Доступність посилання

ТОП новини

Європейські лідери більше намагаються тиснути на Україну для виконання «Мінська», ніж на Росію – Тарасюк


Переговори у «нормандському форматі» за участі керівництва України, Росії, Франції та Німеччини, фото архівне (©Shutterstock)
Переговори у «нормандському форматі» за участі керівництва України, Росії, Франції та Німеччини, фото архівне (©Shutterstock)

Відновлення переговорів у «нормандському форматі» з урегулювання на Донбасі може відбутися у найближчі тижні. Принаймні на це сподівається президент Франції Франсуа Олланд. На відновлення «нормандських переговорів» надіється і глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр. У Росії наразі не коментували подібні заяви, а раніше Володимир Путін казав про небажання продовжувати перемовини напряму з тими, хто «захопив владу в Києві». Експерти не виключають, що Москва і надалі уникатиме такого формату зустрічей. Російський президент розраховує на зміну влади на лояльніших політиків у Європі, а також у США. Хоча й нинішні європейські лідери більше намагаються тиснути на Україну для виконання «Мінська», ніж на Росію. Так вважає екс-міністр закордонних справ України Борис Тарасюк.

Франція і Німеччина працюють над тим, щоб переговори у «нормандському форматі» відбулися протягом найближчих тижнів. Про це на Генасамблеї ООН заявив президент Франції Франсуа Олланд. Він повідомив, що його повністю підтримує у цьому прагненні канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Сподіваюся, що наша поїздка в Україну допомогла не тільки заспокоїти ситуацію, але і прокласти шлях до подальшого врегулювання
Франк-Вальтер Штайнмайєр

«Сподіваюся, що наша (недавня) поїздка в Україну допомогла не тільки заспокоїти ситуацію, але і прокласти шлях до подальшого врегулювання, привести до того, щоб ми в «нормандському форматі» повернулися до виконання Мінських угод», – зауважив голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр.

Реакції Росії на такі заяви наразі (ранок 21 вересня) не було. Але понад місяць тому, після піймання українських «диверсантів», які «під прикриттям бронетехніки та артилерії» проривалися в окупований Крим, Володимир Путін відмовився продовжувати «нормандські» зустрічі. Знову з його вуст, як і два роки тому, українське керівництво було названо людьми, які «захопили владу в Києві». Не було вжито хіба що слово «хунта».

«Звичайно, в цих умовах зустрічатися в «нормандському форматі» безглуздо. Судячи з усього, ті люди, які захопили владу в Києві і продовжують її утримувати, замість пошуку компромісів, замість того, щоб шукати спосіб мирного врегулювання, перейшли до практики терору», – зауважив 10 серпня президент Росії.

Зі свого боку, колишній міністр закордонних справ України Борис Тарасюк звернув увагу не на заяви чільних європейських політиків про можливість відновлення «нормандських» перемовин, а на те, що той же пан Штайнмайєр і його французький колега Жан-Марк Еро заявляли під час перебування минулого тижня у Києві.

За словами Еро, розведення військ у трьох місцях лінії контакту на Донбасі має стати першим етапом, який вже реалізується. Потім має бути ухвалення Києвом законів щодо окупованих частин Донбасу і вже далі – відведення та збереження під контролем важких озброєнь чи забезпечення доступу спостерігачів до окупованих територій Донбасу. Складовою такого процесу має стати «…затвердження Верховною Радою дати проведення виборів, завершення конституційної реформи, ухвалення законів про амністію, одночасно і паралельно розведення військ по всій лінії фронту, створення нових пропускних пунктів, звільнення заручників, закінчення виведення військ і повний доступ до кордону», наводить слова французького міністра агенція «Інтерфакс-Україна».

«Вважаю, що це несправедливо і контрпродуктивно відносно українських інтересів» – Тарасюк

Борис Тарасюк в ефірі Радіо Свобода критично оцінив заяви Еро і Штайнмаєра.

І Франція, і Німеччина більше намагаються тиснути на Україну для виконання Мінських домовленостей, ніж на Росію. Вважаю, що це несправедливо і контрпродуктивно відносно українських інтересів
Борис Тарасюк

«Що стосується заяв Штайнмайєра і взагалі Франції та Німеччини, то я скажу, що мою увагу, як і багатьох експертів і аналітиків, привернули заяви, які нібито висловив Штайнмайєр відносно необхідності проведення виборів до органів місцевого самоврядування і змін до Конституції. Потім заперечили і сказали, що це був невірний переклад. Але, поза тим, загальна оцінка – і Франція, і Німеччина більше намагаються тиснути на Україну для виконання Мінських домовленостей, ніж на Росію. Вважаю, що це несправедливо і контрпродуктивно відносно українських інтересів», – стверджував Борис Тарасюк.

Політолог Олеся Яхно у коментарі Радіо Свобода не виключила, що Путін і надалі уникатиме зустрічей у «нормандському форматі». У Кремлі сподіваються на перемогу на президентських виборах у США Дональда Трампа і на зміну влади Німеччини та Франції, де наступного року теж відбудуться вибори.

Росія повинна перейти до наступного етапу – виходу, власне, з Донбасу
Олеся Яхно

«Припинення війни і довгостроковість перемир’я залежать в першу чергу від Росії, від того, наскільки Росія готова перейти від етапу розуміння, що використати і дошантажувати Україну через військовий шантаж, внести зміни, які бажає Росія, цього вже не вдасться здійснити. І очевидно, Росія повинна перейти до наступного етапу – виходу, власне, з Донбасу», – каже політичний експерт.

Перебуваючи в Україні, Франк-Вальтер Штайнмаєр і Жан-Марк Еро Краматорська відвідали зокрема звільнені свого часу від окупантів міста Слов’янськ і Краматорськ на Донеччині.

У Краматорську до приїзду міністрів місцеві жителі влаштували мітинг. Як передають «Новости Донбасса», серед мітингувальників – матері українських вояків, а також громадські активісти. Вони зокрема виступили проти надання особливого статусу Донбасу. До учасників акції ніхто з візитерів не вийшов.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG