Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі стартують щорічні українсько-американські навчання «Сі Бриз»


Минулорічні навчання «Сі Бриз», фото ілюстраційне
Минулорічні навчання «Сі Бриз», фото ілюстраційне

Стартували 15-ті українсько-американські навчання «Сі Бриз-2016». Відпрацювання військових маневрів заплановані у північно-західній частині Чорного моря: Одеській і Миколаївській областях. Українські та американці військові навчатимуться, як ефективно проводити багатонаціональні операції з безпеки у кризовому регіоні за стандартами НАТО.

Етап підготовки до 15-х українсько-американських воєнних навчань «Сі Бриз-2016» був насиченим. Представники офіцерського складу Військово-морських сил України прослухали теоретичний курс з планування операцій за стандартами НАТО. Лекторами виступили представники Командно-штабного коледжу ВМС США. Крім того, військові підвищували свої знання у наданні медичної допомоги в бойових умовах та вивчали курс лідерства.

Напередодні старту «Сі Бриз» кораблі Військово-морських сил України вийшли в море для перевірки технічної готовності.

«Кораблі, сили і війська повністю готові до виконання завдань навчання», – заявив заступник командувача ВМС України з бойової підготовки, капітан 1-го рангу Олексій Неїжпапа.

В Одесі та інших місцях проведення навчань вже облаштовуються іноземні учасники, розгортається польовий табір берегового компоненту тощо.

Цього року «Сі Бриз» розширив свою «географію» та напрямки навчання.

«Окрім дій у морі понад 25 кораблів, катерів і суден забезпечення від України, США, Туреччини і Румунії, окрім авіаційної складової, більш широким, ніж у попередні роки, буде діапазон дій берегового компоненту та робота багатонаціональної тактичної групи», – повідомив тимчасовий виконувач обов’язків першого заступника командувача ВМС України, капітан 1-го рангу Роман Гладкий.

За його словами, відпрацьовуватимуть морське та повітряне десантування, дії артилерії під час проведення протидесантної оборони, подолання водної перешкоди із залученням інженерних підрозділів, спеціальні дії із забезпечення безпеки на приморському напрямку, повітряне прикриття висадки десанту.

Навчання будуть проводитися у Міжвидовому центрі підготовки підрозділів у Миколаївській області та на півдні Одеської області.

Як зазначають у Міністерстві оборони, головний акцент робитимуть на відпрацюванні організації планування та підготовки багатонаціональної операції і спільні дії під час проведення багатонаціональної операції з безпеки у кризовому регіоні за стандартами НАТО.

«Сі Бриз» може покращити взаємосумісність між ВМС України і флотами країн-членів НАТО

Події у Туреччині додатково актуалізували тему цьогорічних навчань, а саме планування та проведення міжнародної миротворчої операції у кризовому районі. Керівники робочих груп зауважують, що саме «Сі Бриз» покликаний покращити взаємосумісність між ВМС України і флотами країн-членів НАТО та країн-партнерів, а також підвищити рівень довіри і безпеки у Чорноморському регіоні.

Тим часом за дорученням Петра Порошенка через події у Туреччині Державна прикордонна служба України посилила охорону державного кордону, особливо морської його ділянки. За ситуацією у територіальному морі та районах морської економічної зони посилено спостерігають. Морська охорона та прикордонна авіація у стані підвищеної готовності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG