Доступність посилання

ТОП новини

Черги, які вбивають


Місце вибуху біля КПВВ «Мар’їнка», 10 лютого 2016 року
Місце вибуху біля КПВВ «Мар’їнка», 10 лютого 2016 року

Активісти звинувачують військових у навмисному гальмуванні пропуску на КПВВ

За інформацією штабу АТО, водій мікроавтобуса, який напередодні підірвався на вибуховому пристрої біля контрольного пункту «Мар’їнка», внаслідок чого загинуло троє людей, з’їхав на заміноване узбіччя була намагаючись об’їхати чергу. Люди, що змушені перетинати лінію розмежування відзначають, що прохід контрольних пунктів давно перетворився на справжнє випробування. Нерідко автомобілістам доводиться простоювати в багатогодинних заторах і навіть ночувати в машинах. Ажіотаж на КПВВ, переконані волонтери, які допомагають переселенцям, силовики створюють штучно задля незаконного заробітку.

Мікроавтобус «Фольксваген Транспортер» рухався з Донецька в напрямку Курахового. В так званій «сірій» зоні, поміж блокпостами бойовиків та українських військових автомобіль, проігнорувавши знаки, що сигналізували про встановлені міни, з’їхав на узбіччя. Як повідомили у штабі АТО, підрив відбувся на відстані 600 метрів від позицій силовиків. В мікроавтобусі їхало 5 людей. Троє з них – загинули.

Ще 2 лютого військові були змушені закрити для проїзду контрольний пункт «Зайцеве», що на відрізку траси Горлівка-Бахмут. Тоді причиною були обстріли та небезпека жертв серед цивільного населення.

У Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню повідомили, що в останні два дні перед підривом бойовики по десять разів били в КПВВ «Мар’їнка». Тоді жертв вдалось уникнути. У коментарі Радіо Свобода прес-офіцер СЦКК Василь Лабай заявив, що сепаратисти таким чином домагаються закриття і цього пункту. Оскільки раніше вже перестав функціонувати КПВВ «Зайцеве», то таким чином, веде далі представник Спільного центру, бойовики хочуть максимально ускладнити комунікацію через лінію розмежування, щоб згодом звинуватити українську сторону в гуманітарній кризі.

Можуть виникнути проблеми з медикаментами і водою – СЦКК

«Проблеми можуть виникнути з харчування, з довозом медикаментів, з довозом води. Бо зараз роботи в районі Зайцева припинені. Там прокладений трубопровід «Вода Донбасу», який сполучає велику кількість населених пунктів. А зараз відновлювальні роботи не проводяться. Тобто, коли нема води, самі розумієте, що може бути», – заявив пре-офіцер СЦКК.

Попри це, секретар РНБО Олександр Турчинов вже заявив, що «Мар’їнка» теж невдовзі може бути закрита. Причина – небезпека для цивільних.

У свою чергу, бойовики в загибелі трьох мирних мешканців звинувачують українських військових, які, наче б то, не виконали робіт з розмінування території на лінії зіткнення.

Всього в зоні АТО зараз діє чотири пункти пропуску. Окрім «Мар’їнки», в Донецькій області є КПВВ «Новотроїцьке» на трасі Донецьк-Маріуполь та «Гнутове» на напрямку Новоазовськ-Маріуполь. Один коридор функціонує є в Луганській області, поблизу Станиці Луганської, але там перехід піший, тому ним користується значно менше людей.

Аби дізнатись про роботу контрольних пунктів Радіо Свобода поспілкувалось з мешканцем Донецька, який постійно їздить через КПВВ.

Вадим з міркувань безпеки попросив не називати своє прізвище. На початку конфлікту на Донбасі чоловік виїхав з підконтрольної бойовикам території, однак намагався щотижня навідуватись додому, оскільки там залишилась літня матір та пацієнти – чоловік за фахом лікар. Тепер, зізнається, частіше, аніж раз на місяць КПВВ не перетинає. Цей процес, зізнається, перетворився, на справжнє випробування. Іноді доводиться навіть ночувати в довжелезних чергах. А в умовах зими, пояснює чоловік, це завдання не з простих.

«Люди, щоб економити пальне, пересідають один до одного в машини і так сидять гріються. Влітку важко через спеку. Але цим військові не створюють порядок, а тільки озлоблюють мешканців Донецька, які опинилися в заручниках. А людина, яка це придумала, вона – злочинець. Бо моя дитина, якій десять років, стоїть зі мною в черзі по десять-дванадцять годин. Тому ми беремо з собою і горщик, і «памперси» і все інше. Ну хіба так можна?», – обурюється Вадим.

На контрольних пунктах діють корупційні схеми – активіст

На додачу, до багатогодинних черг, продовжує, чоловік, нерідко доводиться стикатись зі зневажливим ставленням з боку військових. Громадська організація «Донбас SOS» відстежує діяльність контрольних пунктів і намагається допомагати вимушеним переселенцям. На думку керівника проекту Олександра Горбатка, черги на КПВВ створюють навмисне, тим самим готуючи ґрунт для корупційних схем.

З одного боку, процвітає продаж місць у чергах з боку самих водіїв, які за певну плату пропонують обміняти місце в кінці черги на більш вигідне. З іншого, пояснює Горбатко, заробляють військові, що за гроші пропонують проїзд поза чергою. Більше того, так перетнути лінію розмежування можна навіть особам без документів.

«Їде, до прикладу, якийсь мікроавтобус або автобус повз чергу і його пропускають на блокпості. Це, звісно, коштує грошей. Тільки справа у тому, що це вже настільки налагоджено, що будь-хто не може купити таку послугу. Там є домовленість з визначеними перевізниками. Цим займаються різноманітні таксисти. Якщо ви приїдете в Костянтинівку, в Краматорськ чи Слов’янськ, вийдете на вокзалі, то до вас підійдуть люди, які запропонують проїхатись без черги в Донецьк, Горлівку тощо», – пояснює активіст.

У штабі сектору «М», де і розташований КПВВ «Мар’їнка» у відповідь на запитання Радіо Свобода щодо зловживань військових повідомили, що не мають інформації про схожі факти, а контрольні пункти працюють у звичному режимі, не створюючи штучних перешкод.

Водночас, вважає керівник «Донбас SOS», найкращим інструментом для скорочення черг могло б стати облаштування більшої кількості контрольних пунктів. Якщо ж перестане функціонувати ще один пункт, то час проходження лінії розмежування, припускає активіст, може зрости до доби.

За даними Державної прикордонної служби зранку 10 лютого ще до початку роботи КПВВ «Мар’їнка» на в’їзді стояли 350 автомобілів. На всіх чотирьох пунктах пропуску за день перед цим нарахували понад 16 тисяч людей.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG