Доступність посилання

ТОП новини

Президент Порошенко поїхав до імператора Акіхіто


Японський імператор Акіхіто з дружиною, фото архівне
Японський імператор Акіхіто з дружиною, фото архівне

У Японії є проблема Малих Курильських островів з Росією, вона не піде на визнання анексії Криму і частини Донбасу – Гарань

Поглиблення двосторонніх українсько-японських відносин, обговорення нових інвестиційних проектів, а також підтвердження спільної позиції щодо анексованого Криму і конфлікту на Донбасі очікують експерти від триденного офіційного візиту президента України Петра Порошенка до Японії, куди він вирушив одразу після свого візиту до США.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Позиція Японії – це позиція важливого гравця як серед країн «Групи семи» (G7), так і в регіоні Далекого Сходу, де існує достатньо заплутаний комплекс стосунків в трикутнику Росія-Японія-Китай. І Україні, очевидно, потрібно пройти «між крапельками», наголошує професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

У Японії є проблема Малих Курильських островів з Росією, що визначає позицію Японії стосовно Криму і стосовно Донбасу
Олексій Гарань

«У Японії є проблема Малих Курильських островів з Росією, що визначає позицію Японії стосовно Криму і стосовно Донбасу. Тобто Японія не піде, безумовно, на визнання анексії Криму».

Політолог переконаний, що Японія не послаблюватиме санкції проти Росії.

Крім політичних тем важливими є і питання двосторонньої економічної співпраці двох країн, насамперед фінансування Японією проектів в Україні. Нещодавно міністр фінансів Наталія Яресько повідомила про ратифікацію Україною та Японією кредитної угоди про другу позику на політику розвитку обсягом 300 мільйонів доларів, а загальна допомога Україні з боку Японії, за її словами, на сьогодні становить 1,8 мільярда доларів.

Ніхто ж не знімає з порядку денного укріплення антипутінської коаліції – Горковенко

На важливих аспектах співробітництва двох країн акцентував голова депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Японією Леонід Ємець.

Ми дві країни, які реально розуміють, що таке ядерна катастрофа і що треба робити все можливе, щоб уникнути повторення
Леонід Ємець

«Реконструкція Бортницької станції аерації – це найбільший інвестиційний проект уряду Японії в світі. Тобто більше мільярда доларів. А загалом співпраця в економічному блоці важлива для експорту українських товарів до Японії. І співпраця в культурному напрямку. Ну і зрозуміло, що питання ядерної безпеки – ми дві країни, які реально розуміють, що таке ядерна катастрофа і що треба робити все можливе, щоб уникнути повторення», – сказав Ємець.

Як повідомляється на офіційному сайті президента України, 5-7 квітня Петро Порошенко здійснює офіційний візит до Японії на запрошення прем’єр-міністра цієї країни Сіндзо Абе. У програмі – зустрічі з прем’єр-міністром, керівниками обох палат парламенту, імператором Японії Акіхіто, представниками японського бізнесу.

Планується обговорити широке коло питань двостороннього співробітництва, а також актуальні проблеми міжнародного порядку денного в контексті головування Японії у «Групі семи» напередодні саміту цієї організації, що відбудеться наприкінці травня.

Такий попередній план візиту підтвердив співробітник інформаційного департаменту Адміністрації президента Володимир Горковенко.

Механізми впливу Японії набагато більші, ніж в України, на світовому ринку і в світовій політиці
Володимир Горковенко

«Ніхто ж не знімає з порядку денного укріплення антипутінської коаліції. Механізми впливу Японії набагато більші, ніж в України, на світовому ринку і в світовій політиці», – додав він.

Саміт «Групи семи» під головуванням Японії відбудеться 26-27 травня. Група семи економічно найрозвиненіших країн світу об’єднує Сполучені Штати, Японію, Німеччину, Велику Британію, Францію, Італію, Канаду. Саміту передуватиме зустріч міністрів закордонних справ країн G7 10-11 квітня у Хіросімі, де серед актуальних проблем міжнародного життя обговорюватиметься проблема тероризму, ситуація на Близькому Сході, а також в Україні, повідомили ЗМІ з посиланням на представників японського уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG