Доступність посилання

ТОП новини

ЄС шукає вихід із глухого кута «мінського процесу»


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Захід має відкинути будь-які зусилля Росії вирішувати долю держав-сусідів – експерт

Брюссель – Росія та Європейський союз: як жити далі? Такі питання виникають нині у багатьох західних експертів. Об’єднаними зусиллями аналітики Брюсселя та Берліна створили своєрідну «дорожню карту» західної політики щодо Москви. Їхні основні відповіді на виклики Кремля є такими: санкції Заходу мають тривати, східним сусідам варто відкрити європерспективи, а «Мінську» слід знайти гідну альтернативу.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Європейська безпекова криза, створена агресією та незаконною анексією Криму Росією, дуже вдарила по відносинах Євросоюзу із Москвою, – констатують у Брюсселі. І попри те, що деякі держави Заходу поринули у пошуки прагматизму в цій ситуації, дипломатія ЄС заявляє, що послаблювати санкційний тиск на Росію немає можливості, адже Мінські угоди не виконані, а саме вони є передумовою скасування західних ембарго. Представниця відділення Росії при Європейській дипломатичній службі Клод Верон-Ревіль теж звертає увагу на те, що підстав для послаблення санкцій наразі немає.

«Чітко видно, що на сьогодні складно навіть уявити, що повна реалізація «мінська» може бути здійснена до часу завершення дії санкцій, тобто, до кінця липня. Отже, висновок такий: потрібно робити більше. Чи зацікавлений ЄС у санкціях? – Відповідь зрозуміла: треба жертвувати в ім’я безпеки на нашому власному континенті», – каже дипломат.

Створити щось на зразок списку положень, на яких ґрунтуватиметься подальше російсько-європейське співіснування, спробували політичні аналітики з двох провідних центрів Брюсселя та Берліна.

Німець Штефан Майстер, голова програми Східної Європи у Центрі Роберта Боша пояснює Радіо Свобода, що ЄС та США мають дохідливо заявляти Москві, що відносини з нею залежатимуть від поваги до міжнародного права та суверенітету сусідів.

«Продовження санкцій – це питання довіри до ЄС і безпеки на континенті» – Ґрант

«Західні країни мають відкинути будь-які зусилля Росії самій вирішувати долю держав-сусідів, – вважає Майстер. – Слід тримати санкції аж до повного виконання «Мінська» і бути готовими їх посилити, якщо ці угоди не реалізуються, або російська підтримка сепаратистів зростатиме. Треба також припинити російську корупцію по всьому Євросоюзові».

Експерт додає, що відносно України та інших держав східної Європи ЄС мусить проводити політику «відкритих дверей», надавши українцям перспективу членства. Водночас, із Києвом розмова має бути відвертою: необхідне впровадження реформ, побудова ЄС у себе вдома і не забувати, що небезпека чатує не лише зовні, а й всередині держави.

Тим часом Ґрант Костанян із Центру європейських політичних досліджень переконаний, що продовження санкцій, це питання довіри до ЄС та безпеки на континенті.

Водночас, аналітик пропонує свою ревізію «Мінська», та ухвалення альтернативної угоди, щоб хоч якось його зрушити з місця. При цьому, першим пунктом має бути повне припинення вогню. Далі – розміщення тисячі спостерігачів ОБСЄ з міцним мандатом вздовж українсько-російського кордону. Потім, обмін полоненими. І тільки тоді, коли безпекова ситуація на Донбасі дещо нормалізується, думати про вибори. Нарешті, каже Костанян, вносити зміни до Конституції України та проводити децентралізацію можна буде тільки тоді, коли Україна отримає повний контроль над своїми кордонами.

Перед агресією Росії США закликають ЄС триматися разом

Водночас, головний координатор санкційної політики Державного департаменту США Данієл Фрід висловив упевненість, що Європейський союз збереже санкції щодо Росії, доки вона не виконає мінських домовленостей.

Збитки, які несе через ці санкції сам Захід, є ціною боротьби проти російської агресії, сказав він в інтерв’ю Радіо Свобода під час перебування у столиці Чехії Празі – туди він прибув у перебігу тижневих відвідин чотирьох держав Середньої Європи з метою зміцнити їхню підтримку режимові санкцій.

При цьому, наголосив Фрід, «санкції можуть обходитися дорого, та, на щастя, європейські країни потерпіли від них значно менше, ніж то змальовує російська пропаганда».

За його словами, деякі країни зазнали більших втрат, інші менших, та й компанії зі США теж потерпіли. Тому, сказав Фрід, «нам треба триматися разом… це ціна, яку ми всі маємо заплатити, якщо хочемо успішно вистояти перед російською агресією».

Координатор санкційної політики США високо оцінив виступ на міжнародному економічному форумі в Санкт-Петербурзі в Росії президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера – той твердо виступив за збереження санкцій до повного виконання Росією мінських домовленостей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG