Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко карає тільки тих, хто воює на Донбасі на боці України?


Тарас Аватаров
Тарас Аватаров

У Білорусі Тараса Аватарова, добровольця, який захищав Україну на Донбасі, позбавили волі на 5 років

5 травня у Білорусі суд Фрунзенського району Мінська засудив білоруського бійця Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», який захищав Україну на Донбасі, Тараса Аватарова – його засудили до 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Тарасу Аватарову – 29 років, його попереднє прізвище – Поспіх, яке він не так давно змінив, вважаючи неблагозвучним. Тарас походить з родини етнічних українців, що проживають у Білорусі у місті Новополоцьк Вітебської області. У білоруському війську Тарас не служив, 4 роки вчився на хіміка в Новополоцькому університеті.

Перед початком судового процесу Аватаров, сперечаючись із журналістом російського телебачення, який сказав, що той перебував на окупованій частині Донбасу, заявив просто з лави підсудних: «Я звільняв мою Батьківщину від таких, як ви, які теж там на роботі і одержують зарплатню у російських рублях».

Аватаров оскаржуватиме вирок

Мати Тараса Людмила Поспіх повідомила в суді, що 5 жовтня минулого року син поїхав в Україну начебто на роботу, а коли повертався 26 листопада, був арештований на мінському залізничному вокзалі.

При ньому міліція виявила саморобну гранату, сигнальний пістолет Макарова, посвідчення бійця «Правого сектору», маску з прорізами (балаклаву) та бронежилет.

Суд у Мінську 5 траня визнав Аватарова винним у незаконних діях зі зброєю і незаконному провезенні через кордон вибухового пристрою, засудивши до 5 років позбавлення волі у колонії посиленого режиму.

Після вироку Аватаров намагався зробити заяву, але встиг лише сказати, що співробітники Слідчого комітету Білорусі порушували його права. На запитання Радіо Свобода, чи буде він оскаржувати вирок, Тарас вигукнув: «Звичайно».

Адвокат підсудного Христина Марчук заявила, що вирок незаконний, і вона буде його оскаржувати.

Христина Марчук
Христина Марчук

На нашу думку, жодного доказу провини Аватарова, гідної довіри, не було
Христина Марчук

«На нашу думку, жодного доказу провини Аватарова, гідної довіри, не було. І порушення в рамках цього процесу були не тільки з боку Аватарова», – сказала вона.

Зокрема, адвокат вважає недійсною вибухо-технічну експертизу саморобного вибухового пристрою, вона переконана, що показання експертів суперечать свідченням саперів технічної групи та що були інші порушення норм ведення слідства.

Аватаров каже, що допоміг запобігти терактові

Аватаров своєї провини не визнав, за його словами, гранату він знайшов у своїх речах, коли приїхав з Гомеля до Мінська на маршрутному таксі, і добровільно здав її міліції. В останньому слові Тарас Аватаров також заявив, що завдяки його діям вдалося запобігти теракту на території Мінська, зокрема, такий теракт начебто готувався проти Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, яка засідає у Мінську. Доказом цього він назвав те, що того дня контактна група збиралася не в готелі «Європа», а в «Президент-готелі», а керівництво угруповань «ЛНР» і «ДНР» більше ніколи не приїжджало до Мінська.

Якогось підтвердження його слів немає.

Що робив Аватаров на Донбасі, суд не досліджував, лише стверджував, що він був добровольцем ДУК «Правий сектор».

Це – перший випадок суду проти білоруських добровольців українських батальйонів, які воюють на Донбасі. Свого процесу наразі чекає боєць «Азову» з Вітебська Станіслав Гончаров (позивний «Білорус»). Його теж судитимуть не за участь у бойових діях, Гончарова звинуватили у хуліганстві, скоєному в Білорусі.

Ніхто з білоруських бойовиків не заарештований

Ці два випадки можна пов’язувати з вимогою президента Білорусі Олександра Лукашенка негайно карати білорусів, які воюють на Донбасі, незалежно від того, на якому боці вони були.

За словами міністра внутрішніх справ Білорусі Ігоря Шуневича, на боці проросійських сепаратистів воює утричі більше білорусів, ніж на боці України, однак ніхто з білоруських бойовиків «ДНР» та «ЛНР» у Білорусі не заарештований.

Відповідно до нового закону, який ухвалили в Білорусі в першому читанні, можна буде карати усіх громадян, які воюють за кордоном, як найманців – незалежно від того, чи отримували вони за це гроші.

На цю ж тему:

05.05.2016
У Білорусі добровольця, який захищав Україну на Донбасі, позбавили волі на 5 років

Тарас Аватаров повідомив, що оскаржуватиме вирок далі

22.04.2016
На Донбасі у боях за Україну брали участь декілька сотень білорусів – Гузь

«Білоруси стали – і багато загинуло, і були поранені – за інтереси іншої держави» далі

21.04.2016
Білоруський доброволець «Азова» Гончаров – герой чи злочинець?

«Демократичним організаціям варто дистанціюватися від Гончарова, не дати владі можливість почепити на себе «есесівські руни»» – політолог далі

20.04.2016
Білоруські «воїни світла» дивляться крізь приціл на своїх краян, що воюють на боці Росії на Донбасі

«Люди їдуть воювати за Україну з ідейних міркувань. Я історично розумію, що Росія – це агресор» – «Зубр» далі

20.04.2016
Білоруси воюють по два боки фронту на Донбасі. Хто вони і скільки їх?

«Наше ставлення до таких вояків, які воювали в Україні з тієї чи іншої сторони, відоме. Розбирайтеся миттєво разом з міліцією і КДБ. Жодних бойовиків у країні бути не має» – Лукашенко далі

19.04.2016
Затриманий боєць «Білорус» із «Азову». Хто він: неонацист?

У соціальній мережі Станіслав Гончаров фігурує під ніком Carl Zenner, що співзвучно із прізвищем нацистського воєнного злочинця Карла Ценнера далі

08.04.2016
Доброволець із Білорусі «Зубр»: я історично розумію, що Росія – це агресор

Здавалося, що Росія стала більш цивілізованою країною, але ми побачили, що це не так. Як була Орда тисячу років тому, так і залишилася далі

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG