Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський доброволець «Азова» Гончаров – герой чи злочинець?


Станіслав Гончаров
Станіслав Гончаров

«Демократичним організаціям варто дистанціюватися від Гончарова, не дати владі можливість почепити на себе «есесівські руни»» – політолог

Чому білоруська влада почала активно розкручувати справи білоруських добровольців, які воювали на українському боці на Донбасі?

Білоруський політолог Юрій Дракохруст: Білоруські правоохоронні органи затримали Станіслава Гончарова, жителя Вітебська, бійця волонтерського українського батальйону «Азов», який воював на Донбасі. Його звинувачують у знущаннях з підлітків, яких він кілька років тому змушував робити нацистські привітання, так звані «зіги».

Як з’ясувалося, Гончаров має чіткі нацистські погляди – про це свідчить і зміст його сторінки в соціальній мережі, і татуювання на його тілі.

Гончаров – нацист за переконаннями, який насильно нав’язував свою ідеологію підліткам
Юрій Дракохруст

Справа Гончарова – друга гучна справа учасника бойових дій на Донбасі на українському боці. Перша – процес Тараса Аватарова, що триває у Фрунзенському суді Мінська.

У виборі справ спостерігається політичний розрахунок, спрямований на дискредитацію білорусів – учасників українських добровольців. Один, Аватаров, привіз до Білорусі зброю, другий – Гончаров – нацист за переконаннями, який насильно нав’язував свою ідеологію підліткам.

Вони там усі такі – таке зашифроване послання містять обидві справи.

Частина користувачів білоруської частини інтернету проковтнула цю наживку. Вони почали захищати Гончарова, пояснювати, що нацистські символи та переконання – це така безневинна юнацька гра, головне, що людина зі зброєю в руках захищала святу справу.

В Україні нацистська символіка заборонена нарівні з радянською

У Німеччині можна і в тюрму загриміти, в Україні нацистська символіка заборонена нарівні з радянською.

Коли кілька років тому британський спадкоємець престолу принц Гаррі прийшов на вечерю в нацистському костюмі, то в Англії піднялася хвиля обурення, і принц вибачився.

Тим неприйнятніша толерантність до вживання подібних символів виглядає в Білорусі з її жахливим досвідом Другої світової війни.

Зрозуміло, для певної частини суспільства працює логіка: «наших б’ють». А наші, мовляв, завжди мають рацію.

Демократичним організаціям варто дистанціюватися від Гончарова, не дати владі можливість почепити на себе «есесівські руни»
Юрій Дракохруст

По-перше, не завжди. По-друге, якщо міркувати з політичної точки зору, адепти подібних поглядів, самодіяльні адвокати Гончарова, виконують саме ту роль, яка виокремлена для них сценаристами цієї справи. Сценаристам потрібно довести, що вони всі там такі – і на Донбасі, хто воює на українському боці, і в Білорусі, хто їх підтримує. Нацисти підтримують нацистів, свої – своїх.

Зрозуміло, люди можуть мати будь-які погляди, Конституція – зона волі. Але мені здається, що демократичним організаціям варто було б дистанціюватися від Гончарова, принаймні, не дати владі можливість почепити на себе «есесівські руни», які понаколював на своєму тілі білоруський боєць «Азова».


Білоруський політолог Валерій Карбалевич: Білоруська влада сьогодні найбільше переслідує тих, хто воював на боці України. А на стороні угруповань «ДНР» і «ЛНР» воювало більше білорусів, за інформацією самих владних структур. Чому саме так? Думаю, це свідома політика. Влада хоче пов’язати цих людей із нацистами, націоналістами, і тут їх уже легко ототожнювати з білоруською опозицією. А переслідування тих, хто воював на боці «ДНР» і «ЛНР», може викликати певні конфлікти і непорозуміння з Росією.

В російських ЗМІ з початком української кризи дуже сильно і досить твердо стали ототожнювати націоналізм з фашизмом
Валерій Карбалевич

Що стосується поставленого питання, треба дивитися на політичний контекст, щоб зрозуміти його політичну сутність. Справа в тому, що в російських ЗМІ з початком української кризи дуже сильно і досить твердо стали ототожнювати націоналізм з фашизмом. Між ними поставлений знак рівності. І тому будь-які національні рухи в Україні, ну і, напевно, в усьому пострадянському просторі, сильно ототожнюються з фашизмом. Білоруська влада активно намагається показувати ті політичні сили, які виступають з національних позицій в Україні, як фашистські.


Білоруський журналіст Віталій Циганков: Останні місяці ми спостерігаємо ознаки якоїсь компанії, атаки на білоруських добровольців, які воювали на Донбасі за територіальну цілісність України.

З українських добровольців саме батальйон «Азов» найбільш часто звинувачується
Віталій Циганков

Знайти людей з найбільш радикальними поглядами дуже легко з обох сторін. З українських добровольців саме батальйон «Азов» найбільш часто звинувачується в правому радикалізмі. Цілком можливо, що там можуть дійсно бути добровольці з націоналістичними, крайніми правими поглядами.

Тобто найрізноманітніших людей вистачає і з того, і з того боку. Але вибір влади в тому, яку людину знайти і що винести на суд громадськості. Неодноразово на Радіо Свбода були інтерв’ю з проросійськими найманцями, які вільно приїжджали в Білорусь, які навіть повідомляли, що розмовляли зі слідчими спокійно, по-братськи, і ніхто їх не збирається судити. Тобто ми маємо таку кампанію білоруської влади, підтримувану ідеологічно, саме проти добровольців, які воювали на українському боці.

Повний текст матеріалу на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG