Доступність посилання

ТОП новини

Пожежна реформа: добровольці замість інспекторів


Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про ліквідацію корумпованої пожежної інспекції та реформу пожежної служби. Експерти по боротьбі з корупцією називають ліквідацію пожежної інспекції давно назрілим та виправданим кроком. Самі пожежники також із розумінням ставляться до ліквідації цієї структури, але зазначають, що кошти від пожежної інспекції йшли на забезпечення самих вогнеборців. Тому реформа має передбачати появу нових джерел фінансування.

Пожежна реформа: добровольці замість інспекторів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Представляючи нову концепцію Державної служби з надзвичайних ситуацій, міністр внутрішніх справ заявив, що реформа відомства проходитиме в три етапи. Першим кроком стане ліквідація пожежної інспекції. За словами Арсена Авакова, «корупційна ємність цього органу настільки велика, що її навіть важко охопити та уявити».

Натомість буде запроваджено зонування підприємств за ступенем пожежонебезпеки. Держпідприємства будуть зазначені у високу зону ризику й будуть перебувати під наглядом ДСНС. Підприємства із середньої й низькою зоною ризику будуть переведені на недержавне добровільне страхування.

Підвищення зарплати – на останньому етапі

Також очільник МВС заявив про реформу пожежної служби на західний зразок. В її складі будуть як професійні пожежники, так пожежники-добровольці. За його словами, це відповідає світовій практиці – наприклад, у США 72% пожежників становлять добровольці, у Швеції – 80%.

«Професійні пожежники становитимуть вертикаль, яка забезпечить високий стандарт підготовки та технічного забезпечення. І будуть, як в усьому світі, пожежники-добровольці», – каже Арсен Аваков.
Нарешті на третьому етапі буде запропонована нова схема фінансування ДСНС.

Сьогодні зарплата пожежників та офіцерів ДСНС одна з найнижчих по країні. Ми запропонуємо механізми, завдяки яким ситуація буде змінюватися
Арсен Аваков

«Сьогодні зарплата пожежників та офіцерів ДСНС одна з найнижчих по країні. Ми запропонуємо механізми, завдяки яким ситуація буде змінюватися», – обіцяє Арсен Аваков.

Бізнес полегшено зітхне

Український бізнес та експертне середовище неодноразово нарікали на діяльність інспекторів Державної інспекції техногенної безпеки чи то пожежної інспекції.

Заступник голови парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції позафракційний Віктор Чумак назвав ліквідацію пожежної інспекції повністю виправданим та давно назрілим кроком. За його словами, в Україні склалася ненормальна ситуація, коли пожежна інспекція, фактично, була і контролером, і учасником ринку.

Пожежні інспектори надавали дозвіл на початок будівництва, оцінювали проекти, давали дозвіл на використання тієї чи іншої моделі приладів пожежогасіння. Це була системна перепона для інвестиційної діяльності в країні
Віктор Чумак

«Ці пожежні інспектори надавали дозвіл на початок будівництва, оцінювали проекти, давали дозвіл на використання тієї чи іншої моделі приладів пожежогасіння. Це була системна перепона для інвестиційної діяльності в країні», – вважає Віктор Чумак.

Успіх реформи залежить від фінансування – пожежник

Координатор громадської організації «Бойкот пожежних» Максим Тимченко зазначає, що успіх реформи залежить у значній мірі від того, як буде налагоджена нова схема фінансування пожежної служби. Він погоджується із тим, що пожежна інспекція була корумпованою структурою, проте зазначає, що залучені нею кошти йшли на фінансування пожежних підрозділів.

Якщо буде нормальне фінансування по вертикалі, то інспекція в такому вигляді, як вона зараз є, не потрібна
Максим Тимченко

«Якщо буде нормальне фінансування по вертикалі, то інспекція в такому вигляді, як вона зараз є, не потрібна. Тоді ми позбудемося однієї корупційної гілки», – зазначає Максим Тимченко.

Сам він уже вісім років працює пожежником, зараз є командиром пожежного відділення в Києві. За його словами, розподіл пожежної служби на професійну та добровольчу діє в багатьох країнах і цілком виправдовує себе.

«Там доброволець не чергує в підрозділі, а перебуває десь вдома. Йому надходить сигнал – і він, маючи усе необхідне напоготові – їде на місце пожежі, куди приїздить також пожежна машина. Якщо є необхідність, то приїздять і професійні підрозділи», – розповідає він.

ДСНС була створена в 2012 році на базі Міністерства надзвичайних ситуацій. Із квітня 2014 року діяльність відомства координує Міністерство внутрішніх справ.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG