Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація президента: Порошенко може підписати закон про електронне декларування, попри вимоги вето


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Біля Адміністрації президента України громадські організації вимагали від президента ветувати законопроект №3755 щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Організаторами акції є члени коаліції «Декларації під контролем», також підтримали ініціативу антикорупційні громадські організації.

Активісти влаштували театралізовану виставу під Адміністрацією президента, а також підготували звернення до президента України Петра Порошенко.

До організаторів акції вийшов заступник голови Адміністрації президента Олександр Данилюк він взяв звернення і поспілкувався із активістами.

«Приходить цей законопроект до президента і він або ветує його, або підписує. На жаль, знову на президента валиться ця проблема: Верховна Рада ухвалила один законопроект і на ньому вже відповідальність, що робити далі. Це буде вето або підписання – не має значення. Якщо він ветує, Верховна Рада все рівно має проголосувати цей законопроект, який буде влаштовувати вас, нас, Єврокомісію і МВФ, тому зараз напрацьовуються ці зміни, які будуть реалізовані через вето, або через підписання і подання нового законопроекту», – звернувся Данилюк до активістів.

«Зараз опрацьовується такий варіант – щоб президент підписав закон і вніс новий законопроект в парламент, щоб той був терміново проголосований в Верховній Раді. Для нас зараз головне якомога раніше запустити електронне декларування. Той законопроект, який президент надасть до Верховної Ради має вирішувати ці питання», – наголосив заступник голови Адміністрації президента.

Організатори акції наголошують, що «недолугі правки» були внесені з голосу депутатом від фракції «Блоку Петра Порошенка». Це викликає в них недовіру до того, що новий законопроект, запропонований президентому разі підписання закону №3755, взагалі буде підтриманий депутатами. Активісти готові допомагати з розробкою альтернативного закону і наголошують, що вже мають гідні законопроекти, які можуть запропонувати.

«Я думаю, що в президента зараз немає вибору накладати вето чи ні. У нього є один правильний вихід – це накласти вето. Друге питання, що все одно треба скасовувати поправки, які були внесені до бюджету, вносити новий законопроект і тут дуже важливо проконтролювати, щоб знову не сталася така ганебна ситуація», – сказала Олександра Дрік, координатор коаліції «Декларації під контролем».

Раніше посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінський заявляв, що закон про електронні декларації статків не відповідає міжнародним стандартам.

16 лютого Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до закону про запобігання корупції, яким впроваджується електронне декларування для держслужбовців. Закон, крім норми про електронні декларації, містить також низку інших змін, зокрема, щодо відтермінування запровадження кримінальної відповідальності за подання неправдивих відомостей у деклараціях.

Проти ухвалення цих змін у пакеті з електронним декларуванням виступала фракція «Самопоміч». Голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв перед голосуванням заявив, що в документі велика кількість змін, тому «не можна такі закони з голосу ухвалювати». Натомість автори законопроекту наполягали на необхідності ухвалення цього закону, щоб в Україні запрацювало електронне декларування – норма, що була вилучена під час ухвалення держбюджету.

17 лютого комітет Верховної Ради з питань запобігання й протидії корупції рекомендував парламентові скасувати результати голосуванняза законопроект № 3755 щодо електронного декларування, але цього ще не сталося.

Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2016 рік уночі 25 грудня 2015 року після тривалих суперечок. 31 грудня його підписав президент. На початку року стало відомо про появу в оприлюдненому тексті ухваленого закону поправки, яка відтерміновує на рік запровадження електронних декларацій чиновників.

Запровадження електронного декларування чиновниками є однією з умов, яку Україна мала виконати для запровадження безвізового режиму з Євросоюзом.

XS
SM
MD
LG