Доступність посилання

ТОП новини

Крим: високий сезон став жертвою навчань?


Три доби російська окупаційна влада обмежувала рух на контрольно-пропускних пунктах на межі із Кримом. У пунктах в’їзду-виїзду утворювалися величезні черги, причому найбільше проблем виникало саме в тих, хто хотів виїхати з півострова. Одночасно в північному Криму активізувалися російські військові, а також періодично виникали проблеми із інтернетом та мобільним зв’язком. Окупаційна влада жодним чином не коментує ситуацію. Натомість оглядачі зазначають, що все це негативно відіб’ється на кримських курортах, які й без того після окупації та анексії Криму переживають складні часи.

Крим: високий сезон став жертвою навчань?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:17:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Як повідомив Радіо Свобода речник Державної прикордонної служби України полковник Олег Слободян, близько 4:30 10 серпня всі три пункти пропуску на адміністративній межі між Кримом і материковою частиною України запрацювали в штатному режимі.

«Оформлення здійснюється вкрай повільно, але тим не менше, «Каланчак», «Чонгар» і «Чаплинка» працюють в обидвох напрямках», – каже він.

Кримські ЗМІ проблеми не помітили

Проблеми на кримських КПП почали виникати вранці в неділю 7 серпня: без пояснення причин окупаційна адміністрація почала обмежувати рух. Відтак українські прикордонники змушені були перенаправляти рух автомобілів на ті пункти пропуску, що продовжували працювати. Декілька разів виникали ситуації, коли на кілька годин були закриті усі три пункти в’їзду та виїзду.

Окупаційна влада ніяк не пояснювала свої дії і не коментувала ситуацію на пунктах в’їзду-виїзду. Як каже координатор громадянської ініціативи Крим-SOS Таміла Ташева, кримські мас-медіа також не приділили цій важливій для кримчан темі жодної уваги.

Між тим, як зазначають очевидці, одночасно із закриттям КПП у північному Криму активізувалися російські силовики й побільшало військової техніки. Тож найчастіше ускладнення на адміністративному кордоні із окупованим півостровом пояснюють проведенням російських військових навчань. Хоча масштабні російські військові навчання «Кавказ-2016» заплановані на вересень цього року.

Російська військова техніка. Ілюстративне фото
Російська військова техніка. Ілюстративне фото

Чутки замість коментарів

У Джанкойському районі Криму з’явилися оголошення про розшук групи озброєних людей у російській військовій формі, ймовірно, дезертирів. А на кримських дорогах з’явилися додаткові блок-пости. До речі, як зазначали очевидці, російські силовики дуже багато уваги приділяли чоловікам, які виїздили до України. Офіційні російські речники заперечують версію про групу дезертирів, але жодних пояснень натомість не дають.

Як зауважив у розмові із Радіо Свобода один з мешканців північного Криму, який просив не називати його імені, «на півострові сталася надзвичайна ситуація або, в рамках навчань, її імітація».

Оскільки офіційних пояснень з боку окупаційної влади немає, то серед жителів криму циркулює дуже багато різних чуток. Зокрема, активно поширювалася інформація про «українсько-кримськотатарську розвідувально-диверсійну групу», яка начебто здійснила напад на російську військову частину.

«Ця інформація дуже активно «вкидалася» і в соціальні мережі», – зазначає Таміла Ташева.

Натомість речники українських силовиків інформацію про розвідувально-диверсійну групу заперечують. Зокрема, як зазначив речник Генштабу Владислав Селезньов, подібні заяви «мають провокаційний характер і не відповідають дійсності», а українські військові «діють у плановому порядку і плановому режимі».

«Сюрприз» для туристів

Усе це дуже ускладнило життя туристам, які змушені були тривалий час (інколи – близько доби!) на спеці чекати на перехід. Причому, проблеми виникають як в українських громадян, які їдуть на півострів через перешийки, так і в тих, хто мандрує з російської території – через Керченську протоку.

На початку серпня адміністрація Керченської поромної переправи повідомила, що час пікових навантажень вже минув, час очікування істотно скоротився. Але вже 8 серпня та ж таки адміністрація Керченської переправи закликала утриматися від поїздок на півострів у найближчі два дні «у зв’язку із посиленням заходів, скерованих на забезпечення безпеки громадян».

Утім, інформації про посилення заходів безпеки безпосередньо на кримських курортах немає.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG