Доступність посилання

ТОП новини

Кремль хоче дострокових виборів парламенту України (огляд преси)


У Москві сподіваються, що внутрішня політична боротьба призведе до розпаду нинішньої коаліції у Верховній Раді

Дострокові парламентські вибори не вигідні Україні, наголошує тижневик «Країна». Адже партії, що займаються популізмом, на хвилі побутового незадоволення економічною ситуацією можуть взяти більше місць, ніж мають тепер. Експерт видання визнає, що, скажімо, «Батьківщина» або Радикальна партія не руйнуватимуть державу. Популіст іде у владу не задля того, щоб зрубати гілку, на якій сидить. Але вони торгуватимуться за ухвалення кожного рішення. Саме це відбувається і зараз. Популісти шантажують реформаторів щоразу, коли треба ухвалювати необхідні закони. Доводиться йти їм на поступки, робити економічні преференції їхнім спонсорам. То ж цінуймо цей недосконалий парламент, бо може бути гірший, наголошує тижневик.

Схожої думки дотримується й інший дописувач тижневика «Країна». Він переконує, що Кремль чекає повторення 2006 року і розраховує на дострокові парламентські вибори в Україні. Там сподіваються, що внутрішня політична боротьба призведе до розпаду коаліції, нових виборів. Тоді політики з Майдану відійдуть, політичний клас стане більш прагматичним. Буде як у 2005-2006 роках, коли «помаранчева» команда розпалася й почалася інша політична гра. Із кращими картами для Росії.

Росія, розв’язавши війну в Україні, заздалегідь підготувалась до формування образу української сторони як «злочинця», констатує газета «День». Вбиваючи і катуючи українців за ознакою громадянської ідентифікації і патріотичні позиції, Росія системно працює не лише у сфері пропаганди, а й натискає на міжнародні організації. Натомість, як зазначає видання, Україна досі не здатна грати на випередження. Фіксація злочинів російської армії і проросійських найманців фактично покладена на громадську ініціативу, а на державному рівні відповідні служби і органи не мають належної координації з цього питання. А тим часом агресор продовжує наступ, і в катівнях залишаються українські заручники. Мільйони біженців залишилися без помешкань, загублені життя тисяч громадян, сотні українців вважають зниклими безвісти. Тому, як наголошує газета, питання відповідальності Кремля давно треба ставити руба. Заголовок статті – «Винні нападають».

У цьому ж числі газета «День» стверджує, що несамостійність судової гілки влади є однією з головних проблем в Україні. Яскравим прикладом відсутності якісних змін в цьому напрямку є, на думку газетярів, резонансна «справа Гонгадзе-Подольського», в якій судова система досі продовжує обслуговувати замовників у цій справі. Попри нові законодавчі ініціативи після Євромайдану, які були проголосовані в парламенті, в судовій системі мало що змінилося. Вона продовжує відтворювати старі практики. Про те, як їх ліквідувати газета, розповідає в статті «Реформа без правосуддя».

Енергетична система країни у критичному стані. Однак уряд, як зазначає газета «Голос України», займає невиважену позицію стосовно українських енергоносіїв. Підтвердженням цього є вилучення з проекту Держбюджету на 2016 рік підтримки вугільної галузі. Є загроза, що, скажімо, на Волині взагалі закриються всі шахти.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG