Доступність посилання

ТОП новини

Суд над колишніми беркутівцями: адвокат назвав обвинувачення неправильно сформульованими


На суді у справі п’яти колишніх працівників спецпідрозділу «Беркут», обвинувачених у розстрілі активістів Майдану 2014 року, адвокати підсудних заявили, що дані, наведені в обвинувальному акті, не містять доказів, які б підтверджували участь у вбивствах саме їхніх підзахисних.

«Обвинувачення сформульовані неправильно, неконкретно, і в результаті обвинувальний акт містить суперечливі дані, що значно ускладнює захист прав наших підзахисних. Тому що навіть практикою Європейського суду з прав людини встановлено, що обвинувачення повинно бути конкретним, щоб кожен обвинувачений знав, від чого він захищається», – заявив адвокат Ігор Варфоломєєв.

За його словами, п’ятеро присутніх на суді колишніх беркутівців не стріляли в активістів на Інститутській.

У Святошинському суді міста Києва почався розгляд по суті справи проти п’яти колишніх працівників спецпідрозділу «Беркут»: Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року.

Розгляд почали з зачитування обвинувального акту. Клопотання про це подали адвокати колишніх спецпризначенців. Його загальний обсяг – близько 400 сторінок. І хоч два прокурори позмінно зачитували документ упродовж 4 годин, вони встигли озвучити лише чверть тексту. Обвинувальний акт продовжать зачитувати 19 травня.

П’ятьом колишнім беркутівцям інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство 48 осіб та завдання тілесних ушкоджень ще 80 активістам.

Усього, як пояснив прокурор Генеральної прокуратури України Яніс Сімонов, вдалось ідентифікувати 25 правоохоронців, які стріляли на Інститутській. 20 із них зараз у розшуку.

«Стосовно Аброськіна, Зінченка і деяких інших осіб у нас є беззаперечні докази, а саме – відео. Тому що деякі балаклави були зняті, і через це частину обличчя було видно. Ми можемо ідентифікувати, що саме ці особи вчиняли відповідні дії. Однак наголошую, що обвинувачення інкримінується як попередня змова у вчиненні умисних убивств всьому підрозділові», – розповів прокурор.

Колишні беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін перебувають під арештом із березня-квітня 2014 року. Їх обвинувачують у вбивстві 39 майданівців 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві.

У січні 2015 року Генпрокуратура передала обвинувальний акт до суду, сторона обвинувачення вимагає Зінченкові та Аброськіну найвищої кари – довічного позбавлення волі.

У вересні 2014 року колишній командир роти «Беркута» Дмитро Садовник, якого також підозрюють у розстрілі 39 майданівців, утік із-під домашнього арешту, його оголосили в розшук.

У лютому цього року суд об’єднав кримінальні провадження щодо колишніх працівників спецпідрозділу «Беркут» Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янишевського, обвинувачуваних у розстрілі 48 активістів Євромайдану, з провадженням щодо Зінченка і Аброськіна.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG