Доступність посилання

ТОП новини

Родина загиблого добровольця змушена доводити його участь у бойових діях


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Закон ухвалили, а процедури його виконання немає – референт полку «Азов»

Запоріжжя – Родина добровольця у судах доводить його участь у бойових діях. Боєць «Правого сектору» з позивним «Скіф», Меруж Мірошниченко загинув ще у серпні 2014 року. Пройшовши низку судів, його рідні змогли отримати посвідчення родини загиблого ветерана війни. А зараз позиваються до керівника Держслужби в справах ветеранів війни і учасників АТО. Рідні добровольця через суд вимагають надати Меружу статус учасника бойових дій посмертно та сплатити їм одноразову матеріальну допомогу як сім'ї загиблого, в якій двоє неповнолітніх синів.

ЗАВАНТАЖИТИ

Бійця «Правого сектору» Меружа Мірошниченка не стало 12 серпня 2014 року. Його разом з 11 побратимами, що їхали в одному автобусі, розстріляли сепаратисти під Мар’їнкою. Добровольці везли на обмін військовополонених.

У загиблого бійця лишилось двоє неповнолітніх синів – десятирічний Меруж та півторарічний Спартак. Зараз родина позивається до голови Держслужби в справах ветеранів війни і учасників АТО Артура Дерев’янка. Вони просять суд визнати дії посадовця щодо не надання Меружу Мірошниченко статусу учасника бойових дій протиправними.

«Зобов’язати його скликати міжвідомчу комісію щодо розгляду матеріалу про визнання учасником і розглянути питання про надання статусу учасника бойових дій Мірошниченку, і на цій підставі членам його родини дружині Таїсії Паршенко, Мірошниченку Меружу та Мірошниченку Спартаку статус члена сім’ї загиблого учасника бойових дій», – йдеться у судовому позові.

Дружина загиблого бійця Тіїсія Паршенко з сином Спартаком
Дружина загиблого бійця Тіїсія Паршенко з сином Спартаком

Посмертно статусу учасника бойових дій не дають – Держслужба

Представник Держслужби в справах ветеранів війни і учасників АТО Олександр Максимчук каже: посмертно статус учасника бойових дій не надається. Та навіть якби «Скіф» був би живим, посвідчення учасника бойових дій він теж не отримав би. Згідно з чинним законодавством, на такий статус можуть претендувати лише добровольці, чиї підрозділи увійшли до офіційних збройних формувань.

Офіційно статус вони отримати не можуть. Але це не поширюється на членів сім’ї загиблих
Олександр Максимчук

«Якщо вони не ввійшли, а у нашому випадку «Правий сектор» не увійшов, офіційно статус вони отримати не можуть. Але це не поширюється на членів сім’ї загиблих. Такі люди можуть отримати статус як наш позивач. Вони повинні звертатися до органів соціального захисту населення», – пояснює Максимчук.

Закон є, процедури немає

Одна з позивних вимог родини Меружа – зобов’язати державу сплатити їм одноразову допомогу як сім’ї загиблого учасника бойових дій. Зробити це буде складно – каже референт цивільного корпусу полку «Азов» у Запоріжжі Олеся Мельниченко. Вона пояснює: норма закону про матеріальну допомогу загиблим добровольцям існує, однак порядок її реалізації не напрацьований.

Законодавчо не прописано надання учасника бойових дій тим, хто на цей момент загинув
Олеся Мельниченко

«Колізія полягає у тому, що законодавчо не прописано надання учасника бойових дій тим, хто на цей момент загинув. Що стосується позову і що добровольцям теж будуть виплачувати, то сам закон розробили, а процедури виконання немає», – зауважує Мельниченко.

Мати «Скіфа» Олена Шаран і захисник родини Олексій Гармаш
Мати «Скіфа» Олена Шаран і захисник родини Олексій Гармаш

Мати Меружа Мірошниченка, Олена Шаран, переконана: держава має дбати про тих, хто її захищає.

«Треба, аби вийшли такі закони, які дійсно підкреслювали героїзм хлопців, їх подвиг щодо держави, аби майбутні покоління, щоб всі знали, що треба йти захищати, не боятися, щоб не було, що я піду, мене вб’ють і нікому нічого не буде», – каже жінка.

Запорізькі активісти прийшли підтримати родину в суді
Запорізькі активісти прийшли підтримати родину в суді

Розгляд справи по суті щодо визнання Меружа Мірошниченка учасником бойових дій призначено у Запорізькому обласному адміністративному суді на 26 лютого.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG