Доступність посилання

ТОП новини

Черкаси втомилися від Одарича – експерт


Перемогти представнику «Батьківщини» допоміг антирейтинг чинного мера

Черкаси – У другому турі виборів черкащани обрали новим міським головою Анатолія Бондаренка, висуванця партії «Батьківщина». Експерти ж наголошують, що його перемога – це наслідок високого антирейтингу чинного мера Сергія Одарича. Тому неважливо, хто виходив у другий тур – черкащани все одно б голосували «проти Одарича».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Більшість черкащан проігнорували другий тур виборів міського голови. Із майже 225 тисяч виборців 15 листопада проголосували трохи більше 60 тисяч. Зрештою, на понад дві тисячі голосів «вільного демократа» Сергія Одарича випередив представник ВО «Батьківщина» Анатолій Бондаренко.

Однак голова обласного осередку КВУ Максим Михлик називає такий результат не перемогою Бондаренка, а поразкою Одарича, який програв завдяки своєму антирейтингу. Тому черкащани скоріш голосували не за висуванця «Батьківщини», а проти чинного мера.

Одарич знову-таки не запропонував виборцям чогось проривного, чого вимагає час – конкретних кардинальних кроків. Відповідно, втома від нього, нецікава програма і відсутність покращення життя в Черкасах – це все спрацювало
Максим Михлик

«За час, поки Сергій Одарич керує містом, жителі Черкас втомилися від нього. Одаричу не було чого пред’явити дійсно значимого, що він зробив за ці роки. На ці вибори Одарич знову-таки не запропонував виборцям чогось проривного, чого вимагає час – конкретних кардинальних кроків. Відповідно, втома від нього, нецікава програма і відсутність покращення життя в Черкасах – це все спрацювало проти нього. Той величезний антирейтинг, який він напрацював за ці роки, фактично і зіграв проти нього на цій виборчій кампанії», – пояснює експерт.

Тому неважливо, каже Михлик, прізвище кандидата, який виходив із Одаричем у другий тур. Бо його антирейтинг зіграв би на користь будь-кого іншого, а не лише Бондаренка.

Одарич не збирається оскаржувати результати виборів

Експерт констатує: напередодні другого туру було багато чорного піару, дійшло навіть до бійки між кандидатами у приміщенні державної телерадіокомпанії «Рось». Проте сам день голосування пройшов спокійно – спостерігачі зафіксували лише незначні порушення, які не вплинули на підбиття підсумків. Та й підрахунок голосів відбувся доволі швидко, тож за два дні ТВК оголосила результати волевиявлення черкащан.

У ніч виборів, після оприлюднення попереднього підрахунку голосів свого штабу, Сергій Одарич написав у Facebook, що не збирається оскаржувати результати та згодом привітав містян із вибором.

Також в коментарі місцевому інтернет-виданню, він зазначив, що поки роздумує чи бути депутатом міської ради. Адже він очолював список «Партії вільних демократів», які на місцевих виборах набрали найбільше голосів.

«Я буду мером усіх черкащан, незалежно від політичного вподобання і незалежно від віросповідання»

Тим часом новообраний міський голова Анатолій Бондаренко на своїй першій прес-конференції запросив усі демократичні сили до розбудови коаліції в міській раді.

«Я хочу, щоб ця коаліція була максимально найбільшою і максимально направлена на вирішення господарських питань. Коаліція не буде формуватися за політичними поглядами, тому що я вважаю, що в міській раді більшість демократичних сил і ми хочемо створити коаліцію із професіоналами, насамперед із господарниками», – сказав він.

Водночас Бондаренко зауважив, що про перші кроки на посаді говоритиме після прийняття присяги та першої сесії. Ймовірно, що вони будуть пов’язані із підготовкою міста до зими.

Мер – це завгосп, який працює для того, щоб в Черкасах жилося комфортно містянам. Усі інші питання повинні бути позаду
Анатолій Бондаренко

«Я буду мером усіх черкащан, незалежно від політичного вподобання і незалежно від віросповідання. Це основне наше гасло і гасло нашої команди. Мер – це завгосп, який працює для того, щоб в Черкасах жилося комфортно містянам. Усі інші питання повинні бути позаду», – заявив Бондаренко і додав, що піде з посади, якщо не реалізує свою передвиборчу програму.

Експерти зауважують, що нова міська рада дуже строката і має багато центрів впливу. Зокрема, її склад сформують представники восьми партій, серед яких найбільше депутатів від «Партії вільних демократів» Сергія Одарича. Тож теоретично Анатолій Бондаренко може сформувати більшість і навіть матиме потужну опозицію. Однак це відбудеться у випадку, якщо він не повторюватиме помилок Сергія Одарича. Зокрема, під час останньої каденції міська рада була опонентом до міського голови, і це гальмувало розвиток міста.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG