Доступність посилання

ТОП новини

Зарплати у 2016 році будуть потроху зростати – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

«Українці хотіли б отримувати щось схоже на 1000 євро» – експерт ринку праці про очікування громадян

У 2016 році зарплати українців зростатимуть, однак позначки в тисячу євро, як анонсував прем’єр-міністр Володимир Гройсман, не сягнуть. у цьому переконана директор із маркетингу рекрутингової компанії «Head Hunter – Україна» Ірина Брицька. Хоч у суспільстві і є такі запити, однак до цього поки не готові українські роботодавці, додає вона. Про тенденції щодо оплати праці, найбільш оплачувані професії та кількість вакансій експерт розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Розкажіть, будь ласка, які зараз тенденції щодо працевлаштування і оплати праці? Як ситуація змінювалась останнім часом?

– Якщо говорити про заробітну платню, щоб бути більш показовими, варто сказати про те, що в 2015 році у офісних працівників вони зросли на 15-20%. Це звісно, вже певний прорив, бо 2014 році все було набагато сумніше і в особливо кризові часи роботодавці не поспішали підіймати зарплати. І варто додати, тенденція у 2016 році достатньо позитивна, тому я погоджуся, що зарплати дійсно потроху зростатимуть.
В першу чергу зростають зарплатні очікування шукачів роботи, співробітників, бо, звісно, всі ми ходимо на ринок і розуміємо: якщо зарплати будуть стояти на місці, то це не допоможе нам вижити. Ринок праці, економічна ситуація в країні вимагають того, щоб заробітна плата потроху підвищувалася.

– В регіональному розрізі: наскільки відрізняються зарплати і різниця взагалі відчутна?

Найвищі зарплати зараз у Києві: середня заробітна плата в офісних працівників у 2015 році була в межах 6-7 тисяч гривень, тоді як в регіонах – на рівні близько 4 тисяч

– Найвищі зарплати зараз у Києві. Мені простіше говорити про офісних працівників, а в них середня заробітна плата у 2015 році була в межах 6-7 тисяч гривень, тоді як в регіонах середня заробітна плата була на рівні близько 4 тисяч гривень.

– Зараз на ринку попит на які професії найвищий і найбільш оплачуваний?

– Найменше постраждали від кризи і мають найцікавіші зарплати, які до того ж індексуються, звичайно, ІТ-спеціалісти. Цей ринок у нас дуже активно розвивається. У нас не вистачає високоякісних спеціалістів у цьому секторі, тому там точиться боротьба роботодавців за хороших спеціалістів і відповідно там є інвестиції і ця робота добре й оплачується.

– З огляду на запити роботодавців і запити тих, хто шукає роботу, як Ви гадаєте – можна говорити про те, що середня зарплата в 1000 євро –реальна в найближчій перспективі? Чи готові, зрештою, роботодавці стільки платити?

Суму від 20 до 25 тисяч гривень назвали достатньою для гідного проживання в Україні більша частина населення

– Ні, звісно, роботодавці не готові зараз стільки платити. Якщо ж говорити про кандидатів, про тих, хто шукає роботу, то так – вони хотіли б отримувати щось схоже на ці гроші. Ми проводили опитування і ставили питання: яку заробітну плату ви вважаєте гідною в Україні, щоб добре жити. Якраз приблизно цю суму – від 20 до 25 тисяч гривень і назвали достатньою для гідного проживання в Україні більша частина населення. І я хочу звернути увагу на те, що зарплату від 5 тисяч гідною назвали тільки 2% населення, тобто це якраз той середній рівень зарплати в Україні, який існує зараз.

Якщо говорити про те, чого хочуть шукачі роботи і що можуть дати роботодавці, то в різних сферах пропонують по-різному, але рівень від 20 тисяч гривень – це той середній рівень, який пропонують скоріше на управлінські посади роботодавці.

– Скільки людей зараз шукають роботу?

На ринку праці почали з’являтися вакансії і такий спад активного пошуку роботи є, він відбувся за цей рік

– Мені простіше сказати скільки людей припадає на одну вакансію. Середній показник – це приблизно чотири людини на одну вакансію. Зауважу, що на сьогодні це достатньо непоганий показник, тому що на початку 2015 року, у лютому, показник досягав 7-8 людей на робоче місце. І знову ж таки, це свідчить про те, що на ринку праці почали з’являтися вакансії і такий спад активного пошуку роботи є, він відбувся за цей рік.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG