відкриті конференції бізнес-ради «США-Україна» у Києві. Виступ відбувся 30 жовтня 2015 року. Про це повідомляє і інформагенція «Інтерфакс Україна», і Радіо Свобода. «ГПУ повинна припинити підривати реформи, захищати корумпованих прокурорів у своїх лавах, таких, як заарештовані у липні сумнозвісні «діамантові прокурори», а також припинити блокування кримінальних розслідувань, хабарництва, змов і політичних угод». Дослівна цитата посла США в Україні Джефрі Пайєтта.

Пане Куценко, як Ви це прокоментуєте?

Владислав Куценко: Я підписуюся під кожним словом. Це побажання новій прокуратурі, яка зараз і реформується. ГПУ повинна робити те, те і те. Сьогодні йде реформа прокуратури. Чому і прийняте рішення, у тому числі і Віктором Шокіним, щоб нас ніхто не звинувачував – будь ласка, пан Касько проводьте слідство, жоден не втрутиться. Реформи? Знов-таки ми повинні довести ці конкурси, де нам допомагають європейські організації, американські у розробках тесту. Хай нові прокурори пройдуть на посаду. У тому числі і антикорупційний прокурор.

– Вам ніхто не заважає у цьому в ГПУ? Дзвінків з високих кабінетів немає, «телефонне право» не діє?

Владислав Куценко: Я не є членом комісії. Але таких випадків наразі не зафіксували.

– Цей замах, коли в кабінеті генпрокурора Віктора Шокіна було чергове засідання, і три кулі снайпер випустив, і військовий прокурор Анатолій Матіос підтвердив акт терористичний цей, розслідування відбувається цього замаху?

Владислав Куценко: Однозначно. Декілька днів кабінет навіть був у неробочому режимі. У нас знаходилися працівники СБУ, які проводили необхідні балістичні експертизи, інші експертизи, заміри. Тобто генпрокурор навіть не був на роботі. І проводилися всі необхідні заміри. Наразі ми чекаємо інформацію від СБУ, з якої саме будівлі…

– А не встановлено все ж таки?

Владислав Куценко: Вони нараз встановлюють. Вони – оперативники. Розумієте?

– Нікого не заарештовано у цій саме справі?

Владислав Куценко: Наразі ні.

Заважає бажання втримати дуже корумповану систему зі старими кадрами. І Шокін
Дар’я Каленюк

– Пані Каленюк, що ж заважає діяльності ГПУ у розслідуванні злочинів і колишнього, і, можливо, нинішніх діячів?

Дар’я Каленюк: Заважає бажання втримати дуже корумповану систему зі старими кадрами. Заважає бажання давати можливість людям, які хочуть розслідувати, розслідувати ці справи. І заважає генпрокурор Шокін у першу чергу.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG