Доступність посилання

ТОП новини

У Росії примусово лікують активіста, який розчарувався в «русском мире» і підтримав цілісність України


Олександр Валієв

Челябінський суд Росії продовжив ще на шість місяців термін примусового перебування в психіатричній лікарні місцевого жителя Олексія Морошкіна. У листопаді минулого року засновник групи в мережі «ВКонтакте» був визнаний винним у закликах до порушення територіальної цілісності Росії і поміщений в медичний заклад закритого типу. Сім'я і захист стверджують, що Олексій Морошкін абсолютно здоровий, а правозахисний центр «Меморіал» вже назвав уральського «сепаратиста» політв'язнем.

Олексій Морошкін, більш відомий в інтернеті під іменем Андрій Брейва, привернув увагу російських правоохоронних органів після того, як створив у соціальній мережі «ВКонтакте» групу «За Україну, що бореться! За вільний Урал!». Це сталося на початку травня 2014 року – після повернення Морошкіна з території України, куди він ще на початку березня поїхав «відстоювати» Крим (ще до його анексії Росією) від українських націоналістів, які нібито «загрожували жителям півострова».

Морошкін не приховував, що після Криму він поїхав до Харкова штурмувати обласну адміністрацію, потім брав участь на боці проросійських сепаратистів у боях в Донецьку і навіть вступив в батальйон «Восток», що входить до складу угруповання бойовиків «ДНР». Але пізніше, розчарувавшись в «русской весне», він почав виступати на підтримку України. І з російського «націоналіста» перетворився на «уральського сепаратиста», який пропагує ідею «Уральської демократичної революції» для створення «Уральської народної республіки».

Нариси Морошкіна в інтернеті на цю тему прочитали в обласному управлінні Федеральної служби безпеки Росії, після чого в серпні 2015 року до нього прийшли з обшуком. Прокуратура порушила кримінальну справу за частиною 2 статті 280 Кримінального кодексу Росії – «публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації».

«В його міркуваннях не було ніяких закликів до насильства, – каже мати Олексія Тетяна Моршкіна. –- Він вважав, що є свобода слова, тому й розмірковував на цю тему».

Певний час Олексій провів в СІЗО, а потім призначена судом експертиза дійшла висновку, що у нього параноїдна шизофренія з «маячнею реформаторства релігійного спрямування». Але приводом до цього висновку став його онлайн-проект «Церква челябінського метеорита», про який преса писала в 2014 році.

На думку Тетяни Морошкіної, діагноз її сину поставили необґрунтовано: «Церква Челябінського метеорита» – це віртуальний сатиричний проект, який вони придумали разом з журналістами Lifenews і який далі художнього твору не пішов. А його звинувачують в релігійній маячні реформаторського штибу. Я не згодна, що він потребує примусового лікування, я взагалі не згодна з цим діагнозом, який був поставлений йому 31 серпня 2015 року. Я вважаю його необґрунтованим, тому що він був поставлений на амбулаторній експертизі-п'ятихвилинці, там протягом п'яти хвилин бесіда ведеться одним фахівцем».

Ми намагалися заявити, щоб йому призначили повторну експертизу, нам суд відмовив
Тетяна Моршкіна

«Ба більше: в матеріалах цієї експертизи присутні помилкові дані, – продовжує мати Олексія. – Припустимо, лікар визначає це захворювання як хронічне – спираючись на абсолютно неправдиву інформацію, що в підлітковому віці синові був виставлений діагноз «уповільнена шизофренія», і що він в школі був на домашньому навчанні. Хоча є довідки, які спростовують це, – він дійсно був на індивідуальному навчанні, але через ревматизм. Ми намагалися заявити, щоб йому призначили повторну експертизу, нам суд відмовив».

Адвокат Морошкіна Андрій Лєпьохін готовий організувати незалежну експертизу, але медичні документи підзахисного йому не показують і зустрічатися з ним не дозволяють: «Намагаємося отримати ці медичні документи, нам поки лікарня відмовляє, незаконно відмовляє, не дає зустрічатися з ним. Лікар в суді говорила, що людина не є небезпечною, він вчинив злочин в інтернеті, і вона була згодна перевести його на амбулаторне лікування. Але він там щось зробив. Це сталося в ситуації, коли я зробив запит медичних документів, і заступник головлікаря з експертної діяльності, яка підписує всі ці експертизи та акт для продовження заходів медичного характеру, мене просто вигнала. Вона сказала: «Адвокат не має права нічого у мене запитувати, ніякі медичні документи».

«Вони спочатку вмовляли його відмовитися від того, щоб він поїхав на суд, – продовжує адвокат. – Тобто лікарі пацієнту кажуть: «Та навіщо тобі їхати, там все одно все вирішено». Ми з ним розмовляли, він в суді це розповів. Ми домоглися, щоб його туди привезли. Як тільки він заявив, що хоче на суд, як тільки ми зробили запит документів, прямо в цей же день щось сталося. Спровокували вони його чи ще щось. Лікар каже: це загострення психозу. Мовляв, він хотів забрати ключ у санітарки, щоб вона випустила його – на прогулянку, чи що...

За словами адвоката, зараз Морошкіну призначили нейролептики, що, втім, не завадило йому дати свідчення в суді, в яких він заявив, що зазнає примусового лікування через свої погляди.

«Зараз він, з його слів, готовий відсидіти, – говорить Андрій Лєпьохін. – Мовляв, я б краще відсидів і вийшов, ніж отримувати тут ліки, які невідомо до чого призведуть».

Адвокат і мама Олексія Морошкіна оскаржуватимуть рішення суду щодо продовження перебування в стаціонарі. На умови утримання Олексій особливо не скаржиться і все ж вважав би за краще, щоб «лікування» тривало вдома.

У лікарні некомфортно в тому плані, що там майже тюремний режим. Тобто палата, коридор, їдальня. Більше ніяких пересувань немає
Тетяна Морошкіна

«У лікарні некомфортно в тому плані, що там майже тюремний режим, – розповідає Тетяна Морошкіна. – Тобто палата, коридор, їдальня. Більше ніяких пересувань немає. За весь час виводили, можливо, разів три або чотири. За літній період. Взимку взагалі не виводять. Почали виводити тільки в кінці травня або в червні, і не в усі дні».

11 липня правозахисний центр «Меморіал» визнав Олексія Морошкіна політв'язнем. На думку правозахисників, він постраждав за опозиційну діяльність та наявність власної політичної позиції.

Раз немає доказів, що він застосовував щодо когось якийсь фізичний тиск, насильство, то він не може утримуватися під вартою і повинен бути звільнений
В'ячеслав Феропошкін

«Ця стаття, за якою він визнаний винним і утримувався під вартою, – вона політична, ув'язнюють людину за висловлювання своїх політичних поглядів щодо устрою держави, – вважає активіст «Меморіалу» В'ячеслав Феропошкін. – Ми вважаємо, що сепаратизм не може і не повинен каратися кримінально. Це легальна політична боротьба, висловлення своєї думки. Ніде не наводиться жодних обґрунтувань, що його як хворого треба утримувати за ґратами. Ми вважаємо, що раз немає доказів, що він застосовував щодо когось якийсь фізичний тиск, насильство, то він не може утримуватися під вартою і повинен бути звільнений».

У соціальній мережі «ВКонтакте» і сьогодні існує група з назвою, аналогічною тій, що створив Олексій Морошкін. Вона не заблокована, і Генеральна прокуратура Росії інтересу до неї не проявляє. При цьому наразі до передачі в суд готується ще одна кримінальна справа, обвинуваченим в якій фігурує все той же Олексій Морошкін. Йому інкримінують розфарбовування пам'ятника Леніну в Челябінську в кольори українського прапора у вересні 2015 року.

Розмальований в кольори українського прапора пам'ятник Леніну в Челябінську
Розмальований в кольори українського прапора пам'ятник Леніну в Челябінську

Свою вину Морошкін не визнає. За словами адвоката, у слідства з доказів – його джинси зі слідами фарби, а також запеленговані телефонні розмови. Вони, як стверджується, були зроблені неподалік центру міста, де встановлено бюст Леніна, і в той час, коли пам'ятник і був розфарбований.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG