Доступність посилання

ТОП новини

Коли українці дочекаються прогнозованих Гройсманом тисячі євро зарплати?


«Максимум, на що можуть розраховувати українці – це зарплата від 300 до 500 євро за 20 років такого повільного поступального росту»

Київ – Середню зарплату у тисячу євро обіцяє українцям прем’єр-міністр Володимир Гройсман. В України є для цього потенціал, заявив він напередодні, презентуючи проект плану дій уряду. Певне зростання рівня зарплат сьогодні констатують деякі HR-фахівці та Міністерство фінансів. Економісти однак зазначають, що прогноз Гройсмана реалістичний хіба що за 20 років активних і всебічних реформ.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив серед пріоритетів діяльності свого уряду стабілізацію економіки, якої він планує досягти, насамперед, через реформу державних фінансів і податкової системи, прозору приватизацію деяких державних підприємств та протидію корупції. Так він має намір досягти підвищення добробуту українців.

Маючи колосальний потенціал, природні ресурси, при розумному, якісному управлінні, Україна може досягнути цих показників
Володимир Гройсман

«Якщо ми подивимось на наших європейських партнерів, ми бачимо, що середня заробітна плата в цих країнах – наприклад, у Польщі або в Словаччині – дорівнює приблизно тисячі євро, коли в Україні це – близько 150-170 євро. Ми розуміємо, що, в принципі, маючи колосальний потенціал, природні ресурси, при розумному, якісному управлінні, Україна може досягнути цих показників, і це буде означати, що ми станемо конкурентними, а люди почнуть отримувати можливості для якісного життя», – заявив прем’єр 19 травня.

Якихось конкретних термінів досягнення цих цілей він не називає.

У 2016-му роботодавці підвищуватимуть зарплати – Брицька

Прожитковий мінімум в Україні з 1 травня становить 1399 гривень, а мінімальна зарплата – 1450 гривень.

За даними Міністерства фінансів, у березні середня зарплата по Україні становила 4920 гривень (172,7 євро). Це більш ніж на 7% вище, аніж у лютому. Територіально найбільше отримують у Києві, а найменше – у Чернівецькій області.

Один із засновників рекрутингової компанії Work.ua Артур Міхно в інтерв’ю «Українській правді» заявив про те, що за рік рівень зарплат як у вакансіях, так і в резюме зріс на чверть.

У 2015 році зарплати офісних працівників зросли на 15-20%, це у певному сенсі – прорив, бо 2014-го ситуація була значно гірша, і роботодавці не поспішали підвищувати оплату праці, розповіла Радіо Свобода директор із маркетингу рекрутингової компанії «Head Hunter – Україна» Ірина Брицька.

Ми ходимо до магазинів, на базар, всі ми щось купуємо і розуміємо, що якщо зарплата залишатиметься на тому ж місці, це не допоможе нам вижити
Ірина Брицька

«Ця тенденція збережеться. У 2016 році роботодавці будуть підвищувати зарплати, – прогнозує вона. – Пов’язано це із тим, у першу чергу, що зростають зарплатні очікування у співробітників. Звісно, всі ми ходимо до магазинів, на базар, всі ми щось купуємо і розуміємо, що якщо зарплата залишатиметься на тому ж місці, це не допоможе нам вижити».

Водночас, експерт зазначила про те, що названа главою уряду зарплата, на сьогодні доступна IT-фахівцям та управлінцям.

Тисяча євро зарплати можливе при п’ятикратному зростанні ВВП – Найман

Досягнути рівня середньої зарплати у тисячу євро можна, якщо ВВП України зросте уп'ятеро, вважає фінансовий аналітик Ерік Найман. На його думку, це перспектива на двадцять років за умови активних реформ. Повинна змінитися уся система, додає експерт.

Максимум, на що можуть розраховувати українці – це зарплата від 300 до 500 євро за ці 20 років такого повільного поступального росту
Ерік Найман

«Якщо продовжиться теперішня тенденція, то максимум, на що можуть розраховувати українці – це зарплата від 300 до 500 євро за ці 20 років такого повільного поступального росту», – зауважує він.

Водночас рівень зарплат не обов’язково є показником добробуту у державі, вважає економіст Борис Кушнірук. За його словами, якщо згадати зарплати, які люди мали до кризи у 2007-2008 році, то така сума була цілком реалістична для багатьох українців, але це було результатом не продуктивності праці, а великих інвестиційних і кредитних коштів, які заходили в Україну. На найближчі декілька років для України прогноз прем’єра є неможливим для виконання, але певне зростання зарплат ми побачимо, переконаний Кушнірук.

Номінальні доходи в гривнях будуть зростати, а курс долара буде стояти до гривні. До чого це призведе? До того, що номінально наша зарплата в доларах виросте. Як вона впала в рази, так вона поступово потім буде рости
Борис Кушнірук

«Номінальні доходи в гривнях будуть зростати, а курс долара буде стояти до гривні. До чого це призведе? До того, що номінально наша зарплата в доларах виросте. Як вона впала в рази, так вона поступово потім буде рости, – прогнозує економіст. – Так було у 98-му році, коли був обвал курсу гривні до долара з 1,7 до 5,3. Потім протягом десяти років курс не падав. І ось у нас номінально росли зарплати у доларовому еквіваленті».

Однак, за його словами, якщо так само зростатимуть борги – як корпорацій, так і держави – на Україну може чекати нова криза.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG