Доступність посилання

ТОП новини

Яворівський полігон має шанс стати базою НАТО?


Під Львовом тривають масштабні військові навчання (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Львів – 1800 військовослужбовців країн НАТО і України беруть участь у військових навчаннях «Репід Трайдент 2016», що завершиться 8 липня на Яворівському полігоні. Шостого липня за тренуваннями спостерігали високопоставлені військові посадовці з 20 країн світу. Які очікування у військових від саміту НАТО, що відбуватиметься днями у Варшаві? Як натовські навчання і військовослужбовці впливають на спосіб мислення українських колег і організацію військового полігону?

​Військовослужбовець Збройних сил України Андрій із Тернопільщини воює на Донбасі з весни 2014 року. Він пішов служити у першу хвилю мобілізації. Вперше бере участь у натовських навчаннях.

Американські та інші військові НАТО дуже добре підготовлені. Все мені цікаво. Не можна навіть порівняти, що було і як тепер змінилась армія

«Хочу поділитись досвідом і навчитись в американських, канадських колег, багато країн. Американські та інші військові НАТО дуже добре підготовлені. Все мені цікаво, зовсім не так організовано, як під час підготовки на наших полігонах. Ось зараз ми маємо цікаве завдання – вибити противника з висоти, висота дозволяє прострілювати повністю фланг, зайняли окопи противника. Зайняли будівлі, організували кругову оборону. Таких операцій на сході немає, це було у 2014-му, а зараз діють Мінські домовленості. Якби так діяли, то все було б по іншому, хоча і ця тактика не є нова. Вона часів Другої світової війни, треба багато чого змінювати, особливо, коли зараз бракує людей на сході», – розповідає боєць.

Але два роки тому Андрій і його побратими не мали такого досвіду, як нині, їм бракувало знань з тактичної підготовки. А завдання виконували дуже складні, бракувало зброї, одягу.

«Коли я служив на строковій службі, то замітав територію, тому не знав нічого, нас ні за що не мали. Тепер у мене келаровий шолом, бронежилет, це дали Збройні сили, рукавиці сам купив. А на початках каска в дірках була. Не можна навіть порівняти, що було і як тепер змінилась армія. Ми під час навчань проживаємо у наметах, але є де помитись, їсти ходимо у центральне містечко разом із натовськими солдатами. Таке має бути на кожному полігоні. А не так, як на сході, в окопах шукай місце, щоб переночувати. Умови перебування впливають на моральний стан бійця, коли у жахливий умовах місяць, то все вже поперек горла, не хочеться себе проявляти, падає моральний дух, починають пити», – каже боєць.

Від саміту НАТО очікують позитивних рішень для України

Під час натовський навчань «Репід Трайдент» військовослужбовці відпрацьовують сценарій, схожий до ситуації на Донбасі. На цей раз була застосована і військова авіація. Начальник Академії Сухопутних військ імені Сагайдачного, генерал Павло Ткачук наголошує, що натовські навчання змінюють ментальність українських військовослужбовців, а також впливають на організацію полігону, ставлення до українських воїнів.

Кожна війна має інший характер і вимагає іншої тактики, потрібно творчо думати, ухвалювати творчі рішення
Павло Ткачук

«До початку війни на сході ми діяли згідно зі статутами, на цих полігонах, створених в СРСР, застосовуючи тактику 1941-1942 років, наступ справа, зліва. Але з 50-х років почались різні гібридні війни, локальні, кожна війна має інший характер і вимагає іншої тактики, потрібно творчо думати, ухвалювати творчі рішення, застосовувати навики. Сьогодні у нас йде війна, агресія Росії очевидна, ми вчимось в американців, а вони у нас, щоб набрати досвіду у тій війні, що йде», – зауважив генерал Павло Ткачук.

Українські військовослужбовці та представники країн НАТО мають великі очікування щодо рішень на саміті НАТО у Варшаві. «Наші очікування позитивні і ми надіємось, що рішення будуть ухвалені на користь України», – зазначив заступник командувача Сухопутними військами ЗСУ, генерал-лейтенант Руслан Хомчак.

Це призведе до наближення України до НАТО
Тімоті МакГуаєр

Спільні навчання українських військовослужбовців і натовських важливі передусім для військових підрозділів, які вчаться діяти скоординовано, каже заступник командувача сухопутних військ збройних сил США, генерал майор Тімоті МакГуаєр. «Чим більше ми проводимо таких навчань, тим ми покращуємо нашу взаємну приязність і відпрацьовуємо навики, краще братимемо участь у спільних операціях, це призведе до наближення України до НАТО», – зауважив американський генерал.

Сьогодні Україна відчуває підтримку НАТО як у матеріальному, так і моральному плані. На рішення саміту НАТО очікують на сході країни. Військовий експерт Володимир Гулима сподівається, що на саміті буде підтверджено те, що ал’янс надалі підтримує Україну, буде названо основні загрози у світі.

«Головне, що НАТО переходить до політики стримування і діалогу, а це такий сигнал, що Росія таки добилась свого і НАТО розуміє її дії, як певні загрози. Має перебудовувати свою безпеку, а це збільшення кількості військовослужбовців, посилення співпраці з Україною, наближення до східного кордону. Головним наслідком саміту НАТО буде те, що ця організація отримає юридичні підстави для надання нам матеріальної та іншої допомоги», – каже експерт.

Серед військових є припущення, що Міжнародний центр миротворчості та безпеки на Львівщині може стати базою НАТО. Адже це найбільший полігон у Європі. Завдяки проведенню натовських навчань, на Яворівському полігоні поліпшується інфраструктура.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG