Доступність посилання

ТОП новини

Доброчесність суддів аналізуватиме відповідна громадська рада – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Важлива участь громадськості в процесах добору, щоб політичні сили не пропихали своїх суддів на посади»

Запропоновані президентом зміни до Конституції в частині судової реформи дають шанс на оновлення судової системи та зміцнення незалежності суддів. Про це заявив експерт «Центру політико-правових реформ» і «Реанімаційного пакету реформ» у галузі судоустрою Роман Куйбіда в ефірі Радіо Свобода.

Доброчесність суддів аналізуватиме відповідна громадська рада – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Загалом зміни до Конституції дають шанс для нормальної судової реформи

– Поки що впевнено можна говорити тільки про внесення змін до Конституції, тому що зміни до закону про судоустрій поки що не внесений до парламенту. Принаймні, на сайті парламенту його немає. Загалом зміни до Конституції дають шанс для нормальної судової реформи. Так, там є деякі речі, які викликають заперечення, але переважно шанс для оновлення для судової системи і для зміцнення незалежності суддів ці зміни дають.

– Тобто нормальна судова реформа, як Ви зазначили, – це зміна суддів і їх незалежність?

– Я не кажу про зміну суддів, це оновлення суддівського корпусу. Це означає, що ті судді, які працювали доброчесно, повинні залишитися на посадах, а також на вакансії повинні бути дібрані нові люди.

– Ваш колега з «Реанімаційного пакету реформ» Михайло Жернаков у матеріалі для «Дзеркала тижня» зауважує імовірність узалежнення суддів від президента. Що Ви про це думаєте: чи можуть на зміну «суддів Януковича» з’явитися «судді Порошенка»?

Завжди політики, різні політичні сили, спрямовують багато зусиль на те, щоб пропхати своїх людей на посади

– Такий ризик є. І завжди політики, різні політичні сили, спрямовують багато зусиль на те, щоб пропхати своїх людей на ці посади. Але якби вони змінили трохи свою тактику, наприклад, обрали тактику не допустити на посади людей, які пропихають інші політичні сили, це б дало дуже гарний результат. Тут дуже важлива участь громадськості в процесах добору, щоб такого не було, що якісь політичні сили пропихають своїх якихось судів на ці посади.

– Тобто громадськість зможе впливати на рішення Вищої ради правосуддя?

Представники фахової громадськості зможуть робити висновки стосовно того, що той чи інший суддя, який працював на тій чи іншій посаді, відповідає критеріям доброчесності чи ні

– За імплементаційним законопроектом, який поки що тільки розглядався на Раді з питань судової реформи, не знаю, чи в тому вигляді він буде внесений до парламенту, – там передбачено створення громадської ради доброчесності. Це представники фахової громадськості, які зможуть робити висновки стосовно того, що той чи інший суддя, який працював на тій чи іншій посаді, відповідає критеріям доброчесності чи ні. І ті висновки будуть обов’язкові для розгляду кваліфікаційної комісії суддів.

– А що Ви думаєте про анонсоване створення антикорупційних судів, наскільки ця ініціатива може бути ефективною на Вашу думку?

– Йдеться про створення одного антикорупційного суду як суду першої інстанції. Скарги апеляційні переглядатиме новий Верховний суд, тобто йдеться про дворівневу систему антикорупційних судів. Цим імплементаційним проектом, який розглядала Рада з питань судової реформи, передбачено таку модель. Єдине, там остаточно не було визначено механізм формування антикорупційного суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG