Доступність посилання

ТОП новини

Представники омбудсмена Вірменії відвідують затриманих членів групи «Сасна црер»


Вулиця Хоренаці у Єревані вранці 1 серпня 2016 року
Вулиця Хоренаці у Єревані вранці 1 серпня 2016 року

Служба національної безпеки Вірменії повідомляє, що в рамках кримінальної справи за фактом захоплення полку патрульно-постової служби поліції затримані або заарештовані 47 осіб. Співробітники офісу омбудсмена Вірменії повідомили, що відвідують затриманих членів групи «Сасна црер», які 31 липня здались силовикам і сподіваються на статус «військовополонених». МОЗ Вірменії повідомляє, що 25 осіб досі залишаються у лікарнях. Тим часом відрізок вулиці Хоренаці, що прилягає до території полку патрульно-постової служби поліції, як і раніше, залишається закритим. Крім того, як повідомляє Радіо Азатутюн, вірменська служба Радіо Свобода, 1 серпня на площі Свободи очікується мітинг прихильників «Сасна црер» у вірменській столиці Єревані.

31 липня ввечері у Вірменії Служба національної безпеки заявила, що члени групи «Сасна црер», які з 17 липня утримували територію полку патрульно-постової служби, склали зброю і здалися поліції.

«Антитерористична операція, спрямована на звільнення території полку патрульно-постової служби поліції, завершена», – повідомили у відомстві.

Поліція опублікувала відео, на якому видно, як члени групи «Сасна црер» складають зброю і здаються владі:

За даними силовиків, було затримано 20 осіб, що брали участь в захопленні території полку.

Деякі вірменські ЗМІ цитували представників групи «Сасна црер», які заявили, що здалися, але вважають себе «військовополоненими».

Члени групи «Сасна црер», які захопили територію полку, вимагали звільнити з-під варти керівника радикального опозиційного угруповання «Установчий парламент» Жирайра Сефіляна, арештованого понад місяць тому за звинуваченням у незаконному придбанні і зберіганні зброї. Також серед вимог нападників – відставка президента Вірменії Сержа Сарґсяна.

МОЗ Вірменії: в лікарнях залишаються 25 осіб

В лікарнях продовжують отримувати стаціонарне лікування 25 осіб, які постраждали в результаті подій, що відбулися впродовж 17-31 липня: серед них – 6 поліцейських, 2 журналісти, 3 члени озброєної групи. У реанімації перебуває 5 людей, повідомляє прес-секретар Міністерства охорони здоров'я Вірменії Анаіт Айтаян.

Служба національної безпеки: затримані або заарештовані 47 осіб

Служба національної безпеки Вірменії повідомляє, що в рамках кримінальної справи, порушеної в слідчому управлінні 17 липня за фактом захоплення території полку патрульно-постової служби поліції в Єревані, затримані чи заарештовані 47 осіб.

Кримінальну справу порушено за ознаками злочинів, передбачених статтею 219 ( «Захоплення будівель, будов, засобів транспорту, повідомлення або зв'язку») і статтею 235 ( «Незаконне придбання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, боєприпасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв ») Кримінального кодексу Вірменії.

Згідно з інформацією, 24 особам пред'явлені звинувачення за статтями 218 ( «Захоплення заручників»), 219 і 235 Кримінального кодексу Вірменії.

Слідче управління Служба національної безпеки Вірменії направило письмове клопотання до Генеральної прокуратури Вірменії про передачу кримінальної справи в інший орган попереднього слідства – відповідно до статті 190 Кримінально-процесуального кодексу Вірменії, йдеться в повідомленні прес-центру Служби національної безпеки Вірменії.

Співробітники офісу омбудсмена відвідують затриманих членів групи «Сасна црер»

Співробітники офісу омбудсмена Вірменії відвідують членів групи «Сасна црер», які 31 липня здалися владі. Про це йдеться в заяві офісу омбудсмена Вірменії.

«За дорученням захисника прав людини Вірменії Армена Татояна, співробітники офісу омбудсмена Вірменії відвідують КПУ поліції з метою проведення зустрічей з Варужаном Аветісяном, Араіком Хандояном, Артуром Согомоняном, Гарником Овакімяном і іншими затриманими особами, ознайомлення з умовами їх утримання, а також вивчення ситуації із забезпеченням їхніх прав», – йдеться в повідомленні.

«На цей момент відвідування здійснюються і в Кримінально-виконавчій установі «Лікарня для засуджених» Мін'юсту Вірменії для проведення зустрічей з Павлом Манукяном і іншими учасниками групи, які тут перебувають. Мета відвідування – вивчити умови їхнього утримання і ситуацію з наданням медичної допомоги», – також наголошується в повідомленні.

Омбудсмен направив матеріали до Генпрокуратури про застосування насильства

Армен Татоян
Армен Татоян

Крім того, омбудсмен направив до Генеральної прокуратури країни повідомлення і матеріали щодо випадків застосування співробітниками поліції насильства проти громадян під час інцидентів на вулиці Хоренаці й у районі Сарі Тах в Єревані в ніч з 29-го на 30 липня, застосування правоохоронцями спецзасобів, заподіяння внаслідок цього шкоди як учасникам протестів, так і жителям району Сарі Тах. Про це повідомляє офіс омбудсмена Вірменії.

«Спрямовані матеріали стосуються дій як працівників поліції, так і, за твердженням громадян, поліцейських в штатському», – йдеться в повідомленні.

За період, поки члени групи «Сасна црер» утримували територію полку, у Вірменії відбулося кілька опозиційних до влади акцій протесту, а також мітингів на підтримку групи.

Хода на підтримку збройної групи «Сасна црер» у п’ятницю, 29 липня 2016 року, Єреван, Вірменія
Хода на підтримку збройної групи «Сасна црер» у п’ятницю, 29 липня 2016 року, Єреван, Вірменія

Зокрема, демонстранти, які підтримують збройну групу «Сасна црер», увечері 30 липня перекрили центральну транспортну артерію столиці Вірменії Єревана – проспект Баграмяна. До проспекту терміново вирушили підрозділи поліції, демонстранти не допустили проїзд щонайменше одного автобуса з силовиками.

Частина учасників ходи розпочала сидячу акцію протесту. Заблокований рух транспорту проспектом Баграмяна, на якому розташовані будівлі Національних зборів Вірменії та адміністрація президента країни.

Поліція встановила кордон на шляху демонстрантів.

Надвечір 30 липня речник поліції Вірменії Ашот Агаронян повідомив, що пострілом снайпера з території захопленого полку патрульно-постової служби в Єревані був смертельно поранений правоохоронець.

Удень 30 липня Служба національної безпеки Вірменії вимагала від членів збройної групи, яка захопила будівлю полку патрульно-постової служби в Єревані, скласти зброю і здатися. Про це йшлося в заяві вірменської спецслужби. У тексті містилася вимога зробити це до 17:00 за місцевим часом (це 16:00 за Києвом), але штурм будівлі у вказаний час не розпочався. Вперше за багато днів вірменська влада вжила до учасників захоплення будівлі поліції означення «терористи».

Вірменські силовики пізно ввечері 29 липня зіткнулися з сотнями людей біля поліцейського відділку в Єревані, захопленого озброєними особами, що пов'язані з вірменською опозиційною групою. Сутички з пострілами та вибухами було чутно в південній частині міста, районі Еребуні.

Група нападників, яка називає себе «Сасна црер», яка утримувала будівлю поліції в єреванському районі Еребуні, яку вона з боєм захопила ще 17 липня, тримала як заручників кількох медиків, що прибули туди для лікування кількох бойовиків, що були поранені в попередній перестрілці. Ще двох бойовиків, поранених важче, раніше забрали до лікарні, а кілька здалися.

Нападники під час захоплення будівлі вбили одного офіцера поліції і ще кількох поранили. Вони також захопили тоді заручників, але згодом відпустили.

Відрізок вулиці Хоренаці залишається закритим

Наразі, у Єревані навіть після того, як члени групи «Сасна црер» здалися, відрізок вулиці Хоренаці, що прилягає до території полку патрульно-постової служби поліції, як і раніше, залишається закритим. Імовірно, вулиця залишається закритою тому, що в полку патрульно-постової служби і на прилеглій території працюють криміналісти.

Хоча члени озброєної групи в неділю склали зброю і здалися, але правова сторона питання залишається відкритою, оскільки якщо вони заявляли, що добровільно склали зброю, то в повідомленні, поширеному Службою національної безпеки, вказувалося про примус. Тобто ці заяви, фактично, суперечать одна одній і мають різні правові наслідки.

Поліцейський кордон на вулиці Хоренаці, де розташована будівля полку патрульно-постової служби, Єреван, 30 липня 2016 року
Поліцейський кордон на вулиці Хоренаці, де розташована будівля полку патрульно-постової служби, Єреван, 30 липня 2016 року

1 серпня, як повідомляє Радіо Азатутюн, вірменська служба Радіо Свобода, на площі Свободи у Єревані знову очікується мітинг прихильників «Сасна црер».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG