Доступність посилання

ТОП новини

«Україна потонула в корупції – її покривають на найвищому політичному рівні» – Седлецька


Гасло на пікеті у столиці України (архівне фото)
Гасло на пікеті у столиці України (архівне фото)

«Риторика західних дипломатів щодо українського керівництва останнім часом сильно погіршилась. Вони самі все бачать»

Перебуваючи у США, цього разу президент Петро Порошенко змушений також реагувати на серйозну критику. Ось якраз напередодні (31 березня) вийшла редакційна стаття The New York Times під назвою «Вперта корупція України». У статті Порошенка називають «продуктом старої системи», закликають по-справжньому боротися з «корупційним болотом», яке панує в Україні, і називають корупцію «раковою пухлиною, яка пожирає Україну». У багатьох журналістських розслідуваннях на тему корупції в Україні бере участь Наталія Седлецька – журналіст Радіо Свобода, автор і ведуча програми «Схеми». Перебуваючи у Празі з черговим розслідуванням, вона взяла участь у програмі «Свобода сьогодні» – якраз у розмові на тему згаданої редакційної статті в американській газеті.

– Наталю, як на Вашу думку така відверта жорстка критика вплинула на візит президента Порошенка до Вашингтона і на ставлення у Сполучених Штатах до України і її лідера зокрема?

Наталія Седлецька
Наталія Седлецька
Стаття в The New York Times просто підсумувала, актуалізувала реальний стан, в якому опинився президент Порошенко внаслідок власної політики

– Знаєте, риторика західних дипломатів щодо українського керівництва і без цього останнім часом сильно погіршилась. Вони самі все бачать. Стаття в The New York Times просто підсумувала, актуалізувала реальний стан, в якому опинився президент Порошенко внаслідок власної політики. Але він же туди, у Сполучені Штати, їздить у першу чергу – за грошима, і вже в другу чергу – за політичною та військової підтримкою.

Україна потонула в корупції і її покривають на найвищому політичному рівні

Але насправді Україна потонула в корупції і її покривають на найвищому політичному рівні. Наразі, наскільки стало відомо – гроші Україна отримає після того, як буде сформована нова більшість у Раді та уряд реформаторів. США очікує консолідації та стабільності.

Звільнення генпрокурора і призначення нового – не вирішує автоматично проблему безкарності за корупцію перших осіб держави

Але, наприклад, звільнення генпрокурора і призначення нового – не вирішує автоматично проблему безкарності за корупцію перших осіб держави. Це має стати «німим питанням» під час будь-якої міжнародної зустрічі президента.

– Ось якраз у цій статті окремо йдеться про дотеперішнього генерального прокурора Віктора Шокіна, якого називають «одіозним» і кажуть, що саме він став «символом глибоко вкоріненої корупційної культури», не спромігшись порушити справу проти жодного з членів скинутого режиму Януковича, в той самий час – це я зараз цитую – блокуючи зусилля прореформістських парламентарів. Як Ви гадаєте, чи змінилося ставлення політиків США до України, чи ж змінилися самі політики в Україні і негативної інформації про них стало більше – ось, наприклад, 3 квітня, на кількох українських телеканалах – зокрема, «Громадському», «UA:Першому» та каналі «24» вийде перша частина розслідування про офшорні компанії президента Порошенка, зокрема про сліпий траст на сонячних островах.

Ставлення погіршилось на тлі відсутності прогресу у реформах та на тлі повернення корупції до – фактично – рівня часів Януковича

– Так, буде цікаво подивись – ми ж теж у «Схемах» проводимо свої розслідування, перекладаємо англійською, інформуємо суспільство і Захід. Ставлення, звісно, погіршилось на тлі відсутності прогресу у реформах та на тлі повернення корупції до – фактично – рівня часів Януковича.

Особливо погано відреагували дипломати на заяву заступника генпрокурора Столярчука про наміри допитати посла США Джеффрі Пайєтта

Особливо погано відреагували дипломати на заяву заступника генпрокурора Юрія Столярчука про наміри допитати посла США Джеффрі Пайєтта. Але наразі мова спілкування з Україною – це мова грошей. Наприклад, з різних джерел є інформація, що наразі Сполучені Штати виставили умову, що Україна не отримає 1 мільярд доларів в рамках гарантій по своїх боргах – якщо не проведе реформу прокуратури. Немає реформ – немає грошей.


Програма «Схеми» – про корупцію в деталях – спільний проект Радіо Свобода та «UA:Першого». Одне з останніх розслідувань – про переатестацію суддів – викликало широке обговорення у мережі інтернет.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG