Доступність посилання

ТОП новини

Балтія, занепокоєна заявами Трампа, сподівається, що це – передвиборчий популізм


Дональд Трамп
Дональд Трамп

Рига – Заяви кандидата в президенти від Республіканської партії США Дональда Трампа про необхідність оцінити, чи заслуговують країни Балтії на захист від Росії, і що він подивиться, як інші члени НАТО виконують свої союзницькі зобов'язання перед США, викликали розчарування і занепокоєння у політиків і експертів Латвії, Литви та Естонії. Висловлювання Трампа у цих країнах вважають небезпечними, але роблять поправку на те, що це може бути звичайний передвиборчий популізм.

ЗАВАНТАЖИТИ

Президент Латвії Раймонд Вейоніс заявив, що поки мова йде лише про передвиборчі пристрасті.

«Висловлювання політиків в передвиборчий період слід оцінювати дуже уважно, у тому сенсі, що це можуть бути лише передвиборчі обіцянки. Наразі, Латвія співпрацюватиме з обраним Сполученими Штатами президентом, оскільки США є важливим гарантом безпеки країн Балтії», – вважає Раймондс Вейоніс.

За його словами, США досі дбали про безпеку Балтії і слід сподіватися, що жоден президент не змінить цього державного курсу.

Раймондс Вейоніс нагадав, що країни-члени альянсу, зокрема і США, на саміті НАТО у Польщі одноголосно проголосували про необхідність збільшення присутності НАТО у Балтії.

Президент Литви Даля Ґрібаускайте також заявила, що Литва довірятиме США незалежно від того, хто буде президентом цієї країни. За її словами, Литва модернізовує свою армію, відновила призов на обов’язкову військову службу і збирається в 2018 році збільшити витрати на оборону до 2% від ВВП.

У свою чергу, президент Естонії Тоомас Хендрік Ілвес у соціальних мережах заявив, що Естонія – одна з країн Балтії, яка вже виділяє на оборону понад 2% ВВП.

Наразі Дональд Трамп заявив про своє бажання, щоб європейські партнери НАТО компенсували США частину оборонного бюджету, який Сполучені Штати витрачають на їхній захист. У такому випадку, витрат на оборону у розмірі 2% від ВВП буде недостатньо.

«Те, що він заявив – це і небезпечно, і безвідповідально»

Балтійські політики вважають, що заяви Трампа суперечать принципам НАТО.

На думку голови комісії Сейму Латвії з міжнародних справ Ояра Еріка Калнінша, це безпрецедентна ситуація для США, оскільки досі жоден кандидат на пост президента не ставився до зобов'язань в рамках НАТО так поверхово.

«Те, що він заявив – це і небезпечно, і безвідповідально, тому що суперечить Варшавському саміту НАТО, принципам альянсу, а також нинішній політиці США, незалежно від того, чи у влади були республіканці або демократи. Це дуже дивно, тому що Республіканська партія є тією, яка найбільше відстоює НАТО», – зазначив латвійський депутат.

Водночас політик зауважив, що президент США не визначає політику країни одноосібно, свій вплив мають також Конгрес і Пентагон.

Депутат Європарламенту, колишній міністр оборони і закордонних справ Латвії Артіс Пабрікс наголосив, що одна справа – говорити про будівництво парканів, інша – їх будувати. Поки подібні розмови з боку кандидата на посаду президента США насправді руйнують НАТО. Трамп фактично закликає противників НАТО діяти, вважає латвійський політик.

«Якщо Трамп починає сумніватися в застосуванні п'ятої статті НАТО, це загрожує нашій безпеці. Можуть з'явитися люди, у яких виникне бажання це перевірити», – зазначив Артіс Пабрікс.

Латвійський політичний оглядач Айварс Озоліньш зауважує, що висловлювання Трампа свідчать про те, що президент Росії Путін не єдиний, хто створює загрозу для післявоєнного порядку західного світу, а разом з цим і для безпеки Латвії.

«Точка зору про те, що Балтію захищає НАТО, обґрунтована доти, поки так вважають країни-учасниці альянсу. Тепер засумніватися в цьому змушує претендент на пост президента найвпливовішої держави НАТО, – стурбований оглядач.

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що Америка витрачає занадто багато грошей і зусиль на Європу, а НАТО «застарілий» пережиток часів Радянського Союзу і альянс варто реформувати.

«Ми платимо величезні гроші за щось таке, що було багато, багато десятиліть тому, а світ змінився», – пояснив Трамп.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG