Доступність посилання

ТОП новини

Останній наказ Шокіна. Що стоїть за звільненням Сакварелідзе?


Давид Сакварелідзе (ліворуч) та генеральний Віктор Шокін
Давид Сакварелідзе (ліворуч) та генеральний Віктор Шокін

«Звільнення Сакварелідзе – це удар по мені» – Саакашвілі

Одним із останніх наказів, підписаних вже колишнім генеральним прокурором Віктором Шокіним, стало звільнення його заступника і очільника Одеської прокуратури Давида Сакварелідзе із команди Міхеїла Саакашвілі. Приводом стало, зокрема, колективне звернення народних обранців з Одещини, серед яких відомі опоненти Саакашвілі – Сергій Ківалов та Дмитро Голубов.

Конфлікт між Сакварелідзе та Шокіним тривав вже кілька місяців. Від 29 березня вже екс-очільник Одеської прокуратури неодноразово говорив про те, що голова ГПУ намагається звільнити його та членів його команди, що на них коїться тиск. Своє звільнення він пов’язує із низкою розслідувань, ініційованих ним та його колегами, які зачіпали інтереси близьких до Шокіна прокурорів та народних депутатів. Серед резонансних розслідувань – «справа діамантових прокурорів», Одеський припортовий завод, майнові махінації з Будинком прийомів, контрабандні схеми на Одещині та інше.

Напередодні звільнення з’явилося звернення народних депутатів від Одещини до генпрокурора з проханням звільнити з посади Давида Сакварелідзе. Підпис під листом поставили Дмитро Голубов та Олександр Урбанський (БПП), Євген Дейдей та Павло Унгурян («Народний фронт»), Сергій Ківалов (позафракційний), Олександр Пресман, Василь Гуляєв та Дмитро Барвіненко (партія «Відродження»).

Частина депутатів, що підписали звернення до генпрокурора, фігурують у розслідуваннях, ініційованих Сакварелідзе та його командою. Так, Дмитра Голубова вважають причетним до справи з Будинком прийомів. Також у лютому була розпочата позапланова перевірка господарчої діяльності Національного університету «Одеська юридична академія», президентом якої є Сергій Ківалов. На думку Сакварелідзе, це та інші розслідування почали непокоїти народних обранців із Одещини.

Я навіть публічно попросив, щоб на наказі мого звільнення були візії Ківалова, Голубова, Пресмана, Дейдея й інших, аби це було додатковим символом і плюсом у моїй біографії
Давид Сакварелідзе

«Усі ті фігуранти, які підписували заяву, потрапили в поле уваги (Одеської – ред.) прокуратури. Звичайно, ми надавили усім на п’ятки. Я навіть публічно попросив, щоб на наказі мого звільнення були візії Ківалова, Голубова, Пресмана, Дейдея й інших, аби це було додатковим символом і плюсом у моїй біографії», – заявив під час брифінгу екс-прокурор Одеської області Давид Сакварелідзе.

Натомість, народний депутат Сергій Ківалов прокоментував звільнення Сакварелідзе у Facebook так: «Генеральна прокуратура не місце для піару, політичних інтриг і інсинуацій. Сподіваюся, що із ситуації перебування Сакварелідзе на посаді заступника прокурора і прокурора Одеської області буде зроблено висновки. Наступний на вихід – Саакашвілі?».​

Саакашвілі наступний?

Зараз у місті розгорнута інформаційна кампанія проти Саакашвілі. Народний депутат Дмитро Голубов ініціював збір підписів під петицією до президента з проханням відправити голову Одеської ОДА у відставку.

Міхеїл Саакашвілі переконаний, що звільнення Сакварелідзе є нічим іншим як нападом на нього і його команду. Серед підписантів є люди, які раніше публічно вступили у конфронтацію з очільником обласної адміністрації.

Зняттям Сакварелідзе вони фактично захопили владу в Одеській області. Я буду мобілізувати громадськість
Міхеїл Саакашвілі

«Зняттям Сакварелідзе вони зараз фактично захопили владу в Одеській області. Я буду мобілізувати громадськість. Я сподіваюся на зустріч з президентом і чекаю від нього різкої і чіткої реакції», – прокоментував ситуацію Міхеїл Саакашвілі.

«Сакварелідзе може отримати приємну пропозицію» – експерт

Поки що Петро Порошенко офіційно не прокоментував ситуацію. Однак під час брифінгу в Кризовому медіацентрі Давид Сакварелідзе заявив, що спілкувався з президентом, який запевнив його, що це звільнення з ним не узгоджували. Одеський політтехнолог Геннадій Чижов вважає, що президент не може залишити без уваги таку гучну відставку, а Сакварелідзе найближчим часом може отримати приємну пропозицію.

Президент має можливість обіграти цю ситуацію і зробити піар на тому, що зробить Сакварелідзе цікаву пропозицію. Інакше це буде удар по його іміджу
Геннадій Чижов

«Стратегічно Сакварелідзе грав на боці президента, тому нерозумно прибирати його зі свого флангу. Президент має можливість обіграти цю ситуацію і зробити піар на тому, що зробить Сакварелідзе цікаву пропозицію. Інакше це буде удар по його іміджу. Президент розуміє, що громадська думка на боці Сакварелідзе, на боці Саакашвілі», – прокоментував Радіо Свобода експерт.

Одеські громадські активісти анонсували пікет Одеської прокуратури 30 березня на підтримку Давида Сакварелідзе та з вимогою призначити його генпрокурором України. ЗМІ називають Сакварелідзе одним із імовірних претендентів на цю посаду. Сам же він цю інформацію спростовує.

На цю ж тему:

29.03.2016
Сакварелідзе вважає своє звільнення зачисткою від тих, хто готовий боротися з корупцією

«У чому полягає їх розуміння «прокурорська етика», – це злодійство, корупція, кругова порука. Так, цю етику прокурорську я порушив і завжди буду порушувати» далі

29.03.2016
Шокіна навмисне зняли перед візитом Порошенка до США – експерт

За звільнення генерального генпрокурора Верховна Рада проголосувала через півтора місяці після подання президента далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG