Доступність посилання

ТОП новини

Рада підтримала законопроект щодо управителів багатоквартирних будинків замість ЖЕКів


©Shutterstock
©Shutterstock

Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому законопроект № 4680 про зміни до законодавства щодо особливостей здійснення права власності в багатоквартирному будинку. За проголосували 259 депутатів за мінімально необхідних 226.

Співавтор законопроекту, народний депутат від «Самопомочі» Альона Бабак наголосила, що законопроект дає змогу продовжувати реформувати житловий сектор, відмовлятися від монополії ЖЕКів та формувати інститут управителів будинків, яких обирають самі їхні мешканці.

«Завдяки попереднім змінам до законодавства, в Україні за рік збільшилася кількість об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на 20%, лише за перший квартал – на 1000 більше. Закликаю продовжувати, не відтерміновувати реформу. Нюанс нового законопроекту: мешканці можуть змінити управителя будинку достроково, якщо обрали нового управителя, або створили ОСББ», – сказала Бабак.

Щоб не було колапсу обслуговування будинку, уточнює депутат, перехід повноважень від одного управителя до іншого може тривати до двох місяців.Конкурси на призначення управителів будинків мають відбутися в Україні починаючи з першого липня, уточнюють автори документа.

Фракції коаліції погоджуються з тим, що законопроект дасть змогу поліпшити якість обслуговування житла та модернізувати будинки, зокрема і для зменшення енергоспоживання.

Між тим, позафракційний депутат Андрій Іллєнко закликав закрити прогалини у законодавстві, зокрема, врегулювати діяльність житлово-будівельних кооперативів та надати їм змогу створювати ОСББ.

Частина депутатів, підтримуючи законопроект про управителів житлом та ОСББ, визнають, що ця реформа матиме шалений опір місцевої влади у частині українських міст, оскільки частина місцевих посадовців зацікавлена зберегти систему ЖЕКів та пов’язані з ними корупційні схеми.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, зі свого боку, очікує, що новий закон щодо ОСББ і управителів будинків призведе до зростання квартплати для громадян.

XS
SM
MD
LG