Доступність посилання

ТОП новини

Беззаперечні докази присутності російських військ в Україні (світова преса)


В світовій пресі є публікації, в яких говориться, що наявні очевидні докази перебування російських військових на окупованій частині Донбасу. Канадська преса закликає не перебільшувати факт неучасті прем’єра Канади Джастіна Трюдо в зустрічі лідерів США, Німеччини та Франції щодо України на полях саміту «Групи двадцяти» раніше цього тижня у Китаї. Також є публікації про те, що наступний саміт ЄС в Братиславі має виписати «рецепт лікування» Євросоюзу від тих проблем, які є в ньому і які він має подолати на тлі непростих викликів.

Американський журнал Forbes вмістив статтю під назвою «Російські бойові медалі показують брехливість твердження Путіна про відсутність російський військ в Україні».

Видання нагадує, що в своєму щорічному посланні у квітні минулого року російський президент Володимир Путін сказав, що може беззастережно і чітко заявити, що російських військ немає в Україні.

Але російські війська насправді в Україні є, зазначає часопис, але вояки змушені були підписати «вихідні документи» про залишення армії перед відправкою в зону бойових дій в Україні.

«Навіть коли багато з них воюють під орудою тих самих своїх російських командирів в складі своїх старих підрозділів вони офіційно вже не є частиною російської армії, якщо йти за викривленою логікою Путіна», – зазначає Forbes.

Видання пише, що «немає сумніву в тому, що російські війська воювали і воюють в Україні, незважаючи на твердження Путіна про «відсутність навіть одного солдата».

Forbes посилається на неурядові організації Росії, які опублікували імена, адреси, фото та службові дані 167 вояків регулярної російської армії, які, як вони кажуть, загинули в Україні та ще багатьох сотень «добровольців» та найманців з Росії. Також танки та артилерія залишають «сліди», які вказують на російську приналежність.

Усього, за даними «Комітету солдатських матерів Росії», втрата родича-вояка зачепила 3,5 тисячі російських родин, члени яких загинули під час бойових дій на Донбасі.

Окрім того, доказом присутності російських військ може бути й активне розміщення фотографій вояками російської армії в соціальних мережах, а також факт, що коли в мережі «ВКонтакте» чийсь обліковий запис перестає оновлюватися – «це може свідчити про ще одну бойову втрату», – пояснює видання.

«Ми не матимемо достовірної цифри щодо кількості загиблих російських вояків в Україні, доки Путін приховує ці дані як державну таємницю», – зазначає Forbes.

Канадська газета National Post пише про те, чому прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо не запросили на зустріч лідерів США, Німеччини та Франції щодо України на полях саміту «Групи двадцяти» в китайському Ханчжоу, що відбувся раніше цього тижня.

Колишній радник прем’єра Трюдо закликає, однак, не розглядати неучасть голови уряду Канади в цій зустрічі як ігнорування.

«Франція та Німеччина і Сполучені Штати є попереду і в центрі міжнародної дипломатії в питанні України… Вони – в епіцентрі перемовин щодо Мінських угод», – сказав газеті Рональд Періс, який був радником прем’єра Трюдо.

National Post нагадує, що Україна, Росія, Франція та Німеччина утворюють «нормандський формат», який працює як при зустрічах, так і в телефонному режимі.

Канадська газета вказує, що під час зустрічі щодо України на полях саміту «Двадцятки» не була присутньою також і новий прем’єр Британії Тереза Мей.

«Не думаю, що є щось незвичне в тому, що Канаду не запрошують на кожну зустріч», – сказав Періс газеті, додавши, що Канада займає «дуже тверду позицію проти втручання Росії» (в українські справи).

Видання нагадує, що Канада надіслала 200 військових інструкторів для вишколу українських військ на Яворівському полігоні в Західній Україні і вони будуть працювати там до березня 2017 року на тлі бойових дій, що продовжуються на сході України проти підтримуваних Росією угруповань бойовиків.

Брюссельське видання Euractiv пише про плани країн «Вишеградської четвірки» – Чехії, Польщі Словаччини та Угорщини – вийти зі спільними пропозиція на саміт Євросоюзу, який має відбутися наступного тижня у Братиславі (Словаччина нині головує в ЄС).

Видання цитує польського прем’єра Беату Шидло, яка сказала під час зустрічі голів урядів країн Вишеграду і України на форумі в польській Криниці, що Вишеград «має надзвичайний потенціал … і рецепт для ЄС», а також що Європейський союз потребує реформ для того, аби «зробити його ближчим до громадян».

Euractiv зазначає, що прем’єри «Вишеградської четвірки»також обговорили вплив на ЄС референдуму у Британії щодо членства. Власне, Brexit – вихід Британії з ЄС – і буде однією з головних тем саміту ЄС у Братиславі.

«Націоналісти в Центральній та Східній Європі стверджують, що шокуючий результат голосування у Британії показує відірваність громадян від ЄС, які вважають його відчуженим або таким, який керується федералістським порядком денним», – зазначає брюссельське видання.

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що саміт «запустить масштабний процес, процес діагностики здоров’я ЄС» і визначить «засоби лікування».

Голови урядів країн Вишеграду, пише видання, також провели переговори з українським прем’єром Володимиром Гройсманом, висловивши підтримку європейським устремлінням Києва, а Фіцо та голова уряду Угорщини Віктор Орбан закликали до скасування віз для громадян України з боку ЄС.

Орбан, нагадуючи, що ЄС обіцяв Україні скасувати візи, в разі виконання всіх вимог, що й було зроблено Києвом, заявив, що обіцянки з боку ЄС мають виконуватись і що Україна за останні кілька років виконала все, що треба було, але безвізовий режим ще й досі не скасовано.

«Це питання моралі. Але за останні два роки так нічого й не сталося», – сказав угорський прем’єр, якого цитує Euractiv.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG